Top 10 bezienswaardigheden Gent

Gent is een heerlijke Belgische stad, bruisend van de bezienswaardigheden. Zelfs de meest verwende stedentripper kan hier zijn hart ophalen en zich verwonderen over de prachtige architectuur en gezellige pleintjes van Gent.

1. De Gras- en Korenlei

Langs deze kades staan de oude gildehuizen met markante trapgevels. Vooral in de zomer is het hier goed toeven. Dan zitten de terrasjes vol, varen de vele bootjes af en aan en worden de gevels aan de Graslei in het donker blauw verlicht.

2. Het Belfort

Om Gent de rest van het jaar goed te overzien, beklim je de 386 treden van de klokkentoren. Het Oud Belfort uit de 14e eeuw is erkend als Unesco Werelderfgoed. Werd de beiaard destijds nog gebruikt om onder andere terechtstellingen aan te kondigen, vandaag is het geklingel van de klokken een welkom geluid. Het betekent onder andere het begin van de Gentse Feesten. Ook mensen die slecht ter been zijn kunnen Gent van boven af bekijken, in de toren bevindt zich namelijk een lift. Toegangsprijs: € 5. Tip: tickets zijn te bestellen via anwb.nl/tickets.

3. Het Gravensteen

Een gezellige plek moet het in de middeleeuwen niet geweest zijn, gezien de verzameling wapens en martelwerktuigen die binnen tentoongesteld worden. Vooral de guillotine doet wat angstaanjagend aan, zeker met een blik op het roestige mes en dan op het bordje ernaast dat luchtig verklaart dat alleen dat mes nog in originele staat verkeert. Van buitenaf is de burcht indrukwekkend, precies het soort machtsvertoon dat Filips van den Elzas voor ogen had toen hij het Gravensteen liet bouwen. Toegangsprijs: € 8.

4. De Sint Baafskathedraal

Vormt samen met het Belfort en de Sint Niklaaskerk de skyline van Gent. Binnen vind je de grootste kunstschat: ‘De Aanbidding van het lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck. Voor € 3 kan je het veelluik bewonderen, mét oortelefoon die verborgen betekenissen in je oor fluistert. Open: ma t/m za van 8.30 – 18 uur, zo vanaf 9.30 uur. Tijdens de Gentse Feesten is de kathedraal, die hoger is dan het Belfort, te beklimmen voor € 1.

5. Het Patershol

De best intact gebleven middeleeuwse wijk van Gent. Hier kan je dwalen door het oude stratenpatroon en met je ogen halfdicht de passanten makkelijk aanzien voor marktkoopmannen, gildelieden en edelheren. Even genoeg gezien? Kies dan uit een van de vele restaurantjes in de wijk. Van Indiase curry, Thais tot Vlaams: niet alleen op historisch, maar ook op culinair gebied zit je hier goed.

6. Gekke aankopen

Wil je een keer niet thuis komen met een standaardaankoop, dan is Gent de place to be om iets heel verrassends op de kop te tikken. Een tweedehandsfietsenmarkt, een katten en honden lifestyleshop: je kan het zo gek niet bedenken. Voor meer bijzondere waren ga je naar de markten op vrijdag, zaterdag of zondag. De meest bekende is de bloemenmarkt op de Kouter op zondagochtend. Op de Ajuinlei, iets verderop, vind je dan ook tal van boekenkraampjes.

7. Vrijdagmarkt

Al eeuwen geleden moest je hier zijn als er iets te vieren was, en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Tijdens de Gentse Feesten staat hier een grote kermis en het stikt hier van de cafés en terrasjes. Opvallend is café de Dulle Griet (meer dan 250 soorten bier), dat zijn naam te danken heeft aan het knalrode kanon dat aan de kant van de Leie staat geparkeerd.

8. Het Werregarenstraatje

Even een hele andere kant van Gent. Middenin het Historisch Centrum, in een zijstraat van Hoogpoort, laat ook de moderne kunst van zich horen. Het Werregarenstraatje is een kleurrijk spektakel dat veroorzaakt wordt door de graffiti die van begin tot eind de muren bedekt.

9. Het Huis van Alijn

Er wordt wel gezegd dat dit, zeker voor kinderen, het leukste museum is van Gent. De locatie is in ieder geval geslaagd: aan de Kraanlei in het Patershol huist dit museum in een oud Godshuis met een gezellige, overigens vrij toegankelijke, binnenplaats. Hier spreekt de geschiedenis van Gent pas echt tot de verbeelding. Het museum heeft er alles aan gedaan het leven van de middeleeuwse Gentenaar tot leven te wekken. Voor prijs en openingstijden: www.huisvanalijn.be.

10. Het Kunstenkwartier

Tot zover enkel bezienswaardigheden in het Historisch Centrum, maar laten we vooral het Kunstenkwartier niet vergeten. Zoals al gezegd doet de naam het kwartier eer aan: hier vind je Kunst. In de vele kunstcentra, de twee belangrijkste musea van de stad en ook in de architectuur van het Miljoenenkwartier. Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) en het Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) liggen in het Citadelpark vlak tegenover elkaar. Maar alleen kunst zou dit kwartier tekort doen: je kan hier, net als in het Historisch Centrum, ook heerlijk eten, winkelen en uitgaan.

Jouw eigen stedentrip Gent boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Gent met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! 

Bekijk aanbieding stedentrip Gent

Meer lezen over Gent?

SPECIAL: Literair kroeglopen in Gent
Tips voor een stedentrip Gent
Eten en drinken in Gent