Rik Felderhof en Hans Melissen: auteurs Reisgids voor levensgenieters

De vriendschap tussen Hans Melissen en Rik Felderhof begon in 1963 rond de uitreiking van het kerstrapport in de tweede klas van de middelbare school. Ze waren veertien en leerlingen van het Christelijk Lyceum in Hilversum. Rik Felderhof vertelt over het ontstaan van deze vriendschap en het schrijven van de Reisgids voor levensgenieters.

Hans Melissen

Hans Melissen is scenarist en regisseur, daarnaast schrijft hij boeken en columns, waarin vloeibare liefde – zoals hij wijn graag betiteld – als kompas fungeert en trekt hij door de wereld op zoek naar sprankelende verhalen en smakelijke anekdotes. Met zijn jeugdvriend Rik Felderhof is hij voortdurend op zoek naar het paradijs. Samen tekenden ze voor spraakmakende televisieprogramma’s.

Rik Felderhof

Rik Felderhof is bekend als televisiemaker. Programma’s als Villa Felderhof, De stoel en Felderhof ontmoet werden meerdere malen bekroond. Als columnist en reizend verslaggever was hij verbonden aan uiteenlopende tijdschriften. Onder het pseudoniem Ravelli schreef hij de trilogie ‘De Vliegenvanger’ een uitbundige ode aan het leven. (180.000 ex. Verkocht). 

Rik Felderhof vertelt over de vriendschap en reisgids

‘We hebben veel samen gereisd, al vanaf jonge leeftijd. Onze eerste serieuze opdracht kwam van een grote reisorganisatie. We schreven voor de zomergids vrolijke artikelen over vakantiebestemmingen en lovende teksten over lokale kaasgerechten. Daarna volgden de reisreportages. Ooit, heel even, dreigde het anders te lopen tussen ons toen Hans naar de filmacademie in Amsterdam ging en ik bij de NRCV-radio werd aangenomen. Als omroeper moest ik ‘s morgens vroeg, zoals dat ging in die tijd, voor het programma een psalm aankondigen. Hans, die dan nog in bed lag bij te komen van een wilde avond stappen, stikte bijna op zo’n moment. Door de luidspreker klonk de stem van zijn vriend die bloedserieus ‘Loof den Heer met blijde psalmen’ aankondigde. Maar al snel voegde Hans zich bij die radio. Toen zijn we gezamenlijk verdergegaan. Jarenlang hebben we samen hoorspelen gemaakt, bizarre vertellingen van drs. P over een homofiele koorleider uit 1630 of zo. Toen we de overstap maakten naar de televisie, deed ik een beroep op mijn vriend. Ik wist niets van licht en montage, maar Hans was opgeleid aan de filmacademie, zo maakten we samen het programma De stoel, en later Villa Felderhof. We kunnen elkaar enorm enthousiasmeren. Ook buiten ons werk.

In het licht van deze Reisgids voor levensgenieters mag niet onvermeld blijven dat we jaren samen lid waren van een kookclub met zo’n achttien mannelijke deelnemers. Sinds ik geëmigreerd ben, heb ik mijn buis aan de wilgen moeten hangen. Het was een prachtige ervaring met mooie gesprekken boven dampende pannen. Koken met allure. Maar ik moet bekennen dat ik vooral van het proeven ben. Hans is de chef-kok. Koken is zijn passie. En wijnen proeven natuurlijk. Bij dat laatste haak ik af. Er is goede wijn en slechte wijn, verder reikt mijn interesse niet. En dat is meteen de achilleshiel van onze vriendschap. Hans is een kenner en fijnproever en schaamt zich diep voor zijn vriend die zonder gêne ijsblokjes in zijn rode wijn kiepert. Hij noemt mij barbaars en een schandvlek op het blazoen van de wijn-etiquette. Dat voorspelt onweer tijdens onze rit door het Franse wijnlandschap en de onontkoombare proeverijen die Hans in de planning heeft opgenomen. Ik heb veel over voor onze vriendschap, maar er zijn grenzen. Gelukkig laten we elkaar op de juiste momenten met rust. Ook aangename muziek kan heilzaam werken tijdens onze pelgrimage. We schrijven over wederwaardigheden, glooiende wijngaarden, eten, drinken, over kleurrijke mensen, kunst en cultuur. En we zullen nu en dan een herinnering ophalen.

Bekijk ook de reisvlogs voor levensgenieters

Verder genieten? De complete route lees je in de Reisgids voor levensgenieters. Hier vind je alvast een plattegrond van de route: 

Bekijk de routekaart (pdf)

Bestel de Reisgids voor levensgenieters