9 tips voor een najaarsstop in Luik

Luik leeft!

Het eens zo Lelijke Eendje van Wallonië ontpopt zich tot een stad waar cultuur, mooie gebouwen en lekker eten de boventoon voeren. De redactie van de Kampioen geeft je 9 tips waarom Luik dé stad is voor deze herfst.

Tekst Harri Theirlynck, fotografie Jurjen Drenth

Tip 1 - Montagne de Bueren

Beste start: de ‘Buerenberg’, even buiten het centrum. 374 feestelijke treden leiden naar het mooiste uitzicht op Luik. Eenmaal boven zijn de meeste bezoekers zo uitgelaten dat ze sprongetjes van plezier maken en elkaar onophoudelijk fotograferen.

Tip 2 - La Batte

Altijd doen op zondagochtend: bezoek La Batte, de grootste, leukste en oudste (1561) openluchtmarkt van België. Op de Maasoever staan meer dan 500 kraampjes met kleding, exotische vissen, fruit, nepjuwelen, olijven, Italiaanse delicatessen, vogeltjes, hoedjes, grammofoonplaten van Jacques Brel, demonstraties van zwabbers en veel frietkotten en terrasjes.

Tip 3 - Place du Marché

De plek om te verbroederen met de babbelgrage Luikenaren is een terrasje op de Place du Marché, omringd door barokke huizen. Uit de restaurants worden Luikse specialiteiten aangedragen. ‘Ober, mag ik nog twee Café Liégeois?’

Tip 4 - Olivettes

Les Olivettes, aan de Rue Pied du Pont des Arches, is het vrolijkste zangcafé van Luik. In het weekend bespringen ingedronken gasten het podium en zingen een van de chansons uit het grote boek van de pianist. Binnen en buiten wordt hartstochtelijk gedanst.

Tip 5 - Mooiste loopje

Van treinstation Luik-Guillemins, een hemel van glas en wit beton, naar het Boveriepark. Over de Maas en een zwierige loopbrug loop je in tien minuten naar het romantische eiland, dat smeekt om een picknick.

Tip 6 - Museum La Boverie

Het vorig jaar geopende Museum La Boverie is het bewijs dat Luik de grauwsluier van smoezelige industriestad heeft afgelegd. La Boverie werkt samen met het Louvre. Het gebouw en de exposities (Picasso, Matisse, Monet) zijn van wereldniveau.

Tip 7 - Shoppen & uitgaan

Le Carré is de uitgaanswijk van Luik. In de smalle straatjes vind je boetiekjes, culi-shops, restaurants en studentencafés. ’s Avonds swingt het hier!

Tip 8 - Luikse wafels

Nooit weggaan zonder een Luikse wafel (‘Gaufre de Liège’) te hebben gegeten. Let op: die zijn ovaal en níet vierkant (dat zijn de ‘foute’ uit Brussel). Meer Luikse specialiteiten: Boulets à la Liégeoise (Luikse vleesballetjes in tomatensaus), Luikse koffie (met jenever) en Dame Blanche, ooit de naam van een Luikse verzetsgroep in WO I.

Tip 9 - Kunst!

Het Madmuseum toont ruim 1800 werken van kunstenaars uit de hele wereld met een verstandelijke beperking.

Lekker zelf naar Luik

Een oergezellige stad met tal van verborgen schatten, een rijk cultureel verleden en een leuk centrum. Ontdek het historische hart met spraakmakende architectuur, vele musea en natuurlijk de Luikse wafels.

Je boekt je stedentrip Luik met Ledenvoordeel

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel je krijgt als je je stedentrip Luik boekt bij ANWB Ledenreizen. 

Bekijk aanbieding Luik