Eten en drinken in Brussel

Wat voor de architectuur geldt, geldt eigenlijk ook voor het eten. De Vlaamse manier van met ‘groot en veel ’ omgaan is nooit lomp. Integendeel: juist gracieus, rijk, weelderig. En de Brusselaars zijn collectief tevreden, want net als de toeristen weten ze: wat in Brussel ter tafel geraakt, is per definitie heerlijk.

Wat ik nog het meeste waardeer in Brussel is de liberale sfeer. Niemand valt (vrijwel) nergens uit de toon, je kunt met elke outfit en met elke status overal aanschuiven. Let op: zodra je naar binnen wordt gelokt is er sprake van een toeristenval. Mijd maar liever de (korte) Beenhouwerstraat, waar toeristen al snel neervallen. Op een enkele brasserie na is de prijs-kwaliteitverhouding niet goed. De leukste tentjes zijn verborgen achter relatief simpele deuren…

Doen: Borrelen bij de croquettebar. Leuk fenomeen, een kraampje op een terras. Je loopt erheen en bestelt een bordje garnalenkroketten of calamares. Probeer het niet-toeristische café L´Abboureur. Jonge mensen en oude Belgen samen, er zijn vaak concerten geprogrammeerd. Croquettebar € 7. Vlaamse Steenweg 108.• Vis eten aan de stalletjes op Place Sainte-Catherine. Patat uit het frietkot erbij en dit alles verorberen op het terras van De markten met een biertje.

Niet doen: Op de Grote Markt op het terras (La Chaloupe d’Or) een borrelgarnituur bestellen. De enige plek in heel Brussel waar je schrikt en veel te veel betaalt. Kleffe supermarktworst, kaas die aan het bord kleeft en deuken heeft van de bordrand die er eerder op stond, whiskysaus uit een potje en mosterd met een donkerbruin randje… • Vis eten op de toeristische oude kades achter Place Sainte-Catherine. Loop de hoek om! De eigenaar is helemaal op appelgroen, en serveert uitsluitend delicatessen. Heerlijke broodjes met soep, rond € 8 tot € 10. Rue de bon secours 4, 02-5022426, open di t/m za 10.00 uur tot 19.00 uur.

Ligt naast het stripmuseum, een beetje verscholen, in zomaar een straat achter zomaar een gevel. Als je niet uitkijkt loop je er zo voorbij. Dat is in Brussel kenmerk van fraaie plekken: niemand doet moeite om schoonheid aan de gevel te communiceren. Geschikt voor lunch of drankje in de middag. Wel bier, geen diner. Warme (simpel maar zeer smakelijk) daghap voor de lunch: € 9,50. Adres: Zandstraat 20, maandag gesloten.

Ook hier weer: het oogt total niet bijzonder aan de buitenkant, maar binnen zit je leuk en je eet verrukkelijke guiches, kleintjes al vanaf € 2,20 (maar dan heb je net niet genoeg voor de lunch). Leuke plek in de winkelbuurt rond de Louizalaan, en vlakbij het pleintje bij de Bonifatiuskerk.
Adres: Rue de la Paix 27, tel. 02-5033600, www.tartisan.be, open van 10.00 tot 19.00 uur.

Verveeld? Lees de muren. De zeer enthousiaste eigenaar van Florian schilderde die vol met citaten uit de wereldliteratuur die over koffie of thee gaan. Geniet!, is de slogan van Florian. Ofwel, zegt de muur: Nul pouvoir, un peu de savoir, un peu de sagesse et le plus de saveur. Smakelijk! Behalve honderden soorten thee kun je bij Florian ook bijzondere koffiesoorten krijgen. Delicate koekjes! Prima stek om alleen te zijn (of te wachten op winkelende partner). Vlakbij de Bonifatiuskerk zijn meerdere leuke terrasjes.
Adres: Sint Bonifaasstraat 17 (Rue de St. Boniface 17).

Diverse locaties

Oftewel: Het dagelijks brood. Bakker met heerlijke gezonde broden. De filialen (ze rezen in Brussel als paddestoelen uit de grond: er zijn er tien nu) zitten elke dag stampvol met hippe welgestelde Brusselaars, die netjes aanschuiven aan de lange houten tafels. Hip betekent in Brussel trouwens niet dat zich uitsluitend jonge mensen gekleed in de laatste mode vertonen: in het Dagelijks Brood ploffen gerust ook dames op leeftijd in wollen pakjes neer, of kalende mannen met geruite hemden. Bakker Coumont beschreef zijn sandwiches in zijn leuke kookboek, voor € 39,50 te koop in de bakkerij. Lunchgerecht (boterhammen met spannend beleg) rond € 9. Aanrader: quacemole met gerookte kip en tomaat.
Adres: Anoine Dansaertstraat 16 (de eerste vestiging), Adres: Zavelstraat 11 (groter, met overdekte tuin)

Eten in de lucht

Wie wil er niet een keertje ‘eten in de lucht?’ in het beroemde en onlangs heropende Atomium is restaurant Belgium Taste gevestigd. Niet duur (Vlaamse dagschotels voor € 10 euro), zelfbediening, en een waanzinnig uitzicht. Ook leuk voor vlaai of wafel, en natuurlijk voor een Geuze! Let op: het Atomium is geopend tot 18.00 uur, dus het restaurantje is alleen geschikt voor lunch of tussendoortje. Meer info: www.belgiumtaste.com, reserveren via 0032 2 4795850. Halverwege de bollenconstructie is in de middelste stalen bol ook nog de Bolletjesbar. Dat is een snackbar, maar dat betekent in Brussel niet dat er sprake is van twijfelachtige kwaliteit, er zijn heerlijkheden als broodjes garnaal of Orvalkaas. Er is echter weinig te zien, ik ga zelf liever naar Belgium Taste.
Adres: "Atomium Square, vlakbij de noordelijke ringweg.

Centrum

Met stip op één het mooiste restaurant van Brussel. Het interieur is adembenemend: een voormalig bankgebouw met grandioos plafond. Eigenaar Antoine Pinto betoont zich tevens kunstenaar en ontwierp een zilverkleurig poparty paard-met-kroon, en een wervelend lichtplan met spotjes en schijnwerpers. Ingrediënten en recepten zijn geheel Belgisch, maar dan wel volgens Pinto. Voorbeeld: Mechelse koekoek op peperkoek, ingesmeerd met persensiroop. Om te watertanden! Duur (hoofdgerechten tussen € 16 en € 43 euro), maar je kunt ook rustig aan doen met een schaal groente en een ‘zakje patat’, koddig geserveerd in een nepzak van porselein.
Adres: Wolvengracht (Rue Fossé au Loups) 32. Reserveren: 02 2172187. www.belgaqueen.be

Een heel goede brasserie vlakbij de Grote Markt, met buiten alleen een mooie deur. Binnen is hij des te spannender. Geheel beschilderd in de geest van Magritte, populair bij Brusselaars. Prima brasserie-eten.
Rue des Chapeliers 26. Reserveren 02 5142554. Meestal in juli lange periode gesloten. www2.resto.be/rouedor

Eigendom van een topkok, design van de beroemde Antonia Pinto, en de formule kan niet stuk. Dat blijkt ook wel, het restaurant Museum Brasserie, naast het Bozar, is in korte tijd een doorslaand succes gebleken. Belgische keuken (jawel ook hier friet in zakjes aan tafel), leuke sfeer en een bijzondere ‘tartaarkaart’. Heel smakelijk, en niet idioot duur, prijzen al vanaf € 16 euro.
Adres: Koningsplein 3, tel. 02 508 35 80

Nog geen dertig meter van Manneke Pis. Hoewel ooit bestemd ontmoetingsplek te zijn voor reizigers, is dit café door de Brusselse centrumbezoeker ontdekt als centraal plekje nabij de Grote Markt, dat nu eens niet afgeladen vol zit met klikklakkende Japanners. Het is heerlijk uitrusten in de leren clubjes, met Chopin op de achtergrond, en een stuk boerenappeltaart of verse guiche op de voorgrond. Of bier natuurlijk, ook hier weer heerlijke Belgische bieren. Moeilijk om hier weg te komen! Diners tegen brasserieprijzen, in het weekend reserveren.
Rue des Grands Carmes (Lievevrouwbroerstraat) 18, tel 02 5143948, www.lecercledesvoyageurs.com

 

Centrum

Een wereldtent, pal naast de beurs. Schitterend decor: helemaal Belle Epoque met spiegels. Guitige obers (jawel, de echte!), en klassieke ‘half-en-half’jes. Dat is het beroemde drankje van oude Brusselse brasseries: half champagne en half witte wijn. Bij Falstaff zijn ze beslist scheutig met het champagne-deel en schenken tot de rand vol. Dat is nog eens wat anders dan Hollandse zuinigheid! Uitgewinkelde stelletjes, het altijd aanwezige omaatje, intellectuelen en creatieven, buikige mannen op leeftijd, moeders met dochters: iedereen is er. Goede brasseriekaart (maar alleen borrel of koffie kan ook).
Mauxstraat 17.

Mooi art-nouveaucafé vlak naast de beurs aan de overzijde van Falstaff. Cirio is is niet alleen mooi, de pastaatjes zijn er lekker betaalbaar, de obers lijken op Lambik, en de sfeer is okay. Net iets toeristischer dan Falstaff.

Niet denken dat je moet wachten op de vijf in de klok! Direct met de lunch (lekkere boterhammen!) begint het gelag. Het interieur van A la Mort Subite is alleen al de moeite van een bezoek waard, dus heb je geen zin in bier: de aardige eigenaar wil best koffie maken. Bovendien spant hij zich in om wie maar wil luisteren uit te leggen waar de lugubere naam vandaan komt: toen zijn opa nog achter de tap stond, stonden er vaak lange rijen voor het toenmalige bierloket. “Dan verveelden ze zich, en speelden een spelletje dobbel. De verliezer was ‘de dode’. Waren ze bijna aan de beurt, dan speelden ze toch nog een spelletje, precies tot aan je biertje en dan moest er opeens een snelle dode komen… Bier was dus gelijk aan ‘La mort subite’.”
Warmoesbergstraat 7. www.alamortsubite.com/

Echt een mega-zaal om te eten, hip publiek dat zich echt ‘kleedt’ (beetje spannend mag best), en rood theaterlicht voor de sfeer. Alles is hier groot en pompeus, de schilderijen, de ornamenten, en ook het eten, maar dat is gewoon Belgisch-bougondisch (en dus goed), prijs rond de € 20 euro.
Charleroisesteenweg 89, tel. 02 5346456. www.lessalonsatalaide.be

Zavel

De eigenaar van Belga Queen deed hier ervaring op voor hij voor zichzelf begon. Lola is helemaal strak en hip, voor de welgestelde, perfect geklede, vaak jonge Brusselse tweeverdiener. Zit de laatste jaren enorm in de lift. Erg lekker, maar voor de fan van Belgische knusheid niet zo sfeervol. Hoofdgerechten vanaf ongeveer € 18 euro.
Grote Zavel 33, reserveren: 02 5142460. www.restolola.be
 

Europese wijk

Eurocraten koesteren hun eigen cafés. Best leuk om te bekijken (maar alleen op werkdagen, anders is er niets aan), bijvoorbeeld de cafés op Place du Luxembourg. Volop cabrio’s, internationale stagiaires en dertigers aan de top van hun carrière. Het hele ‘euro-gedoe’ met alle ‘eurocraten’ noemen Brusselaars (vaak mopperig) ‘euro bubble’. Echte euro-gossip bij Kitty O’ Sheas, Ierse kroeg, veel dassen en hoge hakken, Karel de Grotelaan 42. Daar is volgens onze informanten ook Balkenende aan de toog gespot.

Zelf koken! De trend in de culinaire wereld: zelf koken en workshops volgen. In Brussel kan het op Thurn en Taxis, een terrein tussen het centrum en Heizel (voor info klik hier www.morgenbrussel.be, waar topkok Yves Mattagne (bekend van het tweesterrenrestaurant Seagrill) een kookatelier heeft geopend. Het is zijn tweede kookaltelier in korte tijd bedoeld voor ‘gepassioneerde thuiskoks’. Er is plaats voor 85 cursisten aan vier kookeilanden. Locatie: Havenlaan 86 c. Info op de website: www.atelieryvesmattagne.com

- Voyage à travers les sens op de Koninginnegalerij. Tel. 02 513 06 33

- Comme un Chef: Middelburgstraat 5, Tel. 02 660 05 55

- Food and Wine Academy (voor groepen): Brugmannlaan 52, Tel. 0496 55 38 09 / 0496 24 24 99

- La cuisine de Flore: Gewijde-boomstraat 26, Tel. 0472 01 44 89

- Cooking Time: Hooikaai 51, Tel. 02 219 08 19

- Mmmmh (cursussen voor groepen): Charleroisesteenweg 20. Tel. 02 534 23 40. Het is leuk om hier even binnen te lopen, want de kookschool is onderdeel van een heel erg mooie winkel.

Jouw eigen stedentrip Brussel boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Brussel met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij een van onze reisdochters. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hieronder een selectie van de stedentrips naar Brussel van de ANWB. We wensen je een leuke vakantie!

Boek een stedentrip Brussel