Top 15 bezienswaardigheden Antwerpen

Antwerpen bruist. Op de terrassen voor historische herbergen, in de vele restaurants en kroegjes en ook de levendige modescene mag genoemd worden. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Antwerpse musea waar kunstwerken van de Grote Drie - Rubens, Van Dyck en Jordaens – hangen.

1. Cogels-Osylei

Verreweg de mooiste straat van Antwerpen, midden in de wijk Zurenborg, is de Cogels-Osylei. In de jaren zestig wilde het stadsbestuur deze en omliggende straten slopen, maar daar werd gelukkig fel tegen geprotesteerd. Want de Cogels-Osylei staat vol met architectonische hoogtepunten in met name Jugendstil-bouwstijl. Wandel je door deze straat dan zie je paleis na paleis aan je voorbijtrekken. Vanaf het centraal station ben je er in een kwartiertje met tram 11.

2. Dageraadplaats

Het centrum van de wijk Zurenborg is de Dageraadplaats. Een schitterend pleintje, ’s avonds mooi verlicht met een gekunstelde sterrenhemel. Eromheen zitten tal van restaurants en cafeetjes die bijna elke avond wel vol zitten. Restauranttip: Primo, een heerlijk Italiaans eettentje. En wil je in de buurt slapen, om de hoek aan de Draakstraat zit Mabuhay, de op één na beste B&B van Antwerpen.

3. Het Zuid

Waar de dokken gedempt werden, ontwikkelde zich een trendy wijk tot toonaangevend kunstkwartier. Heel wat uitbaters vonden hun weg naar Het Zuid in Antwerpen, waardoor het wat restaurants en uitgaansgelegenheden betreft nu zeer hoog genoteerd staat.

4. MAS en Het Eilandje

Oceaanstomers ruimden het veld voor plezierjachten; het nieuwste waarmerk is het nieuwe Museum Aan de Stroom (MAS). Nu ontpopt Het Eilandje zich als nieuwe toeristenwijk, met sinds 2011 toegankelijk het blikvangende complex van het MAS als belangrijkste bezienswaardigheid.

5. Grote Markt

Het laatmiddeleeuwse karakter van Antwerpen laat zich vooral aan het stadhuis en de gildehuizen aflezen, welk een van de mooiste en populairste bezienswaardigheden van Antwerpen vormen. De driehoekige Grote Markt geeft direct de grandeur weer van Antwerpen in haar gouden 16e en 17e eeuw. In het midden staat een bronzen fonteinbeeld van stadsheld Brabo die de hand van de reus Antigoon in de Schelde werpt.

6. Rondom Rubens

Meesterlijke pracht in het Rubenshuis en een oud paleis. Het woonhuis/atelier van Peter Paul Rubens in Antwerpen hangt vol met schitterende werken. Zijn grafmonument en andere kunstwerken maken de kleine omweg naar de Sint-Jacobskerk ruimschoots de moeite waard.

7. Modekwartier

Vlak bij de Grote Markt werd de Modeacademie de spil van de Antwerpse modescene. Rond de kweekvijver van het aanstormend talent is een levendige modewijk ontstaan.

8. Sint-Andries en Vrijdagmarkt

Kerkschatten, bakermat van de boekdrukkunst en brocante. De Sint-Andrieskerk, in de gelijknamige volkswijk, maakte deel uit van een augustijnerklooster. Nabij is de Vrijdagmarkt de plek waar al sinds de 16e eeuw tweedehands waren worden aangeboden. Het plein werd in 1945 door een V-bom verwoest maar is geheel in stijl heraangelegd.

9. Tussen Vleeshal en Sint-Paulus

Vlees- en zouthandel waren in het middeleeuwse Antwerpen lucratieve ondernemingen. Er zijn nog Spaanse sporen, als overblijfselen van de bezettingsperiode en latere immigranten. Sla zeker een bezoek aan de Sint-Pauluskerk niet over, die nog op de oorspronkelijke plek origineel werken bevat van de grote drie: Rubens, Van Dyck en Jordaens.

10. Gasthuisstraat

Langs de Korte en Lange Gasthuisstraat is een dag te vullen met oude kunst en speciale winkel- en verpoosadresjes. Heel bezienswaardig zijn de kunstschatten van het Mayer van den Berghmuseum en het Maagdenhuismuseum.

11. Wilde Zee

Als het budget geen uitspattingen toelaat, is kijken nog altijd de ­moeite waard in deze bohemienwijk. Het voetgangersgebied tussen de Meirbrug en de Huidevetterstraat bestaat uit gezellige winkelstraatjes: de Lombardenvest, de Wiegstraat, de Groendalstraat en de Schrijnwerkersstraat. Het wijkje heet de Wilde Zee.

12. Diamantwijk en Stationsbuurt

Heel wat handel gaat nog om in de Antwerpse diamantwijk; maar liefst 60% van de totale wereldproductie wordt verhandeld op de Antwerpse beurzen. De wijk kent meer facetten dan diamanten alleen. Tevens is de omgeving interessant door de joodse cultuurachtergrond. Ook zijn er in de omgeving een paar bijzondere boekhandels.

13. Kathedraal en Groenplaats

Van verre wordt de skyline van Antwerpen bepaald door de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het indrukwekkende gebouw en de werken van Rubens maken het een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Een grote bonus zijn de werken uit de KMSKA. Nog drukker bezocht worden de levendige cafés, restaurants en terrassen aan de Groenplaats.

14. Antwerpen Linkeroever

De andere kant van de Schelde is een woonwijk met recreatie­faciliteiten; het zicht op de historische skyline is al reden om het ­water over te steken. Het maakt sinds 1923 deel uit van de stad. Hier stond het oude Sint-Annadorp, een populair oord voor Antwerpenaren om vertier te zoeken.

15. De Haven

De havenactiviteiten die eeuwenlang de stad beroerden, spelen zich ­nu buiten­ het gezichtsveld af. Een oud Antwerps gezegde luidt: ‘Antwerpen dankt de Schelde aan God en al de rest aan de Schelde’. De haven is onlosmakelijk met de stad verbonden. Maak een havenrondvaart ga te  fiets naar de zevende haven wereldwijd.

Jouw eigen stedentrip Antwerpen boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Antwerpen met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij een van onze reisdochters. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hieronder een selectie van de stedentrips naar Antwerpen van de ANWB. We wensen je een leuke vakantie!

Proef Antwerpen, ledenaanbieding

Vanaf € 99,- p.p.

Langer genieten van hét culinaire festival Antwerpen Proeft? Profiteer van je (jarenlange) lidmaatschap met dit 3-daagse arrangement, want hoe langer lid, hoe meer gratis extra’s!

Inclusief

  • 2 nachten in 4*-hotel
  • 2x uitgebreid ontbijtbuffet
  • Een bolleke (bier) in de hotelbar
  • Hoe langer lid, hoe meer voordeel

Meer informatie en boeken

Boek een stedentrip Antwerpen