Winkelen in Brussel

Voor mode kun je in Brussel meer dan uitstekend terecht. En toch tref ik mezelf minder dan gewoonlijk in pashokjes aan. Des te meer in aanbidding tegenover art-deco-meubels, oude kandelaars, bijzondere boeken, heerlijke bieren of krankzinnig dure chocolade.

Doen:

Verken de omgeving van Elsene, rondom Place du Châtelain en Rue du Bailli. Geniet van de allure van de Louizalaan en de Waterloolaan (topmerken), of de woonwinkels in de Marollen. Niet doen• Rondsjouwen in de Nieuwstraat. Flauwe ketens, Brussel heeft zoveel meer! Denk ook niet dat de hippe Dansaerstraat knus is (maar de omgeving is dat weer wel!).

Kleren kopen?

Alle duren merken zijn vertegenwoordigd. Maar hip en vintage shoppen? Kan ook in Brussel! Je moet alleen de weg weten. De jongerensite Brusselsmania.com (ook best leuk als je een oudere jongere bent…) geeft een handig overzicht met adresjes. En nu maar zoeken naar die geweldige outfit!

Rondom de Grote Markt: Hier koop je souvenirs, en dan vooral héél veel Mannekens Pis. En kant, want in Brussel deden ze vroeger natuurlijk eindeloos aan kant. Over kant gesproken: met een beetje geluk vind je spotgoedkoop ‘oud kant’ op het Vossenplein… Tweedehands dan wel natuurlijk. Ik zou zeggen: don’t go there. Alleen maar winkelketens en warenhuizen, kun je net zo goed bezoeken in willekeurig welke andere stad. Brussel heeft zoveel meer!

Brusselse ontwerpers: Ze zijn behoorlijk in opkomst. De trendy ontwerpers hebben hun winkels in de Dansaerstraat, overigens niet het toppunt van gezelligheid om te flaneren (wel erachter, langs de terrassen van Pl. St. Gery).

Hoogstraat en omgeving: Een leuke combi van antiek, bric-a-brac en curiosa (na bij Vossenplein in de Marollen).

Louizalaan: Liefhebbers van mooi, goed en duur moeten naar de Louizawijk. Topmerken, kwaliteit en esthetiek! Naamsestraat, Naamsepoort, Louizapoort. Apart winkelen tussen de Brusselaars doe je in Elsene, even voorbij de ‘pronkstraat’ Louizalaan. Aanbevolen is Place Châtelaine en Rue du Bailli (en omgeving). Bijzondere theewinkels, kledingoutlets en jonge ontwerpers.

Wittamer: Iedereen die doorgaans bij een gewone kruidenier chocolade koopt zou verplicht op excursie moeten. Naar Wittamer bijvoorbeeld (Grote Zavelplein 12). De roze zakjes zijn een statussymbool en je struikelt over Japanners die groot inslaan. Terecht. De bonbons zijn even goddelijk als prijzig, maar je bespaart veel want je koopt nooit meer derderangs choco-rommel…Hetzelfde geldt voor Marcolini even verderop (Minimenstraat 1), Wittamers leerling.

Rondom het Vossenplein: Zelfs al zou ik iedere dag mogen struinen, dan nog zou ik me niet vervelen op rommelmarkten. Ik hou het gerust een week uit in de Marollen, uitsluitend snuffelend… Het Vossenplein en omgeving is kortom verslavend voor de liefhebber. Dagelijks 7.00-14.00 uur. De echte speurder staat natuurlijk klaar om 6.00 uur… De sfeer is er opperbest. In Brussel betekent ‘antiekliefhebberij’ niet dat men heel gewichtig doet over topstukken, terwijl de eerste de beste koopman/vrouw beschikt over heel veel kennis. Geen kapsones – wel kwaliteit. Direct na de zomer (rond september) zijn er goede kansen, want de antiekhandelaren gaan rond augustus veel op inkoop-jacht. Za 9.00 -18.00 uur, zo 9.00-14.00 uur.

De markt: Het is populair, maar ik vind er weinig aan: Veel Afrikaanse en Aziatische spullen die je ook op andere markten ziet. Maar er is wel heel véél waar! Zo 7.00 – 13.00 uur. Klik hier voor meer informatie en filmpjes over rommelmarkten in Brussel.

Leuke galeries: Het aanbod is niet alleen maar antiek: ook veel moderne kunst, bijvoorbeeld La Galerie Niessen, R Lebeau 18. En Armani natuurlijk. Mijn favoriete bezigheid is hier: mensen kijken. Soms lijken ze zo uit de film weggelopen!

Brusselse champagne: Ik heb nooit van bier gehouden: bitter en een beetje lomp. Alleen Geuze is hemels – maar er heerst in Nederlandse winkels (helaas) een ware schaarste aan de Brusselse champagne. In Brussel mag je er gewoon mee ontbijten zonder dat iemand vreemd opkijkt. In winkels kun je als liefhebber kiezen uit ontelbaar veel soorten bier, de malste glazen, meest aparte flessen, en zelfs boeken over bier. Veel keus bij Beer Mania (www.beermania.be).
Waverse steenweg 174, metro Naamse Poort.

Jouw eigen stedentrip Brussel boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Brussel met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij een van onze reisdochters. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hieronder een selectie van de stedentrips naar Brussel van de ANWB. We wensen je een leuke vakantie!

 

Boek een stedentrip Brussel