Net onder Brussel ligt Afrika

Er zijn wel 101 redenen om Brussel te bezoeken. Zoals de Marollen, de volkswijk met daarin het sfeervolle Vossenstraatje en het Vossenplein met zijn dagelijkse markt voor brocante en curiosa. Maar eigenlijk stuit je overal in de Belgische hoofdstad op curiosa. Het kleine Manneken Pis, de kerstmarkt op de Grote Markt, het megalomane Paleis van Justitie, de strips die als fresco’s de stad sieren en ga zo maar door.

Het Africa Museum

En in Tervuren, net buiten de stad - maar gemakkelijk bereikbaar met tram 44,- staat dan ook nog het Africa Museum. Een museum dat oogt als een klassiek paleis, aan het einde van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Leopold II, de Belgische koning die in Congo - dat toen zijn privébezit was - een schikbewind voerde. In zijn museum kon je niet alleen ontelbare beesten, al dan niet opgezet, bewonderen, maar ook duimpiano’s, dodenmaskers, een luipaardman (bekend dankzij ‘Kuifje in Afrika’), toverstenen en nog veel meer. Aanvankelijk waren er in het park rond het paleis zelfs drie Afrikaans dorpjes en peddelden er Congolezen in hun kano’s over de vijvers.

De grens tussen wetenschappelijke interesse en volksvermaak was flinterdun. Dit was een koloniaal en dus fout museum. Ruim een eeuw later, toen het museum inmiddels ook een vooraanstaand wetenschappelijk instituut was en een opleidingscentrum voor Afrikaanse wetenschappers, vond men dat nog.  

Gerenoveerd en geactualiseerd

In 2013 gingen de deuren dicht en volgde er een renovatie die vijf jaar duurde en 75 miljoen euro heeft gekost. De Vlaamse toparchitect Stéphane Beel, vertegenwoordiger van de Nieuwe Eenvoud, ontwierp het nieuwe ‘onthaalpaviljoen’. De collectie is aangepast, ook hedendaags Afrika wordt getoond. Plus: ‘de originele 19e-eeuwse bouwplannen zijn in ere gehouden, maar nu uitgerust met de modernste technieken.’

Het resultaat? Indrukwekkend en bijzonder, zowel door wat bleef, zoals de opgezette olifant, als door wat nieuw is, zoals het werk van hedendaagse kunstenaars in Congo, zoals Schula en Aimé Mpané. Het Africa Museum blijft echter een onderwerp van discussie. Want moet veel van al het getoonde niet terug naar Afrika? Welnu, wat je hier ook van vindt, dit museum is een goede reden om (weer) eens naar Brussel te gaan. En voor wie het daar niet mee eens is, blijven er nog 100 redenen over. Jacques Brel op het Oud Korenhuis, de Afrikaanse wijk Matonge, het reuzenrad op het Sint Katelijneplein, de chique chocolaterieën rond de Grote Zavel… enzovoort.

Kijk voor meer informatie op:

www.africamuseum.be
www.visitbrussels.be
www.toerismevlaanderen.nl