Vakantie Oost- en West-Vlaanderen

Laat je verrassen

De provincies Oost- en West-Vlaanderen bestrijken het gebied tussen de Nederlandse en Franse grens, van de kust oostwaarts tot aan de stad Antwerpen, met inbegrip van Aalst, Oudenaarde en Kortrijk. Stedentoppers zijn hier Brugge, Gent en Ieper. Ook Aalst, Dendermonde, Geraardsbergen en Kortrijk zullen je verrassen.

Thematische fiets- en autoroutes staan in het teken van historische personen of landschapskenmerken. Hoger dan in de Vlaamse Bergen wordt het nergens. De Vlaamse Noordzeekust biedt vakantiegangers uitgebreide mogelijkheden.

Attracties en evenementen in Oost- en West-Vlaanderen

Veel publiek lokken in Brugge de Heilig Bloedprocessie op Hemelvaartsdag. Dan wordt de Heilig-Bloedrelikwie openlijk getoond. Een 36 pond zware kaars wordt meegevoerd tijdens de Blindekensprocessie op Maria Hemelvaart (15 augustus). Op hoog niveau zijn de concerten van Musica Antiqua in het kader van het Festival van Vlaanderen. Gevestigde artiesten en aankomend talent in moderne muziekgenres maken deel uit van het Brugse Cactusfestival.

Van achtbaan tot zeeleeuw

Het zeer geliefde Park Bellewaerde, buiten Ieper, biedt een volle dag plezier. Er zijn onder meer achtbanen en andere bloedstollende attracties. Ook circusshows en een dierentuin. Het Boudewijnpark bij Brugge heeft een waterthema. De grootste attracties vormen de dolfijnen en de zeeleeuwen, maar er is ook een (rol)schaatsbaan.

Vlaamse agendatoppers

Groots worden in juli de Kortrijkse Guldensporenfeesten gevierd. Ieper heeft in juni een internationale autorally. Carnaval is een topfeest in Aalst en Poperinge. De Poëziezomer van Watou is een literair evenement in Watou, tegen de Franse grens bij Poperinge. Gent heeft begin mei de jeneverfeesten getiteld 'O de Flander. In de week van 21 juli zijn er de Gentse Feesten: een hoogtepunt op de agenda met tien dagen muziek en internationaal straattheater.

Bezienswaardigheden in Oost- en West-Vlaanderen

Meest in het oog springend in Oost- en West-Vlaanderen zijn de historische dorpen en steden. Mooie marktpleinen en stadhuizen uit de late Middeleeuwen hebben soms een klokkentoren. Deze benadrukten de welvaart van de steden. Op het platteland tref je de sporen van schrijvers, kunstenaars, vrijheidsstrijders aan. Zij maakten die in de Vlaamse geschiedenis furore. Vaak zijn daar toeristische (fiets)routes van gesmeed.

Iepers oorlogstaferelen

In de 14e eeuw wedijverde het lakenstadje Ieper met Gent en Brugge. Maar de lakenhandel stortte in en zelfs als bisschopsstadje kreeg Ieper zijn oude glorie niet terug. De meeste bezoekers komen af op de monumenten en tentoonstellingen die betrekking hebben op WO I. Ieper lag langdurig aan een frontlinie. Als eerbetoon aan de slachtoffers klinkt elke avond de 'Last Post' onder de Menenpoort. Beklemmend realistisch zijn het In Flanders Fields Museum, de Yorkshire Trench en het Memorial Passchendaele 1917.

Dorpen en steden in Oost- en West-Vlaanderen

Gent, hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen, heeft een binnenstad vol oude huizen aan spiegelende grachten en gezellige pleinen. Een soort openluchtmuseum is het terecht drukbezochte centrum van het voormalige havenstadje Brugge. In de 14e eeuw behoorde Ieper door de lakenhandel tot de belangrijkste steden van West-Europa. In deze stad en omgeving zijn nog vele herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Studentenstad Kortrijk is kleinschalig maar heeft een mooi gerestaureerd begijnhof en bezienswaardige kerken. Bijzondere stadhuizen hebben vooral Geraardsbergen, Aalst, Dendermonde, Sint-Niklaas en Oudenaarde.

Eten en drinken in Oost- en West-Vlaanderen

In Westvleteren, bij Poperinge, staat een trappistenabdij waar nog echt trappistenbier gebrouwen wordt. De abdij van Sixtus zelf is niet toegankelijk, wel de gelagzaal waar geproefd kan worden. Het dichter naar de Franse grens gelegen Watou is een echt brouwersdorp. Evenals het tegen de Vlaamse Ardennen gelegen Oudenaarde. Op biergebied zijn in Oost- en West-Vlaanderen ook de Brugse Tripel en het Oudenaards bruin vermaard.

Vlaamse specialiteiten

In de grote steden geven de VVV's brochures uit met overzichten van cafés en restaurants. Verwacht op de hoofdpleinen een hoger prijskaartje dan buiten de meest toeristische plekken. Daarentegen houden veel op toeristen gerichte etablissementen hun keuken doorlopend geopend. Streekspecialiteit bij uitstek is waterzooi, een dunne stoofschotel met kip of (rivier)vis. Daarnaast heeft elk stadje zijn eigen lekkernij, zoals de mattentaarten van Geraardsbergen en ijzerbollen in Diksmuide. In Damme staan kaas en bier in het teken van Tijl Uilenspiegel.

Kamperen: Vlaamse campings

Als een stedenbezoek je hoofddoel is, ben je beter af in een hotel. Op het platteland zijn wel campings, vooral rond Berlare (Dendermonde). De grootste concentratie kampeerterreinen is langs de kust. Er zijn over het algemeen veel vaste staanplaatsen. Voor doorgaande gasten is meestal nog wel een plekje vrij.

Kunst en cultuur in Oost- en West-Vlaanderen

Op hoog peil staat het aanbod van kunsten, vooral in de steden. Je vindt er de mooiste voorbeelden van gotiek en Renaissance. Beroemde architecten, schilders en beeldhouwers als Vauban, de gebroeders Van Eyck, Rubens en zelfs Michelangelo lieten hun sporen achter. In een recenter verleden vestigden James Ensor, Constant Permeke en Roger Raveel hun roem. Hedendaagse kunstenaars laten zich ook niet onbetuigd. Op het platteland maak je kennis met de ambachtelijke nijverheden. Zo zijn er musea gewijd aan vlasverwerking, tapijtwevers, kaasmakers en bierbrouwers.

Natuur in Oost- en West-Vlaanderen

Oost- en West-Vlaanderen zijn hoofdzakelijk vlak, maar toch gevarieerd. Achter de 67 km lange kust liggen het Meetjesland en Bachten de Kupe, heerlijke fietsgebieden. Ooit ging het polderland over in bos. Vandaar de naam Houtland, ten zuiden van Brugge. Het is nu weide- en akkerland, evenals het Land van Waas in het noordoosten. Oude kleigaten van de Rupelstreek zijn ingericht voor waterrecreatie. Het letterlijke hoogtepunt vormen de Vlaamse Bergen (max. 159 m) ten zuiden van Ieper.

Overnachten in Oost- en West-Vlaanderen

Voor een stedentrip ben je het beste af met een hotel in of bij de stad. De lokale VVV's kunnen je helpen. Origineel zijn de thema-arrangementen. Zo heeft Brugge pakketten met logies, bezoek aan speciale attracties of etablissementen in het teken van een - verfilmd - boek van misdaadschrijver Pieter Aspe. In Kortrijk kunt u, zeer kleinschalig, in het begijnhof logeren. Op het platteland zijn in hoofdzaak particuliere vakantiehuizen te huur. Soms via bemiddeling door grote organisaties.

Uitgaan in Oost- en West-Vlaanderen

Uitgaansstad bij uitstek is Gent. Favoriete wijk voor avondvullend goed dineren is Patershol. Achter de kathedraal blijven de eenvoudiger cafeetjes en een tapasbar tot in de late uurtjes open. Bars en clubs zijn geconcentreerd aan en bij de Hoogpoort, Groentenmarkt en Onderstraat. Bovendien heeft Gent een operagezelschap en een handvol theatergezelschappen, waaronder het Nederlands Toneel Gent. In studentenstad Kortrijk kun je tot in de vroege uurtjes op pad, overwegend in cafés.

Winkelen in Oost- en West-Vlaanderen

Winkelen in Oost- en West-Vlaanderen is in veel opzichten te vergelijken met Nederland. Maar misschien heb je juist op vakantie tijd om je garderobe of interieur aan te vullen. Voor kleding en culinaire hebbedingen is Kortrijk verrassend. Gent heeft een naam hoog te houden op het gebied van design in brede zin. En als je echte bonbons wilt meenemen: vraag in Brugge, Gent en Kortrijk naar de ambachtelijke praline-ateliers.

Zon, water en strand

Tips

De Panne
De Panne met zijn immense stranden en onmetelijke duinreservaten biedt alles voor de zonaanbidders. Bent je liever wat actiever, huur dan de 'Cuissetax', een driepersoons tandem, dolle pret.

Geraardsbergen
In het provinciaal domein De Gavers zijn alle mogelijke watersportactiviteiten te beoefenen: Canadese kano, kajak, waterfietsen, surfbiken of gewoon lekker zwemmen in de Gaverplas.

Strandjutten in Nieuwpoort
In februari kun je deelnemen aan een strandwandeling waarbij je onder leiding van een gediplomeerde zeegids kunt strandjutten aan de vloedlijn.

Wenduine/De Haan

Een ideale kleinschalige familiebadplaats met veilige stranden voor de kinderen. Op De Rotonde is een grote speelweide. Je kunt hier ook zeehengelen.

Gent en de Leie

Maak een romantische en chique avondtocht over de rivier de Leie met een overnachting aan boord, 's morgens staat het ontbijt klaar op het dek, puur genieten!

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie België