Bloesemroute Haspengouw

De lente uit z'n voegen

Niets juicht meer ‘lente’ dan een fruitboom in bloei. Helemaal als je door de eindeloze bloesemvalleien van de Vlaamse streek Haspengouw scootert. Daar trekt de lente in z’n volle glorie aan je voorbij! Een verslag van de bloesemroute door Haspengouw.

Tekst: Charlotte van 't Wout en Inge Mink | Fotografie: Annelore van Herwijnen

De allereerste bloesem na de winter is bijzonder. Je stoot elkaar aan, pakt de camera erbij, en geniet van de wuivende bloesemblaadjes in de wind. We proeven de lente in de Vlaams- Limburgse streek Haspengouw. Hier lonkt de grootste fruitstreek van West-Europa, op het Italiaanse Zuid-Tirol na. Behalve appels, peren en kersen, levert de streek ook heel veel aardbeien, bramen, bessen en zelfs wijndruiven. Maar het draait nu even allemaal om dat prachtige lentebloemetje dat massaal ontspruit aan duizenden fruitbomen. In april is het zover. Dan verandert Haspengouw in één kleurrijke bloesemzee.

Langs boomgaarden en zelf appelsap maken 

We worden zo bedolven onder de bloesem, dat we ons binnen een dag kenner wanen. Roze bloesem? Dat zijn appelbomen. Dat zie je ook aan de vorm van de boom; de takken zijn horizontaal en de boom daarom net zelf een gezellige appel. Witte bloesem? Vaak een perenboom. Ook daar geeft de langwerpige trechtervorm van de boom al een hint: net zelf een peer. We worden botanisch bijgespijkerd tijdens een rondleiding bij een van de vele telers die deze maanden hun deuren openen voor rondleidingen. Je wordt de boomgaard mee ingenomen en leert bijvoorbeeld hoe appelsap wordt gemaakt. Ook de kleinste bezoekers genieten van het uitje.

Haspengouw is hip

Haspengouw is hipper dan we dachten. Goed, je kunt een fiets huren compleet met picknickmand. Maar wij vallen toch voor de kekke Vespa-scooter die we ter plaatse kunnen huren. Bovendien zien we een groter deel van Haspengouw (en je hoeft niet te zwoegen op de heuvels!). Op mooie plekjes zetten we af en toe de motor uit om te genieten van de rust.

Want oh, wat is het dan vredig. Het is alsof de hele lente zich juist hier heeft samengebald om al het moois te showen. We zien lammetjes, picknickende families, terrasjes met heerlijke appeltaart en tot ons geluk een strakblauwe hemel. Het weer is natuurlijk wel een gok in april, maar er zijn genoeg cafés om te schuilen als het miezert. Op de gezellige Grote Markt in Sint-Truiden bijvoorbeeld, de zesde monumentenstad van Vlaanderen. We smullen van de bekroonde garnaalkroketjes in Het Nieuwscafé op het Heilig- Hartplein. Een lekkernij waarvoor je alleen al naar Haspengouw zou afreizen.

Leuke stadjes in Haspengouw

Sint-Truiden barst in de lente van de leuke activiteiten. Niet zelden hebben ze met fruit te maken. Samen met het gezellige stadje Borgloon vormt de hoofdstad van Haspengouw het fruitige hart van de streek. Een lokale gids wijst ons op wat andere geneugten in zijn stad: een proeverij in een van de ambachtelijke brouwerijen en een wandeling langs wijndomeinen. Sint-Truiden maakt zijn heilige naam waar met een paar religieuze publiekstrekkers. De Begijnhofkerk verrast met een reeks van 38 prachtige muur- en pijlerschilderingen uit de 13de tot de 16de eeuw. Zien! We scooteren twaalf geurige kilometer oostwaarts naar Borgloon, de bakermat van de stroopfabricatie. De Lonenaren kregen zelfs de gekscherende bijnaam ‘Strooplekkers’. Tot ons geluk is de schitterende historische stoomstroopfabriek bewaard gebleven, nadat de productie in 1988 werd stopgezet. In de streekproductenwinkel slaan we flink in met vijf potjes traditionele appelstroop voor thuis.

Dwars door het landschap duiken op de vreemdste plekken kunstwerken op. Het beeldenproject ´pit´ verstopt z´n installaties tussen de fruitbomen. Sommige werken staan er al een paar jaar, andere verdwijnen weer. Misschien juist wel leuk: het is nooit helemaal zeker óf en waar het kunstwerk staat. Net een zoekplaatje in het landschap.

Eten en drinken in Haspengouw: Bloesembar

We hebben naast de bloesem nóg een geweldige reden om naar Haspengouw af te reizen: het eten. Het is België, dus bourgondisch. En omdat het natuurlijk toch een toeristische streek is, biedt elk hotel of restaurant wel een kaart met streekproducten, zoals varkenswangetjes met Loonse stroop en een drupje Hasseltse jenever. Heel leuk is de Bloesembar die in april in het dorp Velm verrijst: een gezellige bar midden in de vallei, waar je in heerlijke hangstoelen over de vallei vol bloesem uitkijkt.

We zijn net te vroeg voor de bar, maar met de scooter zijn we in een ´beugschoot´ bij Brouwerij Wilderen, een van de grootste en bekendste brouwerijen van de streek, waar we een rondleiding krijgen. Vroeger stonden hier de ossen op stal, nu drinken we er een ´Tripel Kanunnik´ in een sfeervol decor. Wilderen is niet alleen bekend van zijn ambachtelijk gebrouwen biertjes, maar ook vanwege de graanjenever, whisky en het bijzondere eau-de-bière, een eau-de-vie met een zachte afdronk.

s Avonds hoeven we ons niet te vervelen in de Vlaamse fruitstreek. Wat dachten we van een avond met feeërieke vuurpottennocturnes’? Het klinkt net zo sprookjesachtig als het daadwerkelijk is. Een verteller van fruitbedrijf Jacobs in Sint-Truiden neemt ons mee door de boomgaard, die´s avonds met vuurpotten verlicht is. We krijgen mooie fruitverhalen te horen en natuurlijk is er een lekkere proeverij. Want zonder proeven kom je deze streek niet uit.

Bloesemroute Haspengouw 

Er is één lastig aspect aan de bloesemmaand: een boom bloeit maar 10 of 12 dagen, en je weet natuurlijk nooit van tevoren wanneer zoiets begint. ‘Soms komt het onverwacht vroeg’, legt de eigenaar van ons hotel Hoeve Roosbeek in het dorp Zepperen ons uit. ‘Maar omdat de verschillende fruitbomen nooit allemaal tegelijk bloeien, zit je heel april wel goed.’ In de weekenden is het gezellig druk met dagjesmensen en zijn alle cafés open, maar wie bijvoorbeeld op een maandag komt – zoals wij – heeft de bloeiende bomen zowat voor zich alleen. Ook dat heeft zijn charme…

3x doen langs de bloesemroute

  1. Hoe maak je appelsap? Bezoek een fruitbedrijf voor een gratis rondleiding. Bijvoorbeeld fruitbedrijf Bex (Jeuk) en Pipo (Kerkom). Kijk voor de bloesemmeter op www.toerisme-sint-truiden.be
  2. Is het slecht weer, dan zijn er gelukkig ook nog de kastelen. Er liggen er meer dan honderd in het gebied. Kasteel Alden Biesen is een van de bekendste en meest imposante. Leuk: de multimediale attractie Bilzen Mysteries.
  3. Koopjesjagers kunnen o.m. een bezoekje brengen aan de antiekmarkt Tongeren op zondag. Ga lekker vroeg voor de beste koopjes, vanaf 7 uur is de antiekmarkt open. Het is de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux (meer dan 400 stalletjes!).

Ook handig:

Speciaal voor jou geselecteerd