Mechelen

Brugge bekeken? Gent gezien? Antwerpen aangedaan? Dan wordt het zoetjes aan tijd om van het Bourgondische Mechelen te proeven.

Wie, wat waar... Mechelen!

Mechelen ligt in de provincie Antwerpen, op 150 km rijden van Utrecht. Mechelen telt bijna 84.000 inwoners. Er wordt een dialect gesproken dat  Mechels heet. Het is een Brabants dialect. De stad heeft het op een na hoogste aantal beschermde gebouwen van Vlaanderen, waaronder vier UNESCO-vermeldingen.

5 Kampioen-tips voor Mechelen

1. Boottochtje

op de Binnendijle. Zo zie je de historische binnenstad letterlijk vanuit kikvorsperspectief. Het bootje is trouwens niet overdekt. Via het Dijlepad, een uniek houten voetpad op de Binnendijle, kun je de gracht ook te voet verkennen, terwijl je het zilt ruikt.

2. Paardentram

De mooiste plekken van Mechelen kun je ondergaan vanuit een klassieke paardentram. De rit wordt afgesloten met een driegangen diner (circa € 40,- p.p.).

3. Rubens

In de onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk hangt een prachtig drieluik van Vlaanderen’s beroemdste oude meester, Rubens. Het is zijn interpretatie van de wonderbare visvangst. Let hier vooral op de mollige baby. Ja, een Rubens-baby...

4. Beiaardiers

In het fraaie Hof van Busleyden is de vermaarde koninklijke Beiaardschool van Mechelen gevestigd. Je kunt de studenten geregeld buiten beluisteren via het 49 klokken tellende Carillon. Op verzoek willen ze ook wel eens Abba spelen.

5. Paleis

Bezoek het paleis van Margareta van Oostenrijk. Deze Margareta (1480) was als voogdes van de Habsburgse Nederlanden eigenlijk een power-vrouw avant la lettre. Ze resideerde in Mechelen in het Hof van savoye, dat het allereerste renaissance-gebouw was in de Lage Landen.

Andere leden bekeken ook