Zing, lach en bewonder... in de Brusselse Dansaertwijk

Het is een wijk die nét buiten je blikveld valt. De Brusselse Dansaertwijk ligt niet hartje centrum, maar wel vlakbij. Tegenwoordig razend populair & gezellig.  

9 tips voor de Dansaertwijk

1. Een dag geen garnaalkroket gegeten is een dag niet geleefd. Hap in zo’n kokendhete jongen aan een wankel statafeltje, recht voor Mer du Nord op de Sint-Katelijnestraat 45. Je treft in deze straat nog veel meer fijne eethuisjes.

2. Je vindt geen Breughels of Van Eycks in de rijkversierde Sint-Katelijnekerk. Piep hier binnen voor de sacrale sfeer die tussen de preekstoel en graftombes hangt.

3. Echte Belgen hebben aan een halve zonnestraal genoeg om een terras te pakken. Waar doen ze dat toch? Awel, op de Oude Graanmarkt, waar je moeilijk kunt kiezen uit de drommen uitnodigende stoeltjes.

4. De Kartuizerstraat is dat Belgische straatje waar we naar op zoek zijn. Een tearoom waar je kunt wegkruipen op een knalroze sofa (A.M. Sweet op nr. 4), gave shops met vintage kleding (Gabriele Vintage op nr. 27) en mooie nostalgische panden van rond de eeuwwisseling.

5. Fashionista’s hebben Ramon & Valy onder hun speed dial staan. Absurd populaire vintagezaak waar Yves Saint Laurent, Dior, Chanel en Lacroix ‘aan democratische prijzen’ in de rekken hangen. Verversstraat 19.

6. Honderdveertig jaar geleden viel de mond van menig Brusselaar open bij de bouw van de Sint-Gorikshallen. Een wonder van staal en glas! Elke eerste zondag van de maand is hier een grote vintagemarkt met kleding en meubels. www.brusselsvintagmarket.be

7. Bar Monk, onthoud die naam als je van spaghetti houdt. Nee, niet pasta in het algemeen, SPAGHETTI. Vier smaken, drie kazen, drie toppings. Niet zeuren in dit eenvoudige lokaal. Sint-Katelijnestraat 42.

8. Brussels favoriete drankje is half-en-half, champagne en witte wijn in de verhouding 50/50. Eet er ‘toast kannibaal’ bij, een casinosnee met filet Américan. Fraai en traditioneel adres: Le Ci rio op de Beursstraat.

9. De Vismet is zo’n plek die je niet mag missen. Vis-o-tariërs kunnen in deze voormalige vissershaven shoppen voor de beste visrestaurants van de stad. www.levismet.be

Meer tips voor Brussel?

Meer info: Visit Brussels, Koningsstraat 2, info@visitbrussels.be, www.visitbrussels.be.
Meer leuks: www.discoverdansaert.be.
Meenemen: ANWB Extra Reisgids Brussel (met uitneembare kaart), ledenprijs € 9,50, niet-leden € 9,95. Bestel ’m via de handige ANWB Webwinkel app.