Bezienswaardigheden Haspengouw in België

Appels met peren vergelijken. In de Vlaams-Limburgse streek Haspengouw kun je dat nou ’s letterlijk doen. De op één na grootste fruitstreek van Europa is in het voorjaar één groot bloesemfestijn. Hier verveel je je geen moment!

Tip 1: Tongeren

De oudste stad van België biedt genoeg vertier voor meerdere daagjes uit. Maar als je toch moet kiezen: ga op zondagochtend, want dan kun je rondstruinen tussen honderden kraampjes op de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Bepakt en bezakt? Bezoek dan het Teseum, de grootste kerkschat van de Lage Landen. Of snuif cultuur op in het Gallo-Romeins Museum. Last but not least is een wandeling door het oudste Begijnhof van de Nederlanden (UNESCO-Werelderfgoed) zeer aan te raden. Zie ook: http://www.tongeren.be

Tip 2: Bilzen Mysteries

Geen kasteel zonder een mysterie. Het populaire kasteel landgoed Alden Biesen vormt daar geen uitzondering op. De nieuwste attractie heet ‘Bilzen Mysteries’ en is echt een belevenis voor kasteelfans. Ervaar 800 jaar geschiedenis en geheimen in één spannende avond. Oftewel: ‘De avond valt, Alden Biesen komt tot leven. Zet je tablet aan en ontmoet ridders op hun kruistocht. Maar…opgepast voor de draak.’ Whoaaah…spannend!

Tip 3: Borgloon

De naam van de stad doet geen bellen rinkelen, maar Borgloon mag niet ontbreken in je Haspengouwse tour. Bekijk de resten van de middeleeuwse stadswallen, of bezoek het rijk versierde stadhuis uit 1680 (waar een geheimzinnig ogende koffer uit de 12de of 13e eeuw nog altijd bezoekers intrigeert). De moeite meer dan waard zijn verder de Sint-Odulfuskerk en het Kanunnikenhuis. 

Tip 4: Brouwerijbezoek

De ‘Bink’ van Kerkom, ‘Wilderen Goud’ en ‘Winterkoninkske’. Benieuwd wat dit zijn? Bezoek dan een van de traditionele brouwerijen in Haspengouw, zoals die van Wilderen en Kerkom. Pak ’n pintje in de brasserie of volg een rondleiding in de brouwerij. Brouwerij Wilderen heeft ook nog een destilleerderij die het bijzondere Double You Gin en Eau-de-Bière produceert. 

Tip 5: Sint-Truiden

Dé verrassing van Haspengouw is Sint-Truiden. Een aangename stad met goede restaurants en een keur aan fraaie, historische monumenten. De Begijnhofkerk is samen met de Begijnhof zelfs UNESCO-Werelderfgoed. Voor de gezelligheid moet je op de Grote Markt zijn met z’n talrijke terrasjes. Vanuit Sint-Truiden kun je prachtige fiets- en wandeltochten maken…langs de fruitbomen uiteraard!

Tip 6: Haspengouwse auto- en motorroutes

Bekijk je de Vlaamse fruitstreek wandelend, per fiets of met de auto? Voor de laatste doelgroep zijn er uitgestippelde auto- en motorroutes, die je het hart van Haspengouw laten zien. Achter elke bocht ligt een nieuwe verrassing. Er zijn vier bewegwijzerde lussen die je langs de hoogtepunten van de regio voeren. Zo kom je onder meer langs Borgloon, Bilzen, Sint-Truiden en Tongeren. Volg de blauw/witte borden en geef je ogen te kost. 

Tip 7: Halfoogstfeest

Een populair evenement in Haspengouw is het Halfoogstfeest in augustus. Het programma is heel gevarieerd en begint met de traditionele halfoogstmis, gevolgd door een Vlaamse kermis waar standhouders hun zelfgemaakte of vintage artikelen te koop aanbieden. Voor het nostalgische tintje zorgen verder tal van volksspelen en een boogschuttersdemonstratie. Ook voor de inwendige mens is gezorgd: er wordt een heerlijk Breugel Buffet geserveerd. 

Tip 8: Fietsknooppuntenroutes

Wat is er lekkerder dan fietsen tussen de bloeiende fruitbomen? Met de geur van verse bloemetjes in je neus? Haspengouw beschikt gelukkig over fietsknooppunten: geen gedoe met landkaarten dus. Je passeert betoverende kastelen, kerkdorpjes, holle wegen en talrijke vierkantshoeves. In de Kampioen van maart staat een reportage over de schitterende Bloesemroute.

Tip 9: Kattekopbrood

Je móet het een keer geprobeerd hebben: het smeuïgste appelbrood ter wereld. Kattekopbrood is een bekende zoete specialiteit uit Sint-Truiden. Het verhaal gaat dat lang geleden een Truiense bakker na het taarten bakken telkens een overschotje van deeg had. Zijn dochter had een lievelingskat en hij wilde het kind verrassen: hij maakte gebak in de vorm van kattekop. Sindsdien kun je de streekspecialiteit kopen bij diverse bakkerijen in de stad. 

Tip 10: Bloesemfeesten

Hou de bloesemfeesten in de gaten! In Haspengouw wordt de lente groots gevierd. Met bloesemterrassen, een Vespa bloesemrondrit, bloesemkunst, een bloesemtoerbus en nog veel meer. Het mooie van een fruitstreek is dat het een paar maanden later weer raak is. Dan zijn er streekproductenmarkten, oogstfeesten, picknicks in de boomgaard en nog veel meer leuks. Een handig overzicht vind je op http://www.bloesemfeesten-haspengouw.be.

Misschien vind je dit ook interessant: