Het MAS in Antwerpen

Sinds mei 2011 zijn in de noordelijke havenwijk van Antwerpen op het Eilandje in het MAS vier musea gehuisvest: het Etnografisch Museum, het Nationaal Scheepvaartmuseum, het Volkskundemuseum en een deel van het Vleeshuis. MAS staat voor Museum aan de Stroom (Schelde). In het zestig mester hoge gebouw zijn de collecties van de musea in overkoepelende thema’s ondergebracht, zoals Leven en Dood en Wereldstad Antwerpen.

Het MAS Antwerpen

De buitenkant van het MAS Antwerpen fonkelt door drieduizend aluminium ‘handjes’, die tegen de gevel omhoog lijken te klimmen. Binnen geldt maar één regel: neem de tijd. Maar voor wie dat niet heeft, is een oplossing bedacht. Zonder sticker (en dus niet betaald) mag je naar het Kijkdepot, waar delen van de collectie zijn opgeborgen, als verborgen schatten. Ook mag je alle roltrappen op om hierna te eindigen op het panoramadak, voor uitzicht over dokken Schelde en stad.

Siberiabrug

Wie naar het Eilandje gaat, moet het water op met een havenrondvaartboot. De tocht gaat langs containerschepen, hijskranen en windmolens. Voor ons de Siberiabrug. In de tijd van de emigranten was dit het allerlaatste punt van de Antwerpse haven. Het was voor de dokwerkers zo ver, dat ze het vernoemden naar het einde van de wereld: Siberia. Rechts van de brug ligt aan dok 7 het oude Pomphuis. Nu is het gebouw met de hoge rondboogvensters en enorme pompen in de kelder een bar-restaurant.

Havenkathedralen

Op de buitententoonstelling staat een zevental kranen dat ooit overuren maakte voor het laden en lossen van de schepen. Nu kijken de zeven ‘havenkathedralen’ werkloos neer op het scheepvaartverkeer op de Schelde. De tijd van bedrijvigheid is voorgoed voorbij. Over een paar maanden sieren ze een fonkelnieuwe boulevard.

Jouw eigen stedentrip Antwerpen boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Antwerpen met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij een van onze reisdochters. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hieronder een selectie van de stedentrips naar Antwerpen van de ANWB. We wensen je een leuke vakantie!

 

Proef Antwerpen, ledenaanbieding

Vanaf € 99,- p.p.

Langer genieten van hét culinaire festival Antwerpen Proeft? Profiteer van je (jarenlange) lidmaatschap met dit 3-daagse arrangement, want hoe langer lid, hoe meer gratis extra’s!

Inclusief

  • 2 nachten in 4*-hotel
  • 2x uitgebreid ontbijtbuffet
  • Een bolleke (bier) in de hotelbar
  • Hoe langer lid, hoe meer voordeel

Meer informatie en boeken

Boek een stedentrip Antwerpen