Rondreis West-Australië

Ooit was het noorden van West-Australië een afgelegen domein van Japanse parelduikers. Tegenwoordig wordt hier het paradijsgevoel gecultiveerd. Een schitterende gedeelte voor een rondreis.

Broome

Zonsondergang in Broome betekent op het terras van de Sunset Bar & Grill, met uitzicht op Cable Beach en de Indische Oceaan. Broome staat in Australië voor het aards paradijs: palmbomen, gouden stranden, stralende zon, de geur van frangipani en een ontspannen levenstempo. ‘Broome time’ is compleet als je een karavaan dromedarissen langs de kustlijn voorbij ziet trekken. Die zonsondergang heeft maar één nadeel: omdat Broome in de Australische tropen ligt, duurt hij slechts kort. Om zes uur is het stikdonker.

De mañana-atmosfeer van Broome heeft veel te maken met de geïsoleerde ligging van het stadje. Het toerisme is pas van vrij recente datum, voor die tijd moest het slaperige Broome het hebben van zijn parels. Het duiken naar parels begon in de tweede helft van de 19de eeuw een serieuze inkomstenbron te worden en is de belangrijkste reden dat Broome ontstond. Dat parelduiken werd overigens vooral door Japanners gedaan en was bepaald niet zonder gevaar. Een bevestiging daarvan krijg je als een bezoek brengt aan de Japanse Begraafplaats. De meeste zerken bevatten uitsluitend Japanse karakters. Een grote obelisk in het midden gedenkt een van de talrijke cyclonen die de streek in de loop der jaren hebben geteisterd, en die veel duikers het leven kostte.

Wilderness Camp Kooljaman

Leuk is om de volgende dag noordwaarts te rijden, uiteraard in een fourwheeldrive. Zo'n drie uur later arriveer je bij Kooljaman, een wilderness camp aan Cape Leveque, het uiterste puntje van het Dampier Schiereiland. Kooljaman bestaat uit een reeks comfortabel ingerichte, op vlonders gebouwde tenten, compleet met douche, toilet, barbecue en koelkast.

Hier word je begroet door aboriginal Brian Lee. Brian vindt het heerlijk om over zijn volk en cultuur te vertellen. Hij nodigt regelmatig bezoekers uit om samen een rit door de omgeving te maken. Voor je het weet haalt Brian bij een kreek een harpoen tevoorschijn, waarmee hij het water inloopt. Om even later zijn harpoen af te schieten en uit het water te komen met een sweetlip, een rifvis die tot de snapperfamilie behoort. Sluit de dag af met een wandeling langs de spectaculair roodbruine rotsen aan de kust van Cape Leveque.

Malcolm Douglas Wilderness Wildlife Park

Je komt in Australië volop kangoeroes tegen, maar helaas niet altijd op de manier die je je thuis had voorgesteld. Kangoeroes, en hun kleinere broertjes de wallabies, houden zich overdag – als ze het veel te warm vinden – verscholen en zijn vooral bij zonsopgang en zonsondergang actief. In het halfduister valt menig dier ten prooi aan het verkeer. Logisch dus dat veel Australië-bezoekers ze eens op hun gemak gaan bekijken in een Wilderness Park. Het Malcolm Douglas Wilderness Wildlife Park, even buiten Broome, bijvoorbeeld. Dit park wordt tot de beste natuurparken in zijn soort ter wereld gerekend. Dit is geen dierentuin, maar een stukje wildernis, op strategische plekken voorzien van hekken. Er zijn momenten dat je héél dankbaar bent voor zo’n hek. Bijvoorbeeld als ineens, met een werkelijk duizelingwekkende snelheid, onder het kroos een zoutwaterkrokodil tevoorschijn schiet. Het park telt wel 7000 krokodillen. Een deel hiervan wordt gekweekt voor hun leer.

Eco Beach Resort: ecologisch verantwoord

Wie zich, na de lange vliegreis naar Australië, zorgen maakt over zijn ecologische voetafdruk, kan zijn geweten op een heel plezierige manier sussen met een verblijf in Eco Beach Resort. Dat is, zoals de naam al suggereert, een ecologisch verantwoord vakantieparadijs, zo’n 120 kilometer ten zuiden van Broome. Overal in het resort bevinden zich zonnepanelen. De elektriciteit die deze opleveren wordt opgeslagen in accu’s. Voor alle zekerheid garandeert een reeks generatoren een energie-backup.

Na het ecologisch verantwoord ontspannen eindig je de reis door Noordwest-Australië zoals je hem bent begonnen: met een biertje op het terras van de Sunset Bar & Grill, genietend van het uitzicht op Cable Beach en de Indische Oceaan.

Bekijk de aanbiedingen van onze reisdochters