Stedentrip Gent

Waar eens de socialisten rauwe kreten slaakten, nip je nu van een glas cava, bezoek je het Designmuseum en dineer je tussen Herman Brusselmans en Pierke Pierlala. Gent is top. De ideale stad voor een weekendje weg!

De Gentse gevels

Je mist echt iets als je niet voortdurend omhoog kijkt in Gent. Alles glanst en glimt, en glanst het niet, dan is dat omdat de architect bedacht dat het in de middeleeuwen ook niet glansde en dan heb je een stukje ‘authenticiteit’. Tip: vanuit een bootje kijkje je automatisch omhoog langs de gevels, en vanuit de fietstaxi lukt het ook gemakkelijk.

Restaurant De Vitrine

Restaurant De Vitrine biedt culinair verantwoorde menu’s voor 45 euro per uitgebreid viergangenmenu – 55 euro voor een vijfgangenmenu. Maar: eten wat de pot schaft. En die pot is waanzinnig. Topkok Kobe Desramaults (een van de Flamisch Foodies) opende in een voormalige slagerij (leuk, helemaal betegeld) een kleine brasserie met het concept: topkeuken in kleine ruimte. Ofwel: de kwaliteit van het eten hoort bij een

sterrenrestaurant – maar de ruimte wat minder. Je zit een beetje krapjes, en de sfeer is die van een gewone brasserie. Publiek is succesvol en happy, en het menu van de dag staat op Facebook. Reserveren 0032 (0) 9/336.28.08.

Vegetarisch eten in Gent

Gent is sinds 2011 ‘Veggiehoofdstad’ van Europa. Je kunt er in gewone designrestaurants (Pakhuis bv) goed vegetarisch eten, maar de speciale vegetarische restaurants zijn legendarisch en vallen ook in de smaak bij niet-vegetariërs. Veel studenten en intellectuelen zijn er dol op. Voor een overzicht: vraag bij www.visitgent.be het foldertje met een overzicht van alle vegetarische adressen, of download ‘Vegetarisch Gent’.

Restaurant Avalon

Restaurant Avalon is een goed adres: Geldmunt 32, 0032 (0) 9 224 3724. Let op: alleen overdag, behalve de eerste zaterdag en vrijdag van de maand, dan is er een gastronomisch De kok schijnt bekend te zijn tot in Amerika. Je zit er binnen en buiten in de achtertuin erg leuk (ook voor koffie met taart of kleine lunch), voor vegetariërs is het eten verrukkelijk, vers en ook betaalbaar, maar zeker de helft van de mensen komt omdat het lekker is en niet omdat het vlees ontbreekt. Rond de 12 euro eet je (in de middag!) je buik rond. Tip: elke eerste vrijdag en zaterdagavond van de maand een gastronomisch vijf-gangendiner in de avond. De moeite waard!
Geldmunt 32, Reserveren: 0032 (0) 9 224 3724.

Markt in Gent

Wil je in Gent op zondag niets missen, dan begin je vroeg op de rommel- en curiosamarkt bij St. Jacobs, bekijk je de vogeltjesmarkt op de Vrijdagmarkt, loop je verder naar de Groentemarkt (kunst) en de Ajuinlei (boeken) naar de Kouter (bloemen). Daar ga je aan de oesters en de cava en vervolgens ‘op restaurant’. Andersom kan ook.
Tip: Bij St. Jacobs heb je twee bistrootjes middenin een antiekwinkel.

Extra tips

  • Beroemde lekkernij uit Gent is ‘de neus’. Een donkerrode waanzinnig zoete delicatesse gemaakt van frambozen. Er komt geen kleur of smaakstof aan te pas, maar je moet wel van zoet houden…
  •  The Secret Garden. Verborgen tuin met mooi terras. Je moet een poort door en je komt in een oase! Leuk als je wandelt van de Vrijdagsite naar de Korenlei. Beverhoutplein 5.
  • Le Bar Dépot. Ook verborgen en knus: restaurantje tussen de ‘opgeslagen’ brocante. Beverhoutplein 14.
  • Yogy frozen yogurt, leuke ijswinkel waar je yoghurtijs kunt eten met bijlages die je zelf kiest (fruit, noten of snoep). Walpoortstraat 2, Gent. Leuk voor onderweg tijdens een wandeling van historisch centrum richting kunstenkwartier, St. – Pietersplein, Bijloke of Citadelpark.
  • De robot, gezellig studentikoos (maar ook veel docenten en professoren en kunstenaars), goedkoop en leuk voor lunch of koffie na wandeling: de Robot, Bijlokehof 1.

Uitgaan in Gent

Jongeren vinden het leuk in de studentenbuurt in het Kunstenkwartier (veel disco). ‘Op café’ kan goed op de Groentenmarkt, met het Dreupelkot (jeneverbar), Bierhuis, en Café ‘t Galgenhuis.

Jouw eigen stedentrip Gent boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Gent met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip Gent bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! 

Bekijk onze aanbieding naar Gent

Ook leuk om te lezen:

10x zien in Gent
Vintagestad Gent