Eten en drinken in Antwerpen

Veel Nederlanders gaan naar Antwerpen voor friet met garnalenkroketten of mosselen. Maar er valt op culinair gebied heel wat meer te ontdekken. Enkele tips.

Het Eilandje

Op Het Eilandje is restaurant Het Pomphuis (Siberiastraat, Droogdok nr. 7, www.pomphuis.be) the place to be. De kaart is klassiek met een exotisch tintje. Veruit het mooiste terras op Het Eilandje heeft restaurant De Kaai. ’s Avonds laat gaan de tafels aan de kant en verandert De Kaai in een danstent.

Zuiderterras

Voor wie eens in stijl wil brunchen, raden we De Foyer aan (Komedieplaats 18, www.defoyer.be), het theatercafé van de Bourlaschouwburg. Vraag onder de grote koepel met kroonluchter aan een ‘pinguïn’ ober een sandwich met een caffè latte.

Laagdrempeliger is het interieur van De Kleine Zavel (Stoofstraat 2). Tussen de oude houten bierkratten smaken de oesters, kreeft en andere visgerechten prima. Topper – zowel ’s zomers als ’s winters – rond het centrum is het Zuiderterras (terras a/d Schelde, www.zuiderterras.be). Prima salades met witte wijn.

Het Zuid

In de wijk Het Zuid heb je een ruime eetkeus. Bekend is l’Entrepot du Congo (Vlaamse Kaai 42). Het hippe artiestencafé serveert heerlijke pasta’s voor redelijke prijzen. Minder bekend en daarom (nog) wel zo leuk is Canal (hoek Leopold de Waelplaats/Verlaetstraat). Een plek om te kijken en gezien te worden. Oh, ze hebben er ook prima koffie en lekkere ontbijtjes.

De Stationswijk

In de Stationswijk biedt Hoffy’s koosjere jiddische gerechten die ook bij niet-joden in de smaak vallen. Liever een pasta? Ga naar Restorante Milan, een klassieker. Overigens vind je ook Koreaanse en Zuid-Afrikaanse restaurants in de multiculti wijk.

Drinken

Bekend om zijn bier en kroegen is het niet eenvoudig een lijstje favorieten te geven. Allez, een poging.

Café Beveren

Al is het maar om de originele ouderwetse jukebox uit 1937. Het café is zo oubollig dat het weer hip wordt. (Vlasmarkt)

Café de Hopper

Een topper. Zowel voor koffie met een krant als een biertje of rosé in de namiddag. (Leopold de Waelplaats 2)

Café den Engel

Dit café mag niet ontbreken. Al sinds 1903 de ‘huiskamer’ voor de sinjoren. (Grote Markt 3)

‘t Lastig Portret

Ligt in Antwerpen Noord. Veel bezocht door academiestudenten. Je kunt er ook goedkoop een hapje eten. (Blindenstraat 1)

Boek een stedentrip Antwerpen