Wandelroute Antwerpen

De redactie van de Kampioen maakte een wandeling door Antwerpen en bezocht bijzondere designwinkels, hippe restaurants en parken en zelfs een 'haute friture'. Hieronder lees je hoe we liepen. Wil je de route zelf ook lopen, print dan het kaartje uit.

Start: Antwerpen-Centraal

We starten op station Antwerpen-Centraal (1), een monumentaal spoorpaleis uit 1905 gebaseerd op het Pantheon in Rome en het stationsgebouw van Luzern. De overkapping is maar liefst 43 meter hoog, wat nodig was om de stoom van de locomotieven op te vangen. Via de Keyserlei en de Leysstraat bereiken we de Meir, een van de belangrijkste Antwerpse winkelstraten waar veel ketens (Esprit, Hennes en Mauritz) zijn vertegenwoordigd.

Eigenlijk niet zo spannend, maar dat geldt allesbehalve voor de excentrieke pralinezaak Chocolate Line (2) en het paleisachtige winkelcentrum Stadsfeestzaal (3). Tip: proef bij Chocolate Line de 'groene' praline met passievrucht, limoen en wodka. Een smaakexplosie in de mond! Grand Café Horta (4) op Hopland 2 is zoals een grand café hoort te zijn: hoog, licht en met een industriële touch. De tempura van gamba's combineert uitstekend met een Belgisch pintje. We lopen even door naar de Stadsschouwburg (5) met loungebanken op het terras. Je hebt hier uitzicht op een van de meest romantische klinkerpleintjes van Antwerpen: de Graanmarkt.

Door een topchic buurtje in Antwerpen

Fans van modemerken als Marni, Isabelle Marant, Sonia Rykiel en Thakoon weten Graanmarkt 13 (6) inmiddels blindelings te vinden. De stijlvol ingerichte modezaak annex restaurant en terras behoort tot de zogenaamde 'conceptstores' die we inmiddels in heel Antwerpen tegenkomen. Een conceptstore is, kort gezegd, een lifestyle winkel (vaak) gecombineerd met horeca.

Een paar meter verder ruilen we de kledingjuweeltjes van eigenaresse Ilse Cornelissens in voor de pralinejuweeltjes van Pierre Marcolini (7) op de Kelderstraat 4. De zoete lekkernijen liggen hier in luxueuze vitrines uitgestald, en de prijs is er ook naar: € 7,- voor een dunne plak chocolade. Maar dan weet je wel op welke plantage de cacao werd geoogst. Overigens is dit een topchic buurtje, met Gucci, Louis Vuitton, Hugo Boss en Hermès als grote verleiders. De Leopoldstraat en Schuttershofstraat zijn, zoals Urbanus het zo fraai uitdrukt, voor 'madammen met een bontjas'.

Een stuk betaalbaarder is de Lombardenvest, een gezellige winkelstraat, niet in het laatst door Lombardia (8), een hip eettentje met gezonde biologische snacks en - volgens eigen zeggen - de lekkerste gemberthee ter wereld. Een aanrader op nummer 78. De Kleine Wolk (9) op nummer 66 verkoopt kinderkleding die mooi van eenvoud is. En speelgoed 'voor bomma's die niet van plastiek houden', aldus de verkoopster. Eerlijkheid, maar dan op eetgebied, staat ook hoog in het vaandel bij de Italiaanse trattoria Mario (10) op de Kammenstraat 71. Wie het Italiaanse huiskamerrestaurant eenmaal heeft bezocht, blijft er terugkomen. Vooral voor de zelfgemaakte pasta die eigenaar Antonio dagelijks vers produceert.

Betaalbaar winkelen

Velen denken dat de modestraat Nationalestraat onbetaalbaar is. Maar dat hangt er maar vanaf waar je binnenloopt. De klassieke pui met marmeren zuilen van Dries van Noten (11) op nummer 16 straalt een en al weelde uit. En inderdaad, de zijden 'kleedjes' en handgemaakte pakken zijn pittig van prijs. Heb je niet de lotterij gewonnen, dan is Noa Noa (12) op nummer 15 een aanrader. Wij mogen dit stijltje wel, dat bestemd lijkt te zijn voor de romantisch ingestelde vrouw die er toch eigentijds uit wil zien.

Modefreaks kunnen vervolgens doorwandelen naar het modemuseum Momu (13). Nationalestraat 28 is een adres om echt te onthouden. Al vaker heeft het museum spraakmakende exposities gehad, zoals 'Meesterlijk zwart' waarbij alles om zwarte couture draaide.

We laten de mode voor wat ie is, en storten ons vol 'goesting' op de antiekstraat Kloosterstraat. Wie voor veel gaat, zit bij Antiek 't Koetshuis (14) op nummer 62 gebakken. De langgerekte bric-a-brac winkel puilt uit van de schilderijtjes, meubels, incomplete serviezen en porseleinen dansmariekes. Alles 'aan democratische prijzen'.

Uitpuffen van het gesnuffel kan bij Dansing Chocola (15), een eetcafé op nummer 159 met een heerlijk Franse inrichting. Pas op, het kan er goed vol zitten door de smakelijke spijzen. Iets verderop komen we een van de vreemdste Antwerpse conceptstores tegen: RA13 (16) op nummer 13. De mode/boeken/kunst/eetzaak is net zo excentriek als eigenaar Romain Brau, een mooie jongen met een androgyne uitstraling. Jonge mode-ontwerpers krijgen hier een kans hun collectie te presenteren.

Via de steeds leuker wordende Vlaamsekaai, waar delicatessenzaak Meat and Chease (17) op nummer 48 belegde broodjes verkoopt om je vingers bij af te likken (brie, gegrilde groenten en zongedroogde tomaten; je wordt hier toch vanzelf blij van...) belanden we bij de volgende opvallende conceptstore. Hospital (18) op de Burburestraat 4 zit niet alleen in een majestueus stallencomplex, de collectie is al even imponerend. Van Marc Jacobs tot Tiger of Sweden: tal van grote modenamen staan hier uitgestald. In de ernaast gelegen smaakvolle bar/restaurant geniet je ontspannen van een glaasje.

Trendy restaurants

Voilà ons avontuur in hartje Antwerpen. Vanaf de Leopold de Waelplaats pakken we de taxi naar 't Eilandje, een kakelvers uitgaansgebied nét aan de andere kant van het centrum (een bus nemen kan natuurlijk ook, volg dan de blauwe stadsbuslijn of de groene streekbuslijn). Veel oude pakhuizen zijn inmiddels omgetoverd tot luxueuze flats of trendy restaurants, maar gelukkig is de sfeer van het havengebied goed geconserveerd. Felixpakhuis (19) op de Godefriduskaai 30 is hip, plezierig en bij mooi weer biedt het terras uitzicht op de levendige jachthaven in het Willemdok. In onze linkerhoek rijst het machtige MAS-museum (20) uit het dok op. Het is een prachtig staaltje architectuur ontworpen door onze 'eigen' bouwmeesters Neutelings en Riedijk. We vermaken ons in de talrijke havencafés waar de Koninckjes, hét bier van de Antwerpenaar, rijkelijk vloeit.

Meer lezen over Antwerpen

Zelf deze route wandelen? 

Speciaal voor jou geselecteerd