Vakantie Brabant en Henegouwen

Hollandse sporen

De provincie Brabant is opgesplitst in een Waals en Vlaams deel. In het hart daarvan ligt Brussel, hoofdstad van zowel de Belgische als de Europese Gemeenschap. In Vlaams-Brabant liggen mooi stadjes als Leuven, Diest en Tienen.

Hollandse sporen in Diest dateren van de tijd dat het stadje eenzaam Oranjebolwerk in de Zuidelijke Nederlanden was. Boomgaarden en velden rondom Tienen geven fietstochten extra sfeer. Henegouwen vormt de overgang naar de Franse en Belgische Ardennen. Het is vooral een streek voor actieve vrijetijdsbesteding.

Attracties en evenementen in Brabant en Henegouwen

Wavre in Waals-Brabant heeft het grootste pretpark van de streek: het Six Flags Belgium. Juist de adembenemende achtbanen met supersnelheden lokken oudere kinderen. Daarnaast zijn er attracties speciaal voor jonge kinderen. Waterpret is er ook, maar veel uitgebreider in het naburige Aqualibi. Schaatsplezier biedt de Ice Mountain van Comines-Warneton. Voorts zijn er dierenparken zoals het Park Paradisio rond de ruïnes van een cisterciënzerabdij bij Brugelette. Draken, reuzen en heksen, maar ook militaire optochten en processies doorkruisen jaarlijks Brabant en Henegouwen.

Bezienswaardigheden in Brabant en Henegouwen

Het landschapspark met rozentuin is de attractie van Park van Edingen. Bij het kasteel van Monceau-sur-Sambre is een arboretum. Werkelijk prachtig is het Kasteel van Beloeil, waar de Prinsen de Ligne woonden. Het heeft een museum met kunstwerken, 17e-eeuwse tuinen en er rijdt een toeristisch treintje. Het kasteel van Seneffe is neoklassiek en geeft een blik op het leven van de 18e-eeuwse adel. Brabantse juwelen zijn het Groot-Bijgaarden, Beersel en het Colomakasteel bij Sint-Pieters-Leeuw.

De Leeuw van Waterloo

In het hart van de streek ligt Waterloo. Bijna tweehonderd jaar na de nederlaag van Napoleon lijkt die roemruchte slag nog steeds actueel. Niet iedereen komt voor de historische beladenheid. Het Panorama aan de voet van De Leeuw is een uitzichtpunt. En er zijn souvenirwinkels en een wassenbeeldenmuseum.

Historische en moderne scheepsliften

Het historisch Centrumkanaal verbindt Schelde en Maas op het plateau van Henegouwen. Heel bijzonder is daar de scheepslift van Strépy-Thieu. Schepen tot 1350 ton overbruggen hier maar liefst 70 meter. In het bezoekerscentrum heb je er fraai zich op. Ook wordt de techniek er in detail uitgelegd. Tot 2002 waren bij La Louvière voor het overwinnen van het hoogteverschil vier oude scheepsliften in gebruik. Zowel bij de nieuwe als de oude liften tonen rondvaartboten deze technische hoogstandjes van dichtbij.

Mijn wordt dorp

Aan het begin van de 19e eeuw werd naar door zakenman Henri De Gorge een industrieel terrein aangelegd. Basis vormden de steenkoolmijn van Le Grand-Hornu. Rond het kasteel van De Gorge verrezen werkplaatsen, kantoren maar ook honderden arbeidershuisjes, een geheel nieuw concept in die tijd. Later werden daar een school, een bibliotheek, een badhuis, een danszaal en een ziekenhuis aan toegevoegd. Tot 1954 was de steenkoolmijn van Le Grand-Hornu in bedrijf. Het neoklassieke complex is een industrieel archeologisch monument; tevens Museum voor Moderne Kunst.

Dorpen en steden in Brabant en Henegouwen

De steden van Brabant en Henegouwen zijn heel verschillend. Uitgelezen voor een meerdaags bezoek is de universiteitsstad Leuven. Daarnaast tonen het suikerstadje Tienen, monumentenstad Sint-Truiden en oranjestad Diest eveneens mooie Vlaamse elementen. De taalgrens scheidt meer dan alleen het woordgebruik. Een Frans karakter hebben Doornik (Tournai) en Henegouwens historische hoofdstad Bergen (Mons). Het Waalse erfgoed wordt onder de loep genomen door de vereniging Mooiste Dorpen van Wallonië.

Eten en drinken in Brabant en Henegouwen

Chocoladeateliers vind je van noord tot zuid. Je koopt er geen bonbons maar pralines. Uit de abdij van Chimay komen befaamde trappistenbieren en kaas. Ten oosten van Brussel wordt met behulp van kassen aan wijnbouw gedaan. Enkele Waals-Brabantse specialiteiten zijn de djotetaart, met kaas en snijbiet, of lauwwarme suikertaart. Geroemd zijn ook de magere zwijnen van Piétrain. Slakken, ganzenlever en forellen worden in Waals-Brabant en Henegouwen op grote schaal geproduceerd, én geconsumeerd. Een Henegouwse visspecialiteit is de escavèche.

Kunst en cultuur in Brabant en Henegouwen

In deze contreien is het een komen en gaan geweest van Galliërs, Romeinen, Bourgondiërs, Oostenrijkers, Fransen en Nederlanders. Daarvan is de Bourgondische cultuur en levenskunst het meest overeind gebleven. Verrassend rijk zijn de historische centra van de steden. De Brabantse gotiek is duidelijk door Franse architecten beïnvloed. De zeer oude Sinte-Gertrudis in Nijvel, de hoofdstad van het Romaanse Land, is een juweel. Henegouwen is vooral een land van abdijen en kastelen.

Natuur in Brabant en Henegouwen

Het noordelijke, Vlaamse deel van Brabant is overwegend vlak. Karakteristiek Brabants is het Pajottenland in het zuidwesten, met licht glooiende akkers en beekjes. In het oosten ligt de fruitstreek Haspengouw, die in de provincie Limburg doorloopt. Het zuidelijke Waals-Brabant is heuvelachtig. Onder Wavre spreekt men ook wel van de Brabantse Ardennen. Tussen Bergen en Charleroi hebben mijnbouw en zware industrie het oorspronkelijke landschap aangetast. In het uiterste zuiden van Henegouwen ligt het hoogste punt: Rièzes op 342 m.

Groene Gordel

Voor een heerlijke buitenvakantie moet je vooral naar de bossen van Henegouwen. Prachtig is de omgeving van Bon-Secours, Chimay, Colfontaine, Flobecq, Enghien en Marcinelle. In Brabant, rond Brussel, ligt de Groene Gordel. Zeer uitgestrekt is daar het Zoniënwoud, met vooral beukenbos. In het nabijgelegen Kapucijnenbos liet koning Leopold II honderden verschillende boomsoorten aanplanten. Richting Leuven bevindt zich het Heverleebos.

Overnachten in Brabant en Henegouwen

In het zuiden van Henegouwen ligt een reeks vakantieparken. Het Landal Village l'Eau d'Heure, van Landal Green Parks, is vooral op waterrecreatie gericht. In de hele provincie is logies te vinden in de particuliere sector. Er is keuze uit kamers-met-ontbijt of complete huizen. Voor een verblijf in Leuven kies je bij voorkeur voor logies in of aan de rand van de stad; arrangementen zijn ook mogelijk. Gemeenten in de Brabantse Ardennen hebben zich gebundeld bij het Maison du toerisme des Ardennes brabançonnes.

Uitgaan in Brabant en Henegouwen

Uitgaansmogelijkheden zijn er vooral in de universiteitsstadjes Leuven en Bergen. In de rest van de streek bestaat het avondvertier doorgaans uit Bourgondisch tafelen. Waar in het geheel niets op aan te merken is. Of het speelt zich achter de rolluiken af. Maar Brussel, in veel opzichten het kloppende hart van het land, is meestal dichtbij.

Winkelen in Brabant en Henegouwen

Buiten Brussel is de leukste winkelstad in deze streek Leuven. Daar zijn veel originele adresjes. Wie moe is, strijkt er 's zomers op een terras neer. In de kersttijd is de stad ook extra sfeervol. In Doornik (Tournai) en Bergen (Mons) is het eveneens heerlijk winkelen. Op heel veel plaatsen in Brabant en Henegouwen worden ambachtelijke streekproducten als bier, kaas en chocolade vervaardigd en verkocht.

Zon, water en strand

Tips

Aquacentrum
Dit zwemcomplex te Froidchapelleet met zijn buiten- en binnenbaden, enorme glijbaan, rivier met stroomversnelling, pierenbadjes en nog veel meer, biedt alle zwemgenot voor de hele familie.

Route van de merkwaardige scheepsliften
Prachtige bootocht vanuit Houdeng-Goegnies over het historische Centrumkanaal. Met de scheepslift bij Strepy-Thieu overbrug je een hoogteverschil van 73 meter.

Recrealle
In dit watersportcentrum in Alle kun je het hele jaar door met een kajak of een kano de rivier de Semois op.

Oceade
In dit fraaie waterpretpark te Brussel kun je je uitleven op een van de talrijke glijbanen of een kanonskogel het water inschieten. Hier is het altijd 29°C.

RAVeL 3
Deze wandeling voert je over jaagpaden langs de prachtige oevers van de Sambre tussen Erquelline en Thuin en gaat vervolgens verder langs het Kanaal Charleroi-Brussel. 

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie België