Vakantie Vlaanderen-noord

Een echte gezinsbestemming

De Kempen beslaan de helft van de provincie Limburg en vrijwel de hele provincie Antwerpen. Het is vooral een gebied om actief te zijn, te voet of per fiets. Heerlijk een weekje of een weekend uitwaaien in de bossen en op de heide.

Veel recreatieparken, vakantiecentra en aardige stadjes maken De Kempen bij uitstek een gezinsbestemming. In Antwerpen maakt men onderscheid tussen de Noorderkempen, boven de rivier de Nete, en de Zuiderkempen. In Limburg liggen de Oosterkempen.

Slechtweer garantie

Mocht de weerdienst meer dan 50% kans op regen voorspellen, dan biedt het garantieplan van Toerisme Limburg van april tot en met september gratis toegang tot een binnenattractie. Van musea en filmzalen tot sauna's, overdekte speeltuinen en een skipiste. Voorwaarde is wel dat je gastgever aan het programma deelneemt.

Attracties en evenementen in Vlaanderen-noord

Leuk en leerzaam is een bezoek aan Technopolis in Mechelen. Jong en oud maakt er kennis met natuurwetten als zwaartekracht, elektriciteit en opwaartse druk. Zintuiglijke waarneming is heel belangrijk, maar het kan je ook foppen. En zien of horen alleen is niet voldoende, het motto is: 'Ik doe en ik begrijp'. Er zijn shows en demonstraties van de 'edutainers', medewerkers die voorstellingen geven rond allerlei thema's.

In het spoor van kolenmijnen

Het Kolenspoor is een spoorlijn tussen Eisden en Waterschei, vanuit As. Dit traject voert over een voormalig kolenmijnspoor door de Mijnstreek. Hier worden mijngebouwen als industrieel archeologisch erfgoed gekoesterd. De oude mijnterrils (stortheuvels) zijn nu recreatiegebied, geknipt voor wandelingen.

Kijken, proeven, fietsen

Veel evenementen in De Kempen zijn gericht op oude ambachten en streekgeschiedenis. Heksen en bokkenrijders vormen een geliefd thema. Op een zondag eind augustus zijn die activiteiten in de Antwerpse Kempen gebundeld op de Kempendag. Limburg heeft de Kempense Doedagen. Cultureel Turnhout heeft 's zomers Terrastheater en VRIJ-dagen. In Lommel staat eind augustus het Lommelse witzand centraal. Op diverse marktpleinen, in kerken en bij boerderijen worden vanaf half december levensgrote kerststallen opgericht. Toppers zijn Turnhout en Brasschaat.

Speel- en pretpark

Bij Herentals bevindt zich het Familiepark Bobbejaanland. Hoofddoel voor de meeste bezoekers zijn de enorme achtbanen, reuzenpendels en bootjes. Speciaal voor jonge kinderen is er Kinderland, een gigantisch overdekt speelparadijs. Een educatief tintje heeft het Indianenmuseum, met manden, potten en kleding. Daarnaast worden er dagelijks diverse muziek- en dansshows gegeven. Ruim voldoende voor een volle dag pret.

Bezienswaardigheden in Vlaanderen-noord

In de norbertijnenabdij van Tongerlo hangt een kopie van 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci. Het werd door zijn leerling Andrea del Solario rond 1500 geschilderd en hangt prominent in het Da Vinci-museum; het is er dan ook het enige werk.

De Kempen in een flinke notendop

Jaarlijks trekt het openluchtmuseum Bokrijk, bij Genk vele bezoekers. Het ligt in het uitgestrekte park Midden-Limburg, met natuurreservaat De Maten. Hoeves, kapelletjes en molens die her en der in Vlaanderen werden afgebroken, zijn in Bokrijk herbouwd. Zo wandel je over een Kempens dorpsplein, langs een hoeve met oude spelen en ambachtslieden die demonstraties geven. Kinderen kruipen in de huid van bijvoorbeeld een schepen of pastoorsmeid. Er is afzonderlijk (vrije) toegang tot de bomentuin en de enorme speeltuin met skatepark en kinderboerderij.

Dorpen en steden in Vlaanderen-noord

Hasselt heeft genoeg te bieden om meer dan een dag te vullen. Het Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof heeft een fraaie kunstcollectie, het Modemuseum toont modestijlen uit de 18e tot 20e eeuw en in het Nationaal Jenevermuseum staat het witteke, de plaatselijke borrel, centraal. Hasselt is bovendien een Bourgondisch winkelstadje. Net buiten de stad bevindt zich een Japanse Tuin. Als fietsliefhebber kun je gebruik maken van de fietsknooppunten netwerken van de fruitstreek Haspengouw, naar het zuiden, en van de Kempen ten noorden van Hasselt.

Kempische stadjes

Plaatsjes als Bree, Lommel en Peer schetsen een rustiek dorpsbeeld van de Limburgse Kempen. Aan de Maas ligt het aardige stadje Maaseik, waar de schilderende gebroeders Van Eyck vandaan komen. In de provincie Antwerpen is kaartstad Turnhout een bezoekje waard, met het begijnhof als 'stad in een stad'. Al even poëtisch is het begijnhof van Hoogstraten. Een stuk levendiger is het kunstenaarsstadje Lier. Postel, Tongerlo en Westmalle zijn abdijgemeentes waar abdijbier, kaas en brood wordt verkocht.

Kinder- en kunststad Mechelen

Een leuk en interessant stadje is Mechelen, in het uiterste zuiden van de provincie Antwerpen en grenzend aan De Kempen. Uniek zijn de Mechelse poppetjes en de altaarstukken in het Oud Schepenhuis. Mechelen heeft een beiaardschool en maar liefst vijf beiaarden in bezit. In de Sint-Romboutskathedraal hangt een groots doek van Antoon van Dyck. Zowel bezoek aan verschillende musea als aan kerken is ook voor kinderen aantrekkelijk gemaakt. Met dierentuin Planckendael en het doe-en-ontdekmuseum Technopolis is een meerdaags uitstapje gevuld.

Romeins Limburg

Tongeren, in het zuiden van de provincie Limburg, is de oudste stad van België. Romeinse sporen zijn te vinden in opgravingen, museumstukken en straatnamen. Een bezoek waard is zeker de Onze Lieve-Vrouwebasiliek. Het Provinciaal Gallo-Romeins Museum, op de plek van een Romeinse villa, vinden ook veel kinderen leuk.

Eten en drinken in Vlaanderen-noord

Diverse Kempense plaatsen hebben hun specialiteiten, van Biesenborrels en Grottenbier tot Briëmelvloj en boekweitkoek met spek. In het Jenevermuseum van Hasselt leren bezoekers proefondervindelijk hoe lekker het Hasseltse witteke is. Echte trappistenbieren worden nog gebrouwen in Westmalle, de abdij die in 1794 door Normandische monniken werd gebouwd. Abdij en brouwerij zijn niet toegankelijk voor publiek. Proeven van trappist, tripel en trappistenkaas is wel mogelijk in een nabijgelegen café. In de Haspengouw staan fruitspecialiteiten centraal.

Kamperen in De Kempen

Kampeerterreinen zijn in vrijwel alle recreatiedomeinen aanwezig. De grootste concentratie bevindt zich bij het Maasdal en in de omgeving van Mol. Doorgaans zijn de voorzieningen uitgebreid en gericht op langkampeerders. Ook wel worden stacaravans en chalets te huur aangeboden, zowel voor kort als lang verblijf. Deze moeten tevoren worden gereserveerd.

Kunst en cultuur in Vlaanderen-noord

Op literatuurgebied zijn diverse stijlen in De Kempen voortgebracht. Een karakteristieke Kempense schrijver was Felix Timmermans. De geestesvader van Suske en Wiske woonde in Kalmthout. In zijn villa is een Suske en Wiske-Kindermuseum gehuisvest. Er wordt nog steeds aan nieuwe Suske & Wiske-avonturen gewerkt. Actueel is de misdaadschrijver van Mechelen: Luc de Flo.

Religieuze cultuur

Door de grote armoede die De Kempen eeuwenlang teisterde, kregen de kunsten geen hoge prioriteit. Wel vinden we een aantal eeuwenoude abdijen in deze streek, karaktervol maar sober. Ook in de stadjes is vooral religieuze cultuur te vinden. Stemmige kerken en begijnhoven, zoals in Turnhout en Hoogstraten. Lakennijverheid bloeide korte tijd in Herentals en Lier, maar nog slechts weinig herinnert daaraan. In de 19e en 20e eeuw ontwikkelde Lier zich onder invloed van de academie voor beeldende kunsten tot kunstcentrum.

Vereeuwigd Kempisch landschap

Het karakteristieke Kempische landschap is fraai geschilderd door Jakob Smits (1855-1928). Hij werd weliswaar in Rotterdam geboren, maar ging als een grote Vlaamse schilder de geschiedenis in. Tientallen jaren leefde hij in een gehucht bij Mol. Daar is zijn werk in het aan hem gewijde museum te zien.

Natuur in Vlaanderen-noord

De Belgische Kempen zijn een voortzetting van wat nog in delen van Zuid-Nederland rest: een lichtgolvend en onvruchtbaar zandplateau. Door het kappen van bossen verdween het meeste loofwoud. Op de hogere gronden werd op grote schaal naaldbos aangeplant. Veel van dat hout belandde in de mijnbouw. Door kanalen en wegen werden De Kempen uiteindelijk ontsloten. Heide, vennen en zandverstuivingen zijn nog in natuurreservaten en recreatiedomeinen te vinden. Tussen Genk en Maasmechelen worden natuurgebieden samengevoegd tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

Overnachten in Vlaanderen-noord

Kleinschaligheid kenmerkt de hotels, bed & breakfast- of plattelandsverblijven. Het zeer op fietstoerisme gerichte Limburg biedt diverse fietsarrangementen aan. Fietsvriendelijke adressen worden daarvoor geselecteerd. Deze hebben een herkenbaar label. Ook wordt op diverse boerderijen logies aangeboden. Sommige daarvan zijn nog actieve agrarische bedrijven.

In- of ontspannen?

Een verblijf in De Kempen is meestal gericht op buitenrecreatie. Vakantiehuizen worden op vrij grote schaal aangeboden. De provinciale websites zijn goede ingangen bij het vinden van logies. Er zijn opties voor verwenhotels, plattelandsrecreatie, trekkershutten en desgewenst kant-en-klare arrangementen. Bijvoorbeeld een abdijenmeerdaagse, een bier- of fietsarrangement. De provincie Antwerpen heeft ook meerdaagse wandelpakketten. Origineel voor actieve gezinnen is bijvoorbeeld de Grensverhalenroute onder 'begeleiding' van smokkelaars. Mechelen profileert zich als conferentiestad en heeft ook binnen haar grenzen een behoorlijk logiesaanbod.

Winkelen in Vlaanderen-noord

Op zondagen wordt Tongeren overspoelt door antiekjagers, op zoek naar een bijzondere kroonluchter, oude tegeltjes of een ouderwetse theetafel. Zo'n 350 standhouders stellen zich van zes tot één uur op langs de stadswallen, op de Veemarkt en in de Eburonenhal. Ook tientallen antiekwinkels zijn dan open. Een grote concentratie winkels bevindt zich aan de Leopoldwal. De Tongerse markt is de grootste antiek- en brocantemarkt in de Benelux.

Winkeldorp Maasmechelen

Eén plaats in de provincie Limburg heeft van winkelen de voornaamste trekpleister gemaakt: Maasmechelen. Een deel van een voormalig mijncomplex onderging een metamorfose en kwam als winkeldorp tevoorschijn. Architectonisch maakt het nog een knipoog naar het mijnverleden. Van tientallen kledingmerken worden artikelen tegen gereduceerde prijzen verkocht. Er zijn winkels van Versace, Diesel, Kipling, Hilfiger en Scapa. Shuttlebussen pendelen tussen het centrum van Maasmechelen en het winkeldorp.

Zon, water en strand

Tips

De Nekker te Mechelen
In deze uit kluiten gewassen 'vijver' (30 ha!) kun je heerlijk zwemmen, kajakken, duiken, waterfietsen en hengelen, op het enorme strand lekker zonnebaden.

Camping Raft
Lekker een weekendje tussen het riet vertoeven…? In Maascentrum De Wissen kan dat, waarbij je overnacht op een kampeervlot, een unieke ervaring!

Wouterbron

In dit openluchtbad te Opoeteren, waar zelfs op topdagen genoeg ruimte in en buiten het water is, zwem je in zuiver bronwater. Ook zijn er bijzondere salamanders en kikkertjes te zien.

Boottocht op de Schelde

Deze dagtocht van Mechelen naar het Scheldeland voer je door een zeer gevarieerd landschap, waarbij je het schutten van een sluis meemaakt in de Zennegatsluis en de Battelsluis.

Roeien op het Zilvermeer
In Mol kun je op het Zilvermeer roeien in de nu bijna antieke bootjes die ooit ontworpen werden voor en gebruikt werden op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie België