Stripstad Brussel

De Belgen zijn beretrots op hun Hergé: de Rembrandt van België. De strip is in Vlaanderen echt kunst, en terecht. Voor de stripliefhebber is Brussel een eldorado!

Hergé-museum

Slechts dertig kilometer van Brussel en een juweel voor het oog: het Hergé-museum. Een leuke witte lego-doos vol eerbetoon aan de geestelijk vader van onder andere Kuifje. Met winkel en restaurant.
Locatie: Louvain-la-Neuve (bij Wavre), info op www.hergemuseum.com.

Belgisch Stripcentrum

Het museum (het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal) is gehuisvest in een oud warenhuis, gebouwd door de grootste Belgische architect aller tijden: Victor Horta. Het pand is echt een meesterwerk, en de inhoud reuze onderhoudend. Je vindt hier veel info over Kuifje, Robbedoes en andere Vlaamse striphelden en je ziet nagebouwde teletijdmachines en een holografische professor zonnebloem. Niet missen: de gezellige brasserie. Zandstraat 20, maandag gesloten, www.stripmuseum.be.

Stripboekenwinkels

Gaat een stropdas met Kuifje te ver? Een groot aanbod aan nieuwe en tweedehandsalbums, en allerlei verzamelitems, vind je in stripboekenwinkels, o.a. in Anspachlaan, Lemonnierlaan, Zuidstraat. Vergeet niet de beroemde Boutique de Tintin, vlakbij de grote Markt. Online kun je ook terecht: wundertime.com. En de winkel van het stripmuseum heeft ook stripalbums, -boeken en stripsouvenirs.

Wandelen langs de stripmuren

Maak een wandeling langs Brussels beroemde stripmuren. Ze zijn uniek en doen wat de gemeente wilde: de stad opvrolijken. De wandeling is verkrijgbaar op het publiekskantoor op de grote markt, bij het stadhuis. Je kunt de route ook bekijken op www.brussel.be. Pas op! De wandeling is erg lang om in een keer te lopen, kies er gewoon een gewoon een stukje uit!

Stripmuur

Eén van de betere ideeën van de gemeente: de stripmuur. Het idee ontstond in de jaren negentig om de stad leefbaarder te maken. De stad was nogal versnipperd na de wilde acties van Koning Leopold II om ‘bredere’ straten te maken. Hier en daar is de straat ‘deels’ verbreed. Dat betekent dat er opeens een ‘dode’ muur opdoemde. Bijna alle dode gevels zijn nu gevuld met enorm grote fresco’s. Gevolg: waanzinnige stadskunst EN een oplossing voor historische planonogische foutjes. Langs de ruim 30 fresco’s voert een wandeling, die standaard op de plattegrond staat van de balie toerisme van Brussel Internationaal (Grote Markt). Maak de wandeling niet helemaal: hij is veel te lang. Gebruik de kaart als stripmuurplattegrond en kies een klein rondje uit.

Heel leuk boekje over strips in Brussel, door T. Vandorselaer, uitgeverij Terra-Lannoo, (€ 18), ISBN 9020962140

De website voor strips in Brussel is www.brusselstrip.be. Helaas: niet altijd even actueel…


Jouw eigen stedentrip Brussel boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Brussel met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij een van onze reisdochters. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hieronder een selectie van de stedentrips naar Brussel van de ANWB. We wensen je een leuke vakantie!

Boek een stedentrip Brussel