Hoe gaan we om met je vakantie in relatie tot het coronavirus?

Laatste update 2 april 2020 Heb je een reis geboekt bij één van de reisbedrijven van ANWB Reizen B.V. (FOX Verre reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen of Kampeerreizen van ANWB) en wil je deze graag omboeken in verband met de uitbraak van het coronavirus? Dat begrijpen we. We kunnen de onrust niet wegnemen, maar denken natuurlijk met je mee over alternatieven en mogelijkheden. Want als er één ding is dat we belangrijk vinden, is het dat jij onbezorgd en met plezier op vakantie kunt. Daarom maken we omwille van deze vervelende situatie graag een uitzondering voor jou, aanvullend op onze huidige reisvoorwaarden. We realiseren ons dat niet elke reisorganisatie zo coulant is in haar omboekbeleid.

Advies ministerie van Buitenlandse Zaken

Natuurlijk kunnen we niet voorspellen hoe het virus zich ontwikkelt, we houden vanzelfsprekend het nieuws per land nauwlettend elke dag in de gaten. Daarin volgen we het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Uiteraard staat voorop dat wij als ANWB Reizen je natuurlijk niet op vakantie laten gaan naar een bestemming die onveilig wordt geacht. Wij staan voor een onbezorgde vakantie, waarin plezier voorop staat. Daar horen zorgen over veiligheid natuurlijk niet bij. Je mag op ons rekenen!

Wat betekent dit voor mijn reis?

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op óf staan inmiddels al met je in contact. We denken daarin graag met je mee. Omdat we vinden dat onbezorgd en met plezier op vakantie gaan vanzelfsprekend is bij ANWB Reizen, bieden we de volgende regelingen aan:

 • Heb je een camperreis geboekt met Travelhome of ANWB Ledenreizen?
  We hebben besloten deze reizen met vertrek tot en met 30 april niet meer uit te voeren.
 • Heb je een arrangement geboekt binnen Nederland?
  We volgen hierin het beleid van de Nederlandse overheid en hebben dat als ANWB Reizen voor onze reizen verlengd. Tot en met 10 mei voeren we geen reizen uit in Nederland.
 • Heb je een zeecruise geboekt?
  Tot en met 14 mei hebben we besloten geen zeecruises meer uit te voeren. 
 • Heb je een verre reis geboekt bij FOX Verre Reizen, een reis door Europa bij Pharos Reizen of ANWB Ledenreizen, een kampeerreis of riviercruise bij ANWB Ledenreizen?
  We hebben besloten om tot en met 31 mei deze reizen niet uit te voeren.  

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je reis direct kosteloos om te boeken naar een andere vertrekdatum of je een ANWB Reizen-voucher (ANVR/SGR) (link naar interne voucher-pagina) aan te bieden. Hiermee kun je rustig op een later moment een andere reis bij ANWB Reizen uitzoeken. De bijbehorende voorwaarden worden ook telefonisch met je besproken. Let op: Deze bovenstaande regeling geldt voor de reisbedrijven van FOX Verre Reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen en Kampeerreizen van ANWB. 

Boek je een reis om, naar een andere vertrekdatum en is deze duurder dan je oorspronkelijk geboekte rondreis? Dan betaal je helaas wel het prijsverschil tussen beide vertrekdata. Vanzelfsprekend geldt dat andersom ook. Hetzelfde geldt ook als je een geheel andere rondreis of vakantie boekt bij ANWB Reizen.

Laat ons je adviseren

Onbezorgd op vakantie, met de zekerheid van ANWB. Daar staan wij voor en mag je van ons verwachten. Daarom denken we graag met je mee over alternatieve reisbestemmingen. We begrijpen dat dit veel gedoe voor je is, daarom ondersteunen we je er graag bij. Het is immers al vervelend genoeg dat jouw eerste keuze vervalt. Voorop blijft staan dat je bij ANWB Reizen zorgeloos en met plezier op vakantie kunt. Waar dat ook ter wereld is. Bij ons werken immers echte reisspecialisten met jarenlange ervaring en kennis van de hele wereld. Je mag op ons rekenen, we adviseren je graag!

Omboeken naar een andere reisbestemming

Wil je je vakantiebestemming wijzigen? Met de voorwaarden die in dit document staan is dat mogelijk. Je bent helemaal vrij in je nieuwe vakantiekeuze. Wij bieden als onderdeel van ANWB immers de hele wereld aan. Van Europa naar buiten Europa of andersom? In Nederland blijven kan ook. Daar maken wij als onderdeel van ANWB Reizen B.V. (FOX, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen of Kampeerreizen van ANWB) geen probleem van. Het is belangrijk om te weten dat deze voorwaarden gelden voor pakketreizen van ANWB Reizen en niet voor de reserveringssite anwbcamping.nl. Ook is het belangrijk om te weten dat deze voorwaarden alleen gelden voor reizen die nu online op de diverse reiswebsites staan. Je vakantie boeken met vertrek in 2021 behoort tot één van de mogelijkheden.

Met dit omboekbeleid zeggen wij ook dat annuleren wat ons betreft niet nodig is. De situatie rondom de uitbraak van het coronavirus is onzeker, daar kunnen we helaas weinig aan veranderen. We blijven graag in nauw contact met je, door middel van e-mail of telefonisch contact. Voel je vrij om ook contact op te nemen met ons klantcontactcentrum als je vragen hebt, we beantwoorden ze graag voor je. Zeker is dat jij onbezorgd op vakantie kunt, met de zekerheid van ANWB.

Onze reisspecialisten weten precies hoe ze je het beste kunnen adviseren. Wel is het handig als je het telefoonnummer belt waar je je initiële vakantie bij geboekt hebt, zo zorgen we samen dat er geen onduidelijkheden ontstaan. We moeten daarbij wel eerlijk zeggen dat onze telefoonlijnen drukker zijn dan je gebruikelijk van ons mag verwachten. Onze collega’s zijn te bereiken op de volgende nummers:

  Telefoon Openingstijden

Pharos Reizen

023 - 55 42 870
 • ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur
 • za van 10:00 tot 16:00 uur

Fox Reizen

+31 (0)252 66 00 00
 • ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur
 • za van 10:00 tot 16:00 uur

ANWB Ledenreizen

 088 - 269 0 269 (lokaal tarief) 
 • ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur
 • za van 10:00 tot 16:00 uur

Kampeerreizen van ANWB

088 - 269 65 69
 • ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur

Travelhome

040 - 211 39 38
 • ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur

 

Veel gestelde vragen

Dat is een terechte vraag. Je kijkt immers uit naar je vakantie en ineens wordt deze onzeker door de uitbraak van het coronavirus. We begrijpen dat het erg vervelend voor je is. Helaas is de situatie en de ontwikkelingen die daaruit voortkomen erg onvoorspelbaar. Uiteraard betekent dat niet dat we ons neerleggen bij de situatie. We denken graag met je mee hoe we je kunnen voorzien van een zorgeloze vakantie. We adviseren je graag in een nieuwe reisbestemming, waar ook ter wereld. In Nederland blijven mag ook. 

Je mag ons natuurlijk ook altijd bellen, deel je zorgen gerust met ons. We moeten daarbij wel eerlijk zeggen dat onze telefoonlijnen drukker zijn dan je gebruikelijk van ons mag verwachten. Wij denken graag met je mee, want zorgen en vakantie gaan niet samen. Wil je toch liever je vakantie annuleren? Dan betaal je helaas wel de van toepassing zijnde annuleringskosten. 
 

Neem gerust telefonisch contact op met het reisbedrijf (FOX Verre Reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen, Kampeerreizen van ANWB, Travelhome) waar je je vakantie hebt geboekt. Onze specialisten op het klantcontactcentrum ondersteunen je graag! Heb je een vakantie geboekt binnen Europa, maar wil je graag buiten Europa of andersom? Onze reisspecialisten weten precies hoe ze je het beste kunnen adviseren. Wel is het handig als je het telefoonnummer belt waar je je initiële vakantie bij geboekt hebt, zo zorgen we samen dat er geen onduidelijkheden ontstaan. We moeten daarbij wel eerlijk zeggen dat onze telefoonlijnen drukker zijn dan je gebruikelijk van ons mag verwachten. Onze collega’s zijn te bereiken op de volgende nummers:

Pharos Reizen: 023 - 55 42 870
FOX Reizen: +31 (0)252 66 00 00
ANWB Ledenreizen:  088 269 0 269 (lokaal tarief) 
Kampeerreizen van ANWB: 088 – 269 65 69
Travelhome: 040 211 39 38
 

We begrijpen heel goed dat vakantieplannen worden uitgesteld. Niets zo vervelend als de sluimerende onzekerheid of je reisbestemming nog wel veilig wordt geacht. Daarin volgen we nauwgezet iedere dag het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ondanks dat, zien we inderdaad de trend ontstaan dat vakantieplannen worden uitgesteld. Daarmee verwachten we ook dat er later in het seizoen een lastminute-drukte gaat ontstaan. We blijven daarom graag vroegtijdig met je in contact als ANWB-reiziger, zodat je in ieder geval verzekerd bent van een nieuwe, fijne vakantie. 

Heb je nog niet eerder bij ons geboekt, maar was je dat wel van plan of twijfelde je eraan? Voel je vrij om contact met ons op te nemen, via ons klantcontactcentrum of ons algemene e-mailadres. We voorzien je graag in advies. Of dat nu om je bestemmingskeuze gaat of om een specifiek vakantietype. Bij ons werken echte reisspecialisten met jarenlange ervaring en kennis van de hele wereld.

Het meest recente reisadvies (17 maart) van het ministerie van Buitenlandse Zaken luidt om niet te reizen naar het buitenland, mits het strikt noodzakelijk is. Dit reisadvies wijzigt in verband met de ontwikkelingen zeer regelmatig. Kijk voor het meest recente reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken.

Of je kosten van het annuleren van je geboekte reis of je omgeboekte reis gedekt zijn, hangt af van het type verzekering dat je hebt afgesloten. Bekijk hier een overzicht van de voorwaarden per reisverzekeraar
Kijk voor alle ANWB verzekeringen op deze pagina.

 

Disclaimer

 • Dit coulancebeleid corona i.v.m. de uitbraak van het coronavirus is een aanvulling op de algemene voorwaarden van ANWB Reizen B.V. (dat wil zeggen: de labels FOX, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen en Kampeerreizen van ANWB).
 • ANWB Reizen heeft te allen tijde het recht om het coulancebeleid corona aan te passen in onder andere situaties waarin er sprake is van een technische storing, druk- of zetfout of er een verdenking van fraude bestaat.
 • ANWB Reizen behoudt zich het recht voor om het coulancebeleid te beëindigen, voorwaarden, bepalingen of informatie naar eigen goeddunken en zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen, zonder dat ANWB Reizen daardoor op enigerlei wijze tot vergoeding van schade is gehouden jegens de deelnemers c.q. reizigers.
 • Wijzigingen, stopzetten, of aanpassingen van de voorwaarden of de inhoud van dit coulancebeleid corona wordt door ANWB Reizen bekend gemaakt via deze pagina anwb.nl/coulance-corona
 • Voor boekingen gemaakt via een Nederlands kanaal is Nederlands recht van toepassing.

Meer over het virus en je rechten als reiziger