Top 5 bijzondere bezienswaardigheden voor levensgenieters

Reizen is onderweg zijn, maar vooral ook genieten van de momenten ergens te zijn en even niks anders te moeten. Rik Felderhof stippelde een route uit van Limburg naar het zuiden van Frankrijk, waarbij je onderweg de ene na de andere heerlijke bezienswaardigheid tegenkomt. 5 bijzondere bezienswaardigheden uit de Reisgids voor levensgenieters ter inspiratie.

1. Schatkamer Sint-Servaasbasiliek (Limburg)

Hier koestert Maastricht zijn grootste schatten: de schrijn van Sint-Servaas – ook noodkist genoemd, omdat de schrijn in de middeleeuwen alleen door de straten trok als er een pestepidemie of hongersnood dreigde. Het schrijn is een gouden huis waarin een deel van het gebeente rust van de eerste bisschop in de Nederlanden, Sint-Servaas. Het kastje zelf stamt uit circa 1160 en is een voorbeeld van indrukwekkend edelsmeedwerk. Verder worden in de schatkamer onder meer de drinkbeker van Sint-Servaas, zijn borstbeeld en zijn bisschopsstaf bewaard. ook is er een grote verzameling prachtige zijden stoffen uit de 6e eeuw en later te zien.

Schatkamer Sint-Servaasbasiliek
Keizer Karelplein 6
sintservaas.nl

2. Château Féodal (Ardennen)

La Roche is de Parel van de Ardennen. Sinds het eind van de 19e eeuw is het stadje, dat prachtig in de vallei van de rivier de Ourthe ligt, een van de populairste bestemmingen in de Ardense wouden. Er zijn volop wandel- en kajakmogelijkheden.

Op een uitloper van de Deister, een rotsplateau, troont de ruïne van het middeleeuwse Château Féodal. Enkele torens bleven bewaard. Eronder zijn zelfs resten van een Romeinse burcht aangetroffen. Loop omhoog voor een prachtig uitzicht over het stadje. ’s Zomers verschijnt bijna elke avond tegen 22 uur het spook Berthe – behalve als het regent.

Château Féodal
Rue du Purnalet
chateaudelaroche.be

3. Stadscentrum Metz (Lotharingen)

Het door de zon beschenen gele kalksteen uit Jaumont, waarmee bijna alle historische gebouwen werden gebouwd, geeft Metz overdag een zuidelijke lichtvoetigheid. En ’s nachts straalt het gehele, kunstmatig verlichte oude stadscentrum in betoverende lichte tinten. Vooral het bijna achthonderd jaar oude symbool van de stad, de Cathédrale St. Etienne, dat als een ‘lantaarn gods’ over de stad straalt. Het interieur van de gotische kathedraal is overweldigend: automatisch wordt de blik naar boven getrokken, naar de oneindige hoogte van het schip. Grandioos is ook het effect van de veelvormige kerkramen, afkomstig uit zeven eeuwen. Het bekendste zijn de twee in 1960 door Marc Chagall ontworpen vensters met voorstellingen uit genesis: Mozes met de tabletten met de geboden, de tocht van de Israëlieten door de Rode Zee en de strijd van Jacob met de engel.

4. Palais des Ducs de Bourgogne (Dijon, Bourgogne)

Als hoofdstad van het grote Bourgondische Rijk, waartoe ook de Nederlanden behoorden, wordt Dijon ‘de rijke weduwe van de hertogen’ genoemd. Aan deze middeleeuwse bloeitijd dankt de stad zijn rijkdom aan historische gebouwen, musea en kunstwerken. Ook nu nog is Dijon, hoofdstad van het departement Côte d’Or, het kloppend hart van Bourgondië. Bezoek vooral eens het Palais des Ducs de Bourgogne. Van het voormalige hertogelijke paleis dateren de oudste delen van de 14e eeuw, maar het grootste deel van de 17e eeuw. In de 19e eeuw werd nog een vleugel in het oosten aangebouwd. Hoe het paleis er in de hoogtijdagen van het hertogdom heeft uitgezien, is goed te zien aan de achterzijde, vanaf de Place des ducs de Bourgogne, waar een deel van de gotische façade met haar hoge vensters is overgebleven.

5. Beaune (Bourgogne)

Midden in het wijngebied van de Côte de Beaune ligt het uitzonderlijk charmante Beaune, waarvoor kunst en wijn de sleutelwoorden zijn. Wijn staat centraal tijdens twee festiviteiten: het regionale wijnfeest op de tweede zaterdag in september en de Trois Glorieuses de Bourgogne (rond de derde zondag van november. In de bastions van de middeleeuwse stadswallen zijn ontelbare wijnkelders (caves) ondergebracht. De naam Beaune staat niet in relatie tot wijn, maar tot water. In de Gallo-Romeinse periode lag hier de nederzetting Belena, genoemd naar de Gallische god Belen.

Bekijk ook de reisvlogs voor levensgenieters

Verder genieten? De complete route met alle bezienswaardigheden lees je in de Reisgids voor levensgenietersHier vind je alvast een plattegrond van de route: 

Bekijk de routekaart (pdf)

Bestel de Reisgids voor levensgenieters