Pittige Bouillon

Belgische weekendklassieker

Bouillon: de ideale plek voor een bourgondisch weekend. Voor ouderen is deze Belgische stad een begrip, voor jongeren een ontdekking. Acht tips om de weekendklassieker van de Ardennen (opnieuw) te ontdekken.

Tekst Jan Dirk Onrust, fotografie Hans Zeegers

Zien in Bouillon

1. Het Kasteel van Bouillon is de grote blikvanger, machtig verheven boven het centrum. De eerste bouwsels stammen uit de achtste eeuw. Daarna bleef het groeien en groeien. Hiervandaan vertrok kruisvaarder Godfried van Bouillon, die het bijna tot koning van Jeruzalem zou schoppen. Een audiotour, een rondleiding of een avondlijke fakkeltocht (alleen juli en augustus) laten je kennis maken met alle spelonken en kerkers van het kasteel.

2. Het Archéoscope Godefroid de Bouillon geeft veel informatie in beeld en geluid over de interessante achtergronden van Godfried en het Europa van de elfde eeuw. Het Archéoscope zet je bovendien op het spoor van andere machtige kastelen in de omgeving.

3. Kasteel van Sedan (20 km) is met 35.000 m2 bijna het allergrootste kasteel in zijn soort. Groot, groter, grootst: nog veel groter is de Citadel van Montmedy (50 km), eerder een nogal heftig ommuurde vesting dan een kasteel, maar erg indrukwekkend. Er huizen nog altijd mensen. En, naar het schijnt, geesten.

4. Streekbier
Orval is niet zomaar een streekbier, het werd in eerste instantie gebrouwen om de herbouw van het Cisterciënzer klooster te bekostigen. De abdij in Orval (35 km) biedt een interessante tour langs museum, apotheek, kruidentuin én brouwerij. Dichterbij een klooster zien kan ook. Bijna om de hoek ligt abdij Notre-Dame de Clairefontaine. Stilte is hier de grootste attractie.

Doen in Bouillon

1. Wandelen is in Belgisch Luxemburg toch wel de hoofdattractie. De Semois-vallei prikkelt lopers die een klim niet schuwen, maar je kunt hier even gemakkelijk voor een avondommetje terecht. Een hele bekende wandeling is die naar ‘Le Tombeau du Géant’. Niet lang, wel mooi langs de Semois. Daarna even doorlopen naar het uitkijkpunt in Botassart. Er zijn vele prachtige paden rond Bouillon, allemaal goed bewegwijzerd ook. Sommige zijn best avontuurlijk. Zo moesten we zelf een keer dwars door de Semois lopen.

2. Varen
De Semois leent zich uitstekend voor kalme kajaktochten. Pak de kano of kajak in Bouillon en peddel in drieënhalf uur naar Poupehan. Een schitterende tocht met terugbrenggarantie van Semois Kayaks.

3. Televisiekok Michel Boreux begon met een restaurant in Rochehaut (15 km). Even later kwam er een hotelletje bij. En een streekartikelenwinkel. En nog een restaurant. En een dierenpark. Meneer Boreux is hard op weg een grote streekattractie te worden. Leuk voor een korte autorit. Of een lange wandeling vanuit Bouillon.

4. De daken in Belgisch Luxemburg verraden wat er in de grond zit: leisteen. Bekijk zelf hoe het grijze goud gewonnen wordt in de oude leisteenmijn ‘Au Coeur de l’Ardoise’. Een moderne kabeltrein voert je 25 meter onder het oppervlak van het Rijnlands Leisteenplateau.

Meer informatie

www.bouillon-tourisme.be

4 Dagen Bouillon

Vanaf € 129,- p.p. met entree kasteel

Diep verborgen in de Ardennen, omarmd door de rivier Semois, ligt het kleine middeleeuwse stadje Bouillon, onder de rook van het kasteel van Godfried van Bouillon. De ideale plek voor een bourgondisch weekend.

Meer informatie en boeken