Chocoladehoofdstad Brugge

Om je vingers bij af te likken

Onze zuiderburen zijn verzot op de zoete zonde. Ze snoepen gemiddeld 10 kilo chocola per jaar weg. Brugge is met vijftig chocolatiers, een chocolademuseum en een chocoladefestival de chocoladehoofdstad van België. De Kampioen geeft 5 leuke chocoladetips om je vingers bij af te likken.

1 Chocolaterieën

De middeleeuwse stad Brugge staat bol van de chocolaterieën; ruim vijftig. Die leveren traditioneel handwerk, zoals Sukerbuyc, de oudste chocolatier van de stad met aan de overkant van de straat een ouderwetse tearoom. Daar kun je de allerlekkerste warme chocolademelk  of juist hippe designbonbonnetjes bestellen.

Chocolaterieën: The Chocolate Line, Simon Stevinplein 19, www.thechocolateline.be; Sukerbuyc, Katelijnestraat 5, www.sukerbuyc.be; BbyB, Sint Amandstraat 39, www.bbyb.be.

2 Chocolademuseum

Zoals het een chocoladehoofdstad betaamt, is er ook een chocolademuseum: Choco-Story. Op drie verdiepingen leren we alles over de ruim tweeduizendjarige geschiedenis van cacao en chocolade, van de Maya’s tot nu. In november is er zelfs een compleet chocoladefestival, Choco Laté, met een chocoladebeurs, chocoladewandelingen en chocoladeworkshops.

3 Pralines maken

Jelle heeft een bolle toet – zoals het hoort bij een employee van het chocolademuseum. Een spoedcursus pralines maken krijgen we, en daarom moeten we een schort voor en een mal mutsje op. Jelle legt uit dat er twee soorten bonbons bestaan: geënrobeerde, waarbij je begint met de vulling en eindigt met het omhulsel en de decoratie, en gemouleerde, waarbij het precies andersom gaat.

Geklieder met vloeibare chocolade, druipende mallen, trillende machines en een puntzak vol hazelnootpraliné volgt en allez, een uur later zijn ze klaar: onze eigen handgemaakte bonbonnetjes. Het Sjakie en de Chocoladefabriekgevoel is totaal als we die in een zakje mee naar huis mogen nemen. Choco-Story, Sint-Jansplein.

4 Chocoladediner

 In zijn chique restaurant zet chef-kok Patrick Devos op verzoek een delicaat chocoladediner op tafel: Sint-Jakobsvruchten met witte chocola uit de Dominicaanse Republiek, langoustines met Costaricaanse melkchocolade en Mechelse koekoek met bittere chocolade uit Oeganda met een cacaopercentage van 80 procent. Chocolademousse toe en jawel, bij de koffie komt een bonbonnetje. Restaurant Patrick Devos, Zilverstraat 41.

5 Chocolademassage

De grande finale van het chocoladeweekend moet nog komen. Behalve voor inwendig gebruik is chocolade ook lekker voor lijf en leden. Boek een  chocoladewellnessarrangement: een rugpakking met chocolade, dan een massage met chocolade-olie en tot slot een gezichtsbehandeling met chocolademasker. Belle Wellness, Lodewijk van Malestraat 77, Brugge-Sint.