Top 15 bezienswaardigheden Brugge

Voor een kleine stad heeft Brugge opvallend veel attracties. Dit is onze top 15 dingen-die-je-niet-mag-missen tijdens een stedentrip in deze Vlaamse stad.

1 Rozenhoedkaai

Elke avond tegen zonsondergang strijkt een bataljon fotografen met statieven neer op de Rozenhoedkaai. Niet gek, want het uitzicht vanaf deze kade is eeuwenlang niet wezenlijk veranderd. Het Belfort, torens, glas-in-loodramen, trapgevels, treurwilgen, brug en kaaien… Alles klopt, en wordt met een beetje geluk ook nog weerspiegeld in de Dijver.

2 Groeninge & Gruuthuse Museum

Wil je ‘schone kunsten’ zien, dan mag je het Groeninge Museum niet missen. Hier hangen de Brugse primitief Jan van Eyck, vele Vlaamse en Hollandse meesters, maar ook surrealist René Magritte. Pal ernaast zit Gruuthuse Museum, een weelderig stadspaleis van de Heren van Gruuthuse. Ook niet missen.

3 Belfort

Beklim het Belfort voor een verbluffend uitzicht over Brugge and beyond. De klim is minstens zo spectaculair. Door claustrofobisch nauwe trappenhuizen (366 treden!) en langs kerkklokken zo groot als Fiat Panda’s.

4 Historium

Het Historium is geen stoffig museum, maar een ‘belevenis’. Je ruikt, hoort, ziet en voelt het Brugge van 1435. Onderwijl volg je een flinterdun verhaaltje via kunstig gemaakte filmpjes.

5 Dubbelkapel van het Heilig Bloed

Aan de Burg vind je de dubbelkapel van het Heilig Bloed, een stemmige plek waar een bijzondere relikwie wordt bewaard, namelijk een ampul met daarin een stuk stof waarop – naar verluidt – het bloed van Jezus zit. Aanbidden van de ampul kan vrijwel dagelijks.

6 Stadhuis

De andere parels aan de Burg zijn het Stadhuis (sinds 1376!) en de Brugse Vrije, te bezoeken met één combinatiekaart. Eerstgenoemde bezit een overdadig versierde Gotische Zaal, terwijl het klapstuk van de Brugse Vrije een renaissancezaal met pronkschouw is. Daar hangt ook een schilderij uit 1659 ván diezelfde zaal. Wat is er sindsdien veranderd? Niets!

7 Het Begijnhof

Het Begijnhof zit er al sinds 1245. Vroeger woonden er ‘begijntjes’ (alleenstaande vrouwen), tegenwoordig zijn benedictijner zusters de gelukkigen die deze rustoase (mobiel bellen verboden!) mogen bewonen. Een van de huisjes doet dienst als museum. Let op! De toegangspoorten gaan stipt om 18.30 dicht.

8 Minnewater

Ben je bij het Begijnhof, dan pik je het naastgelegen Minnewater gelijk mee. In de middeleeuwen was dit de rumoerige haven van Brugge, nu een dromerige plek. Waar opvallend veel tortelduifjes rondlopen, die natuurlijk afkomen op de naam ‘Liefdeswater’.

9 Frietkotten

Je bent niet in Brugge geweest als je geen frietje hebt gegeten onder het Belfort (zie ook nr. 3).Want daar staan sinds 1897 twee frietkotten. Een ‘frietje stekken’ kan vanaf € 2,95, inclusief saus naar keuze: waaronder mayo, curry, vlammen-, samurai-, hannibal-, mammoet- en gele bickysaus. Doen!

10 Boottocht

In Brugge gebeurt dat in open boten. Niet omdat het er zelden regent, wel omdat vele bruggen zo laag zijn dat een dak het niet zou halen. (Paraplu’s zijn aan boord aanwezig.) Een typische rondvaart duurt zo’n 35 minuten en rijgt tientallen bezienswaardigheden aaneen: o.m. Begijnhof, Brugge’s kleinste bruggetje (Bonifaciusbrug), Gruuthuse Paleis, Vismarkt en Onze-Lieve-Vrouwekerk.

11 Gouden Handrei

Loop over de Gouden Handrei langs een van de mooiste reien (kanalen) van Brugge. Vooral geliefd om de hangende tuinen, Babylon is er niets bij. Loop vervolgens naar Café Vlissinghe, slechts enkele stappen verderop, een herberg waar je al sinds 1515 terecht kunt voor een straffe pint.

12 L’Estaminet

Strategisch aan het Koningin Astridpark zit L’Estaminet, een restaurant in de vorm van een bruine kroeg. Zowel locals als toeristen zitten hier gebroederlijk aan toog of tafel en genieten er van goed eten en drinken tegen schappelijke tarieven. Wie wil dat nu niet? Inclusief serre & terras.

13 St Anna en St Gillis

Soms heb je na alle groepen Japanners, Amerikanen en loslopende toeristen even behoefte aan rust. Dan ga je naar de wijkjes St Anna en St Gillis, gelegen aan de noordkant van de Oude Stad. Je vindt er geinige musea (zoals Gezellemuseum, Choco Story, Volkskundemuseum), kerken, arbeidershuisjes, gildehuizen en – langs de ringvaart – drie molens op een rij. Hoewel de meeste Nederlandse toeristen daar niet echt van opkijken.

14 Godshuizen

Op vele plaatsen in Brugge stuit je op godshuizen. Groene hofjes omringd door rijen spierwitte huisjes. Oorspronkelijk gebouwd voor armlastige ouderen en ook nu nog wonen er overwegend Bruggenaren op leeftijd. Binnenlopen mag, mits je de bewoners – en hun regels, vaak te lezen bij de entree – respecteert.

15 Brouwerij de Halve Maan

Brouwerij de Halve Maan is de oudste nog actieve brouwerij van Brugge. Je kunt er mee met een rondleiding annex proeverij, maar ook gewoon gelijk een Straffe Hendrik of Brugse Zot bestellen.

Jouw eigen stedentrip Brugge boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Brugge met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij een van onze reisdochters. 

Bekijk het aanbod