Jarig zijn in het buitenland is leuk/niet leuk

Reisles van wereldreiziger Iris Hannema

Zing je op een buitenlandse verjaardag het ‘Lang zal hij/zij leven’ voor de jarige, dan bereik je automatisch de status van wonderkind. Nederlanders worden nu eenmaal gezien als sprekers van een mythische taal en zelf maak ik daar graag gebruik van. Ik kom erop omdat ik op 1 maart jarig ben en ik mijn heilige geboortedag de afgelopen jaren, met zeer wisselend succes, in het buitenland gevierd heb.

Zo is jarig zijn niet leuk

Eén keer zat ik een trein, rijdend door een besneeuwd en echoënd-leeg Siberië, en omdat niemand Engels sprak, lukte het me niet erachter te komen waar ik nu precies was. Maar ook toen ik in mijn eentje op een lelieblank strand zat, met voor me de Caribische zee, toastjes en smeerkaas erbij, ervoer ik mijn staat van zijn toch ook niet als zielsgelukkig. Mijn verjaardagsconclusie is dat het pas een beetje verjaardag wordt, als de goegemeente er weet van heeft en je je in redelijk tot goed gezelschap bevindt.

Zo is jarig zijn wél leuk

Je verjaardag verkondigen aan taxichauffeurs werkt goed: zo kreeg ik in Portugal een ereronde, claxonnerend en wel, en at ik in West-Afrika in kleermakerszit met de familie van de chauffeur mee. Toen ik dertig werd, een jaar geleden, bevond ik mij op de ultra-verre eilandengroep Vanuatu, gelegen in de Stille Oceaan. Ik wilde veel en uitbundig gefeliciteerd worden, dus vertelde ik iedereen die ik tegenkwam dat ik bijna-bíjna jarig was. Het werkte, en op de dag zelf kreeg ik zelfs een stuk zelfgebakken cheesecake en een flesje bier.

Die avond moest er op mijn gezette stap naar volwassenheid gedronken worden en werd ik meegenomen naar een kavabar. Nu zeg ik bar, maar het was meer alsof ik een donkere tunnel inliep die eindigde in iemands achtertuin. Overal ontwaarde ik onderuitgezakte schimmen en achterin stonden de enige twee vrouwen van het gezelschap, de verkoopsters. Voor zich hadden ze twee soeppannen staan met iets wat nog het meest leek op drek. Ik begreep natuurlijk heus wel dat dit het populaire eilanddrankje ‘kava’ was en dat ik dit aftrekstel ter ere van mijn verjaardag zou gaan drinken. Het narcotische effect, mijn totaal verdoofde mond, neus en lippen, de goorheid ervan, het kokhalzen, de misselijkheid, dat alles kan ik me nog wel herinneren, maar van het vervolg van die avond weet ik niets meer. Dit jaar gaat het anders: wel ergens in het buitenland, maar zonder drankjes die smaken naar natte aarde én in zeer goed gezelschap.

3 cadeautips voor buitenlandse verjaardagen

  1. Het Engelse verjaardagsliedje ‘Happy Birthday’ bestaat in enorm veel talen en dus kun je in het kader van integratie op zelfgekozen toonhoogte makkelijk mee neuriën.
  2. Aan de jarige zelf vragen wat diegene als cadeau zou willen is een staaltje Nederlandse directheid. Je kunt er iemand enorm mee in verlegenheid brengen. Vraag het vrienden en familie.
  3. Kies altijd een presentje dat op de cultuur gekozen is. Zo wordt niet in alle landen alcohol op prijs gesteld en met geld-in-envelopje zou je iemand weleens ten diepste kunnen beledigen. 

Wat zijn jouw ervaringen met jarig zijn in het buitenland?

We zijn benieuwd of je ervaring hebt met verjaardagen in het buitenland. Laat je reactie hieronder achter en deel te tips met onze leden!

Iris Hannema (1985) is reisschrijver en bezocht in haar eentje meer dan 100 landen. Haar nieuwe reisboek ‘Het bitterzoete paradijs’ ligt nu in de boekhandel. Volg Iris tijdens haar reizen via @irishannema.

Meer reistips van Iris Hannema

Reisles: Regel uw visum tijdig!
Dé tips voor een ergernisloze vliegreis
Koester je paspoort, maar niet té
Reis blij, neem een ei

Bekijk alle reislessen van Iris Hannema