8 bezienswaardigheden Hasselt

‘De Hoofdstad van de Smaak’: Hasselt. Jenever stoken beschouwen de Hasselaren als ware kunst en bakkers beweren stuk voor stuk ‘het enige echte’ recept te hebben voor de ronde, zachte brokken speculaas. Beide ingrediënten worden ook nog eens verwerkt in ambachtelijke jeneverpaté: in de bruisende Belgische stad weten ze wel wat lekker is. Wat is er verder te beleven? Een heleboel: 8 bezienswaardigheden in Hasselt.

Refugehuis Herkenrode Abdij

In het centrum van Hasselt staat het refugehuis van de Herkenrode Abdij (die net buiten Hasselt ligt maar ook het bezoeken waard is. Als er gevaar dreigde in het klooster vluchtten de nonnen naar het refugehuis (een van de eerste stenen gebouwen in de stad), dat door de ligging binnen de stadswallen betere bescherming bood. Aan de binnenplaats grenzen nu verschillende kantoren, een school en het vredegerecht. De gevel is duidelijk herkenbaar door de horizontale banen van wit natuursteen.

Het Stadsmus

‘Thuis in Hasselt’. Dat is de lijfspreuk van Het Stadsmus. Het museum vertelt het verhaal van de inwoners van Hasselt en de ontwikkeling van de stad. Zes thema’s worden gelinkt aan de geschiedenis: Hasselt verdedigt, werkt, applaudisseert, gelooft, feest en groeit. Straatnamen vormen de rode draad. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er ‘mussenkussen’: samen met de stadsmus en hun (groot)ouders op stap om allerlei opdrachten te doen. Voor meer informatie en een overzicht van tijdelijke tentoonstellingen kun je terecht op de website van Het Stadsmus: www.hetstadsmus.be.

Japanse tuin

Wil je tijdens je stedentrip even tot rust komen? Dat kan. Om de vriendschappelijke band tussen Hasselt en Itami (Japan) te benadrukken en versterken, is er in 1992 een Japanse tuin aangelegd in de Limburgse stad. De grootste van Europa, welteverstaan. Compleet met theehuis, waterval, prieel, meertje met kiezelstrand, ceremoniehuis en irissenvijver. Entree: € 5 per persoon.


Hasselt Modemuseum

Gehuisvest in het 17e eeuwse Grauwzusterklooster, dat drie eeuwen lang diende als het centrum van ziekenzorg in Hasselt, vind je nu het Modemuseum. De collectie bestaat uit stukken vanaf het jaar 1745 tot nu. Tot 9 februari 2014 biedt het museum de tentoonstelling ‘MODA. Made in Italy’. Sinds de jaren zeventig groeit het succes van de Italiaanse stijl, die tot op de dag van vandaag niet meer weg te denken is uit het modebeeld. Bekende ontwerpers als Versace en Armani speelden hierin een grote rol. Het museum is ook interactief: je kunt verschillende workshops volgen en debatten bijwonen. Voor info en inschrijven: raadpleeg de website van het Modemuseum.

Virga Jessebasiliek

In 1334 stichtte het broederschap van Onze-Lieve-Vrouwe een kapel aan de huidige Kapelstraat. Vanwaar de naam Virga Jesse? Dit is in Hasselt de naam waarmee Maria vereerd wordt. Deze werd in 1727 vervangen door een barokkerk, die uitgroeide tot een belangrijk bedevaartsoort: in 1998 werd de kerk door de paus verheven tot basiliek. Pas in 1740 kreeg de toren een spits en was de kerk voltooid. Sinds 2003 speelt een nieuw carillon elk half uur een melodie.

Sint Quintinuskathedraal

Een Romaanse kathedraal, daterend uit de 11de eeuw na Christus en toegewijd aan Quintinus (een rooms-katholieke heilige). De toren heeft muren van wel twee meter dik: vermoedelijk fungeerde deze vroeger als schuilplaats in tijden van gevaar. In deze toren bevindt zich ook het kleine Beiaardmuseum, dat de geschiedenis van de toren en het carillon belicht. De dia’s, modellen en een video laten zien hoe klokken gegoten worden. Uiteraard heb je er ook weids uitzicht over Hasselt.


Hasselt Jenevermuseum

Ondanks het feit dat het museum pas op 1 mei 2014 weer open gaat na een half jaar renoveren, verdient het een plekje in de top 8 bezienswaardigheden van Hasselt. Het gebouw was oorspronkelijk een boerderij van De Witte Nonnen die aan de overkant woonden, maar tijdens de Franse Revolutie werd de jeneverstokerij gesticht. In het jenevermuseum ontdek je hoe jenever geproduceerd wordt en uiteraard laat je na afloop je smaakpapillen prikkelen in het proeflokaal: je kunt kiezen uit meer dan 140 verschillende soorten…

Begijnhof

Tijdens de tweede wereldoorlog werd een groot deel van het hof vernield. Daarom is het nu een stuk kleiner dan het ooit was: het waren twee hofjes verbonden door een brug. Van de kerk die er ooit stond, is alleen een ruïne over. Het hof huisvest nu ook de Z33: het voormalig Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunst, waar vaak tentoonstellingen over kunst en media te bezoeken zijn.

Jouw eigen stedentrip Hasselt boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Hasselt met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij een van onze reisdochters. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hieronder een selectie van de stedentrips naar Hasselt van de ANWB. We wensen je een leuke vakantie!

 

Boek een stedentrip Hasselt