Route voor levensgenieters dag 1: wijnen rond Maastricht

In de Reisgids voor levensgenieters nemen Rik Felderhof en Hans Melissen je in een persoonlijke reisverslag mee op een trip down memory lane van Maastricht tot St-Tropez. Onderweg bespreken ze hun vijftigjarige vriendschap en andere waardevolle dingen van het leven. Ze zwerven langs verborgen herbergen en kelders met kunstschatten, ontmoeten kleurrijke personen en genieten van de heerlijkheden die worden opgediend en ingeschonken. De reisverhalen worden aangevuld met praktische informatie over de bezochte streken en tips voor hotels en restaurants. Hier vind je dag 1.

Maastricht

Wie Nederland op weg naar zuidelijke oorden wil verlaten, heeft de keuze uit twee poorten: Breda of Maastricht. Rik en Hans kiezen voor Limburg omdat de zuidelijkste stad door zijn bourgondische inslag meteen een bruisend gevoel oproept. Het Limburgse landschap vormt zelfs bij regen of donkere wolkenluchten een aangenaam decor.

Wijngoed Thorn

Rondom Maastricht zijn verschillende wijngaarden. De bekendste en oudste van Nederland is de Apostelhoeve, maar in het landschap tussen Roermond en Maastricht – het droogste deel van Nederland – ligt een ander juweel verscholen, Wijngoed Thorn. Het is gelegen aan de rand van het gelijknamige stadje, dat alleen al door zijn schilderachtige decor van witte huizen een omweg waard is. Wortels van wijndruiven hebben water nodig om te kunnen overleven, maar te veel is juist weer funest. Op de schil kan rot optreden, vooral als tijdens de oogst het water met bakken uit de hemel komt. In dit kleine paradijs is de kans daarop een stuk geringer dan in de rest van Nederland.

Harry Vorselen is verantwoordelijk voor de wijngaard. Samen met zijn vrouw Mieke probeert hij hier de mooiste wijnen van Nederland te maken. Harry volgde zijn wijnopleiding in het Duitse Trier en in 2003 slaagde hij als wijnbouwer. Het bijzondere aan Harry is dat hij ook professioneel musicus is. Jaren speelde hij hoorn in het Radio Symfonie Orkest, maar van het blazen van Mozartst hoornconcert tot het walsen van de wijn was voor hem maar een kleine stap.

Voor het eerst kreeg ik zijn wijnen in de gaten toen Petro Kools, de geweldige gastheer/sommelier van het tweesterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht me blind zijn wijnen liet proeven en ik dacht dat het toppers waren van een prachtige Oostenrijkse wijngaard. Harry en Mieke maken monocépages (wijnen van één soort druif) van de auxerrois, pinot gris, riesling, dornfelder en pinot noir. Van de pinot gris proberen ze ook elk jaar een laat geoogste wijn te maken (spätlese/vendange tardive) en de Pinot Noir wordt voor een groot deel op houten vaten gelagerd (twaalf maanden), zoals ook in de Bourgogne gebeurt.

Bovendien telen Harry en Mieke hun druiven op biologische en milieubewuste wijze. Thorn was tot 1800 een miniatuur-vorstendom en had in de middeleeuwen al wijnbouw: het centrale plein in Thorn heet al eeuwen lang: ‘de wijngaard’. De middenterrassen van de Maasvallei in Midden-Limburg zijn uitermate geschikt voor wijnbouw door de grondsoort (riviersedimenten met kiezel in de ondergrond), het microklimaat (droogste gebied van de Benelux, 700 mm/jaar) en de hoogteligging (30 m boven NAP). Midden in Thorn heeft het wijnhuis een kelder waar je uitgebreid kunt proeven en uiteraard ook flessen kunt kopen.

Wijngoed Thorn 1
Bogenstraat 12A
Thorn

Bekijk ook de reisvlogs voor levensgenieters. Deel 1 speelt zich af op Wijngoed Thorn.

Verder genieten? De complete route lees je in de Reisgids voor levensgenieters. Hier vind je alvast een plattegrond van de route: 

Bekijk de routekaart (pdf) 

Bestel de Reisgids voor levensgenieters