Snuffelen op de antiekmarkt in Temploux

19 en 20 augustus 2017

Temploux? Nooit van gehoord! Onderschat dit Waalse stadje dichtbij Namen niet, want jaarlijks tref je hier de grootste brocantemarkt van België. 6(!) kilometer snuffelplezier. We geven 8 tips.

Tekst Inge Mink fotografie Désiré Weststrate

1. Bal met ajuin

De hippe foodtrucks zijn aan Temploux voorbijgetrokken. Een bal met uien kun je krijgen, of een zak overmaatse frieten. Schuif aan in een van de gezellige grote witte partytenten.

2. Poenig servies

Louisa en Luc verkopen kwaliteitsspul. Uit Frankijk, want de Fransen weten wel wat mooi is. We zijn stapelverliefd op een servies van € 1050,-. Maar het is een markt, dus zetten we ons beste onderhandelgezicht op.

3. Uitzicht

Rij voor een hapklaar brokje cultuur naar het 9 kilometer verderop gelegen Namen. Loopschoenen aan en húp, klimmen maar naar de beeldschone, middeleeuwse citadel. België zou België niet zijn als er ook nog een curieuze attractie te vinden is: parfumerie Guy Delforge waar je een rondleiding kunt volgen.

4. Kermisdolfijn

B & B Design, dat klinkt aardig professioneel voor een kraam. Hier koop je heel grote objecten zoals fabriekslampen en een polyester kermisdolfijn. Je zult er maar om verlegen zitten.

5. Evident de mooiste

Voor Dirk & Danny uit Charleroi is er niks mooiers dan de jaren dertig. Natuurlijk hoopt het Waalse vriendenpaar dat de rest van de marktbezoekers er net zo over denkt. ‘We hebben toch evident de schoonste Art Deco spullen van de markt,’ hoor je het verkoopduo denken. Amai!

6. Brasserie in Namen

De sfeer van een Parijse brasserie, gecombineerd met Belgische klassiekers als garnaalkroketten en bladerdeegpastei met gevogelte. Het 19de-eeuwse pand van Brasserie François is zowel van binnen als buiten een plaatje. Veel spiegels, koper en fin-de-siècle lampen. www.brasseriefrancois.be

7. Te schattig

José en Aimée zijn misschien wel de schattigste verkoopmadammekes uit Wallonië. Kijk ze zitten dan, op hun rood-wit geblokte kleedje, omringd door barbies en bonma’s afgedankte sieraden. Kun je niet voorbijlopen!

8 ’s Avonds…naar Namen!

We tuffen naar studentenstad Namen voor het betere avondvertier. Volg de geur van stoof en bier en je komt vanzelf uit op de Place du Marché aux Légumes, het gezelligste terrassenplein van de stad. Ratin-tot is het oudste café van Namen.

Op naar de brocante!

Op 19 en 20 augustus 2017 barst het brocantefeest los in Temploux. 6 km kramen, 1500 aanbieders en niet minder dan 150.000 bezoekers. Zaterdagochtend om 7 uur begint het snuffelplezier. Tip: overnacht in de buurt en begin ontspannen aan je neuzeltoer. www.belgie-toerisme.nl en www.temploux.be.