Terrassen in Brussel

Als het mooi weer is, is er in Brussel genoeg keuzen in terrassen. Reden: juist in Brussel is ‘mensen kijken’ zo leuk. Alle typen zijn vertegenwoordigd, van kunstenaar tot Eurocraat, van opgedirkte dame tot modieuze juristen, van verwaaide intellectuelen tot shopaholics.

Oude Graanmarkt

Tegenover de Oude Graanmarkt (vol gezellige terrassen met modieuze mensen, vlakbij Dansaertstr.) zit een leuk ‘frietkot’. Aan de overzijde een steengoede viswinkel, die bakjes verse vis (€ 3,00) in een kraampje-met-bar verkoopt en zelfs oesters (€ 9,00). Goeie combinatie! Op het terras een biertje bij de frites nemen mag helaas niet. Maar de combi ‘terras-stoepje-terras’ (biertje – patat-vis – koffie) is bij mooi weer reuze populair.

Au Soleil

Heel Brussels is het terrasje van Au Soleil, hartje centrum aan de Kolenmarkt. Altijd stampvol Belgen uit de opgehipte centrumbuurt, die gaarne luidruchtig discussiëren. Ook pasta’s voor rond € 6 euro.

Novo

Heel geschikt voor een gezonde lunch als je bijvoorbeeld onderweg bent van het centrum naar het Vossenplein. Het ligt ‘aan de voet van’ de Marollen. Trendy en lekker. Wel jammer dat er geen comfortabele stoelen zijn. Op zondagmiddag met aardig weer is het pleintje meetal beregezellig en duren lunches uren…
Oud Korenhuis 37

Europese wijk – Place du Luxembourg

Bij mooi weer is het plein één langwerpig terras, gevormd door verschillende cafés. Best leuk om te bekijken (maar alleen op werkdagen, anders is er niets aan). Volop cabrio’s, internationale stagiaires en dertigers aan de top van hun carrière.

Métropole

Aanwezig: dé klassieke Vlaamse ober, dé grijze Vlaamse Dame met hoed, dé hedonist met pijp, dé schoonheid op hoge hakken en dé intellectueel met witgrijze lokken. Café Metropole, onderdeel van vijfsterrenhotel Métropole, heeft zonder twijfel hét terras van Brussel. Verwarmd én overdekt. Waar alle archetypen van de stad trots gloriëren, en het leuk vinden als toeristen dat ook doen. Je zit er in strak gelid, naast en achter elkaar. Ooit zat ik er een hele dag: ik heb mij geen seconde verveeld. Half Brussel schoof op een soort catwalk voorbij. Conclusie: als reiziger kun je je vreselijk inspannen om de hele stad te zien, maar je kunt ook gewoon die hele stad aan je voorbij laten komen!
De Brouckereplein 31. 

Marollen – Café Le Pavé

Eigenlijk is het Vossenplein één groot café met in het midden een bende rommel. En gezellig dat het is! Iedereen valt overal op de terrassen neer, zeulend met vogelkooien en enorme vazen. Café Le Pavé is levendig, jonge mannen spelen gitaar, moeders geven hun baby’s de borst en toeristen eten een goedkoop broodje. Want voor goedkoop lunchen moet je hier wezen: voor € 2,50 euro heb je een lekkere sandwich. En koffie kost hier geen € 2,50 euro maar € 1,50 euro. De markt begint rond zes uur al, en het bier vloeit tegen elven rijkelijk!

Aljannah

Snelle Libanese hap in de Blaesstraat (nr. 59), heerlijk voor lunch en ‘centraal tussen de brocante’. Goedkoop: supermaaltijd voor een tientje en broodjes voor € 3,50 euro.

Jouw eigen stedentrip Brussel boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Brussel met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij een van onze reisdochters. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hieronder een selectie van de stedentrips naar Brussel van de ANWB. We wensen je een leuke vakantie!

Boek een stedentrip Brussel