Maak niet continu óveral foto's van op vakantie

Reisles van wereldreiziger Iris Hannema

Mijn reisadvies voor dit jaar: laten we weer lummelend genieten van waar we ons bevinden en niet continu bezig zijn met óveral foto’s van maken. De aarde is er zo mateloos ongezellig van geworden, met al die camera’s voor onze snufferds.

De gevaren van het digitale fototijdperk

Let er trouwens ook eens op hoeveel fotomakende mensen hun tas niet in de gaten houden. Maar is er nog een ander gevaar: hoe en waar je zelf op de kiek gezet wordt. De redactie van een krant waarvoor ik werkte, zette eens een foto op het omslag van een gezellig vol Nederlands middagterras. Op dat terras zat een stelletje innig omarmd. Het was pas toen hun beider echtgenoten het tijdschrift onder ogen kregen dat een rel over vreemdgaan en portretrecht ontstond. Eigen schuld natuurlijk, maar wat ik ermee bedoel te zeggen is dat het digitale fototijdperk veel meer oplettendheid vraagt. En daar heb ik weer een gloednieuw voorbeeld van, iets wat je hoopt dat jou nooit zal overkomen.

Zo wil je niet vereeuwigd worden

Ik was in Lima, de hoofdstad van Peru, gebouwd op een klif met daarlangs een kilometerlang park als boulevard, zodat je al wandelend over de oceaan uitkijkt. Die avond ging ik samen met een stel Brazilianen naar een attractiepark. Enorme fonteinen schieten er op muziek de lucht in met als grootste lokker de biertentjes en de gefrituurde churro’s van deeg en suiker. Op de terugweg, het was iets na drieën ’s nachts, stopten we om een uitbundige groepsfoto in parque del amor, park van de liefde, te maken. ‘Ik hou van alles wat niet van mij is, jij bijvoorbeeld’, stond er op een van de fonteintegeltjes.

We poseerden voor de zelfontspanner in een soort amfitheatertje met middenin een vijver, een levensgroot standbeeld van een kussend stel. Een week of wat later, ik was ondertussen op weg naar de grens met Bolivia, verscheen de foto op Facebook. Op het eerste gezicht een gezellig licht-beschonken nachttafereel. Maar toen ik inzoomde om de gezichten beter te kunnen zien, viel mijn oog op iets wat me daarvoor niet was opgevallen. Op de voorgrond, in de rechterhoek, zat een van de Braziliaanse meisjes gehurkt te plassen. Ik stuurde haar direct een mailtje en binnen een uur was de foto gewist. Ik heb de foto nog wel, opgeslagen en bewaard, om me er voor eeuwig aan te helpen herinneren hoe je ongewild vereeuwigd kunt worden.

3 adviezen voor een bescheiden aantal reisfoto’s

  1. Het overmatig foto’s schieten is de schuld van de digitale fotografie. Houd je aan de afspraak dat je één ouderwets rolletje van 24 foto’s per dag mag volschieten, helpt echt.
  2. Mijn favoriete filmpje met de telefoon is ‘de rijder’, een autofilmpje, voor het overbrengen van het roadtripgevoel (niet filmen als je rijdt, alleen als bijrijder!).
  3. Laat iemand je helpen je beste foto’s te selecteren en de minder goed gelukte te wissen. Wel luisteren naar de ander, hè.

Iris Hannema (1985) is reisschrijver en bezocht in haar eentje meer dan 100 landen. Haar nieuwe reisboek ‘Het bitterzoete paradijs’ ligt nu in de boekhandel. Volg Iris tijdens haar reizen via @irishannema.

Meer reistips van Iris Hannema

Reisles: Regel uw visum tijdig!
Dé tips voor een ergernisloze vliegreis
Koester je paspoort, maar niet té
Reis blij, neem een ei

Bekijk alle reislessen van Iris Hannema