Eten en drinken in Gent

Lekkerbekken zijn in Gent op de juiste plaats. Bijna iedere straathoek van deze Belgische stad herbergt een ander culinair hoogtepunt.

Brasserie Belga Queen

Een begrip in België, vooral ook door de vestiging van Belga Queen in Brussel. In 2002 won eigenaar Antoine Pinto hiermee in Parijs een Gouden Palm voor het beste brasserieconcept (de keuken bestaat enkel uit Belgische producten). In Gent huist Belga Queen in het 13de-eeuwse Korenstapelhuis aan de Graslei. Niet alleen de keuken, ook de inrichting is prijzenswaardig: zwart lederen fauteuils, intieme hoekjes, strak gedekte tafels met een laagje daglicht dat door de oude, stenen muren naar binnen valt. Hoofdgerechten: tussen de € 19 en € 44.

Het Groot Vleeshuis

Voor een vegetariër lijkt Het Groot Vleeshuis iets minder aantrekkelijk, maar dit huis biedt meer dan alleen vlees. In het middeleeuwse gebouw vind je alle oost-vlaamse streekproducten: om te kopen of gelijk op het terras op te eten. Hier smul je van een peperkoekje Vondelmolen, een plakje Superanoham of een stukje kaas Neerschuurhoeve. En daarbij, zoals het hoort: een Oost-Vlaams streekbiertje. O nee, een ‘pint’ natuurlijk.

Frites van Philippe

Ook echt Vlaams en niet te versmaden zijn de frites van Philippe. Vlak naast het Groot Vleeshuis op een stukje dat de Pensmarkt heet, maar eigenlijk lijkt het nog aan de Groentenmarkt te liggen. Een patatje normaal: € 1,50.

Brasserie ‘t Stropke

Tegenover het Gravensteen aan de Kraanlei ligt Brasserie ‘t Stropke, een gemoedelijke en gastvrije restaurant. Vlaamse keuken met keuze uit stoofpotjes, salades, mosselen en andere streekgerechten. Extra leuk wanneer de zon schijnt en je vanaf het terras zowel uitkijkt op het water, het Gravensteen als het Sint Veerleplein.

Herberg de Dulle Griet

Herberg de Dulle Griet is vernoemd naar het kanon dat tevens op de Vrijdagmarkt staat. Het kanon, dat overigens nooit geschoten heeft, is een aantal jaar geleden dicht gemaakt omdat dronkelappen er nog wel eens hun slaapplek in zochten. De Dulle Griet claimt meer dan 250 soorten bier te serveren.

Het Waterhuis aan de Bierkant

En niet andersom, al is het een Bierhuis aan de Leie (mét ruim terras). Wie over de Vismarkt loopt of aan de andere kant van de Kraanlei, kan al horen waar het tot laat gezellig is. Qua soorten bieren (150) niet de meeste in de stad, maar toch wel keuze genoeg lijkt ons zo.

Café ‘t Dreupelkot

Als de grote bierkeuze je wat teveel wordt, maar je hebt tóch trek in een alcoholische versnapering, dan is er altijd nog een glaasje jenever in ‘t Dreupelkot. Denk echter niet dat je hier snel weg bent, de keuze bedraagt een slordige 200 soorten. Het café aan de Groentenmarkt staat overigens beter bekend als ‘bij Pol’, naar de eigenaar die zelf onder andere vanillejenever maakt.

Jouw eigen stedentrip Gent boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Gent met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! 

Bekijk het aanbod