Fun in Gent

Vintagestad Gent

Gent wordt wel omschreven als een ‘prentenboek met winkels’. Daar zit geen spoortje grootspraak bij. Enkele aanraders:

1. Superhandig, de site van zone09.be. Per onderwerp of per buurt krijg je een overzicht van de leukste shopadresjes. Wij zouden zeggen: verzamel ze allemaal!

2. Vind maar ’s een stad zonder cupcakebakkerij. Geen beginnen aan. De immens populaire Amerikaanse minicakes worden bij Julie’s House met veel passie bereid. Overigens bakken ze er ook Appelsuikertaart waarvoor je een ommetje zou maken. Piepklein zitgedeelte. Kraanlei 13. 

website

3. Op zoek naar een intiem eethuisje? In het sfeervolle, historische buurtje Patershol struikel je erover. Bijzonder is dat het stratenpatroon uit de middeleeuwen intact is gebleven. De wijk wordt begrensd door de Lange Steenstraat, de Grauwpoort, het Suizeken, de Kraanlei en de Geldmunt. De Leie vormt een natuurlijke grens met de rest van het oude stadscentrum. Kijk voor een restaurantlijst op:

website

4. Onze gids hoeft niet lang na te denken over het beste frietkot van Gent. ‘Awel, da’s Frituur Jozef op de Vrijdagmarkt’. Als nuchtere Hollanders moesten we dat natuurlijk wel testen. Warempel:  onze Hollandse patat verbleekt bij de goudgele, dikke friet van Jozef. Een aanrader!

5. Rond het Beverhoutplein/Bij Sint-Jacobs vind je een paar leuke adresjes met brocante en tweedehandskleding. Oxfam (Bij St. Jacobs 12) verkoopt een groot scala aan hebbedingetjes voor het goede doel. Jacob (Bij St. Jacobs 7) heeft een groot aanbod tweedehands retro-kinderkleding. Pieternel (Bij St. Jacobs 5) doet in vintage leren tassen, schoenen, klokken en allerhande spulletjes waaraan de geur van vervlogen tijden kleeft.

6. Da’s grappig, de verkoopster van retrokledingzaak Funni ziet er zelf uit alsof ze met één been in de jaren zeventig staat. De kleding van Mieke van Steenkiste heeft een onmisbare nostalgische look. Opvallende kleuren en opvallende vormen. Begijngracht 1.

website

7. We hebben het gevonden: het mafste café van tout Gent! Pink Flamingo’s is een populaire ‘studentenkeet’ met tweedehands meubeltjes en zelf geknutselde decoraties. Wat dacht je van een kroonluchter gemaakt van afgedankte barbiepoppen? Je kunt er goedkoop happen als je van simpele pasta’s en croque monsieurs houdt.

website

8. Graffiti-fans moeten toch ’s een kijkje nemen in de Werregarenstraat, ook wel ‘het graffitisteegje’ genoemd. Je kunt uren staren naar de kunstzinnig beschilderde muren, een voormalig project van de beroemde Gentse Feesten. Het steegje bevindt zich tussen de Hoogstraat en de Onderstraat.

website

9. Doe zoals de Gentenaren: bezoek ‘s zondags de Bloemenmarkt en sluit de ochtend af met een verse oester en een glas witte wijn bij ‘De Blauwe Kiosk’. Lekkerrrrrr. Locatie: de Kouter.

website