De leukste wijken van Antwerpen

Weg van de Meir

Ontdek het Antwerpen van de Antwerpenaren! Blijf weg van de grote winkelstraten als de Meir en struin door de vier leukste wijken van de Vlaamse modestad.

Laat ik met de deur in huis vallen. De drie belangrijkste tips voor Antwerpen.

Tip 1: parkeren in het centrum doe je gratis aan de St.-Michielskaai. Aan de Schelde dus.

Tip 2: Antwerpen introduceert de koopzondag. Iedere eerste zondag van de maand zijn voortaan de winkels open.

Tip 3: net als vroeger in Nederland is in België de uitverkoop beperkt tot twee perioden in het jaar. De winteruitverkoop is de eerstvolgende en die is van 3 tot en met 31 januari. Dan gaan alle Belgen ‘soldeke doen’.

Waar moet je zijn als je in Antwerpen bent? De bekendste winkelstraat is de Meir. Beetje de Kalverstraat of de Lijnbaan van Antwerpen. Maar als je gezellig naar Antwerpen gaat wil je wellicht wat andere adresjes aan doen dan Zara, H&M en McDonalds’. Blijf dan weg van de Meir en bezoek de volgende vijf buurtjes voor het échte Antwerpen…

Kloosterstraat

De antiekstraat van Antwerpen. Denk bij antiek niet aan een boerenbuffetkast uit 1900 of een teer bankje van Lodewijk de 14de. Nee, denk aan oude prenten, boeken, oude racefietsen, stoelen uit de jaren ’70, zonnebrillen en Perzische kleedjes uit oma’s tijd. Loop bijvoorbeeld binnen bij ’t Koetshuis (nr. 62) en je hebt het gevoel of je aan het spitten bent op de zolderkamer van de Antwerpenaren zelf. En dat is leuk, want onze zuiderburen houden van mooie spullen. Iedere vierkante centimeter van de vloer, muren en plafond worden in ’t Koetshuis ingenomen door, ja door wat? Door wat niet?
Eet in de Kloosterstraat meteen het lekkerste frietje van Antwerpen. Bij Haute Friture (nr. 110). “Voor Hollanders is er Frietkot Max aan de Groenplaats, wij gaan naar Haute Friture”, aldus een van de Vlaamse klanten van de ecologische frietkot. Probeer zeker ook de Brabo. Een zelfbedachte Belgische bierkroket.

Kleding en curiosa

De Steenhouwersvest kruist de Kloosterstraat, en deze straat is een mooi begin van het  modekwartier. Ben je er op vrijdag, sla dan vrij snel linksaf naar de Vrijdagmarkt. Sinds Napoleontische tijd wordt hier huisraad geveild. Toen van lieden die door huurschuld uit huis waren gezet. Nu, hopelijk alleen om wat geld bij te verdienen. Het lijkt op een rommelmarkt, alleen kun je niet bij de spullen komen. Een veilingmeester loopt elk kavel af en houdt steeds een porseleinen hondje, oude kurkentrekker of lampenkap omhoog. De hoogste bieder is steeds de nieuwe trotse eigenaar.

Hoogtepunt van het modekwartier is de Nationalestraat. In statige 18de eeuwse panden vind je hier winkels als musea van Vlaamse modetoppers als Ann Demeulemeester en Dries van Noten. Goed voor de inspiratie, gevaarlijk voor de portemonnee. Steek de Lombardenvest in en je ziet weer prijskaartjes van twee cijfers. Dit is een autovrij gebied. Wel fijn, hoef je je alleen te concentreren op de etalages.

’t Zuid

Loopt de middag ten einde, toog dan naar ’t Zuid. Letterlijk. De wijk op tien minuten naar beneden lopen op het stratenplan staat door de vele bars, restaurants en cafés  bekend als één van de hipste buurten van Antwerpen. Ze dankt haar naam, voluit Zuid-Museum, aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen en het FotoMuseum. Het geometrische stratenplan maakt de buurt zo bijzonder. Net als in Parijs komen brede lanen met kinderkopjes uit op stervormige pleinen. Het leuke is dat op iedere hoek van zo’n plein een café zit. Aanrader is Leopold de Waelplaats, en de Marnixplaats met Vitrine (favoriete hangout van ons Josje van K3) en het uitstekende visrestaurant Fiskebar. Het publiek op straat? Meisjes op racefietsen en jongens met baarden.

’t Eilandje

En dan gaan we helemaal naar het noorden van Antwerpen. De oude haven. Ooit het terrein van dancings, zeebonken en dames van lichte zeden.  Maar  de havenactiviteiten verdwenen, de buurt verloederde en de gemeente wist zich tot ver in de jaren ’80 geen raad met deze vergeten uithoek van Antwerpen. Toen kwamen de projectontwikkelaars. Die zagen wel brood in een stuk onontgonnen terrein boven het centrum van de op een na grootste stad van België.  ’t Eilandje, zoals het gebied heet, is nu een mooie entree tot de stad. Moderne woontorens, maar ook opgeknapte kades en imposante pakhuizen waar nu horeca in te vinden is. Het nautische karakter van de buurt is gelukkig overeind gebleven.  Want wat is er fijner dan van een zonnig terras uitkijken op een dobberend bootje. Een bootje dat zo maar het jacht kan zijn van Studio 100-baas Gert Verhulst.  Naar verluidt schijnt die hier regelmatig aan te meren.

Stralend middelpunt van ’t Eilandje is het MAS, Museum aan de Stroom. In het 62 meter hoge gebouw is een vaste tentoonstelling over havenstad Antwerpen en de band met de rest van de wereld. Het gebouw geeft ook letterlijk zicht op de stad, dankzij de enorme glazen gevels.  ’s Zomers is de ‘wandelboulevard’ in het museum speciaal open tot middernacht.

Wie, wat, waar… Antwerpen

Antwerpen ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en is bekend om zijn uitgestrekte havengebied met internationaal vrachtvervoer en diamanthandel. Sinds de jaren 90 staat de stad ook bekend als modestad.

5 Kampioen-tips voor Antwerpen

  1. Kammenstraat De alternatiefste straat van Antwerpen voor mensen met ‘een uitgesproken smaak’. Een leuke vergaarbak van bekende en onbekende merken. Dus ook van duur tot lekker goedkoop.
  2. Günter Watté Een fantastische plek om te genieten van een heerlijk tasje koffie of thee met chocoladelekkernijen. Je kunt ook kiezen uit verschillende warme chocoladedranken of chocoladekoffie (!). De bonbons worden achterin in het atelier gemaakt. Steenhouwersvest 30.
  3. Bakkerij Goossens Misschien niet de oudste maar zeker de meest authentieke bakkerij van Antwerpen. Uitstekend brood dat op ambachtelijke wijze gebakken wordt. Wat je zeker moet proberen: het roggenbrood met rozijnen (roggeverdoemmeke), de boterkoeken en met Sint Niklaas de grote speculoosharten. Korte Gasthuisstraat 31.
  4. Oma’s juwelenkistje Antwerpenaren houden van mooie spullen. Dat zie je terug bij Jewel in a box aan de Schuttershofstraat (nr. 34). Klanten kunnen hier een stukje van de etalage huren om hun oude Cartier-oorbellen of Patek Philippe in de verkoop te doen. (www.jewelinabox.be)
  5. Exotisch Dat is de markt op zaterdagochtend, voor de Schouwburg. Vers gebakken wafeltjes, kazen, verse pasta’s, Marokkaanse koekjes, worsten… ben je klaar met je inkopen? Doe dan als de Antwerpenaren en neem een glas champagne met oesters.

Meer informatie over Antwerpen

Meer toeristische informatie op antwerp.citypath.eu of www.visitantwerpen.be.