Reisdocumenten en rijbewijs Argentinië

Ga je op vakantie naar Argentinië? Controleer dan altijd voor de zekerheid even welke reisdocumenten verplicht zijn en hoe het zit met een rijbewijs over de grens. 

Reisdocument

  • Een paspoort is vereist. Het document moet nog 6 maanden geldig zijn na aankomst in Argentinië.

Visum

  • Er is geen visum nodig voor een toeristisch verblijf van maximaal 90 dagen.
  • Het verblijf kan verlengd worden bij de immigratiedienst ter plaatse.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) in een ander land op weg naar Argentinië: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in Argentinië:
    • Een retour- of doorreisticket.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Argentijnse ambassade.

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Argentinië. Het IRB model 1949 is vereist.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is 1 jaar geldig.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

  • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

  • Hoewel volgens de Argentijnse autoriteiten een IRB is vereist, blijkt in de praktijk dat het Nederlandse rijbewijs vaak volstaat. Niettemin raden wij aan toch voor de zekerheid een IRB mee te nemen.
  • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van Argentinië met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische info over Argentinië

Adressen en telefoonnummers
Praktisch ter plaatse
Vervoer
Verkeer