5 keer doen in Leuven

‘De langste toog van Vlaanderen’ luidt de bijnaam van de Oude Markt in Leuven. Dat zal iets te maken hebben met de vele studenten, maar ook met de Leuvenaren zelf, die allen cum laude lijken afgestudeerd in Bourgondisch Leven.

1 Oude Markt

De Oude Markt is bijna volledig gedrapeerd met terrassen en de bierkraan staat 24 uur per dag, oftewel continue, open.  Zo bezweert barkeepster Miriam, een veterane hier op de Oude Markt. Ze rekent voor: “Leuven kent geen vaste sluitingstijden. Dus sommige kroegen gaan tot in de morgen door, terwijl de eerste tenten om acht uur ’s ochtends alweer open gaan. Ik noem de Oude Markt altijd maar een dorp in de stad. Iedereen kent elkaar. Heel gezellig gewoon.”

2 M-Museum

Hoewel het ontwerp hypermodern is, past het in 2009 geopende M-Museum naadloos in de oude binnenstad. De vaste collectie omvat onder meer werk uit de Zuidelijke Nederlanden van de middeleeuwen tot en met de 19e eeuw. Interessant natuurlijk, maar ook de  wandelroute door het speelse gebouw is een avontuur.

2 Mechelsestraat

Leuven kent veel gezellige winkelstraatjes, maar de schattigste winkeltjes vind je toch in de Mechelsestraat. Zoals stripwinkel Gobelijn, waar ze niet alleen stripboeken verkopen, maar ook aanverwante T-shirts, poppetjes en geinige souvenirs.

3 Dijleterrassen

De Dijle is het riviertje dat door Leuven meandert. Aan de rand van het centrum zijn zeer recent openbare terrassen aangelegd. Je kunt er even uitblazen, maar docenten van de Universiteit gebruiken het amfitheater-achtige bouwwerk soms ook voor colleges, lekker buiten in de zon. Zó Leuven...

4 De markt op zaterdag

Je zou zeggen dat het niet gezelliger kan in de winkelstraatjes van het oude Leuven, maar denk er een levendige markt bij (op zaterdag) en het is nog authentieker.

5 Eten in de Muntstraat

De Muntstraat kent de hoogste restaurantdichtheid van de Lage Landen. De wereld blijkt er op de menukaarten vertegenwoordigd. Je kan er voor luttele euro’s een pizza Margherita eten, artistiek dineren tegen eetcafé-prijzen (in Très, een aanrader), of chique tafelen in restaurant Trente.

Auto of fiets?

Wij zeggen: fiets. Als eeuwenoude binnenstad is Leuven niet geoutilleerd voor de auto. Bovendien kan parkeren (in het centrum dan) begrotelijk zijn. Fietsen huren (bij het
station) is voordelig en het fietspadennet is uitgebreid en comfortabel.