Top 7 mooie adressen voor wijnliefhebbers

Onderweg naar het zuiden zoeken Rik Felderhof en Hans Melissen de mooiste plekjes op voor een gastronomische stop. Hans is de wijnliefhebber en hij weet de mooiste wijngaarden langs de route moeiteloos te vinden. 7 fijne en smaakvolle adressen om alvast te onthouden. ‘Rij je neus achterna, stop waar het goed ruikt en het genieten komt vanzelf.’

1. Wijngoed Thorn (Limburg)

Rondom Maastricht zijn verschillende wijngaarden. De bekendste en oudste van Nederland is de Apostelhoeve, maar in het landschap tussen Roermond en Maastricht – het droogste deel van Nederland – ligt een ander juweel verscholen, Wijngoed Thorn. Het is gelegen aan de rand van het gelijknamige stadje, dat alleen al door zijn schilderachtige decor van witte huizen een omweg waard is.

Wijngoed Thorn 1 Bogenstraat 12A | Thorn

2. Wijnkasteel Genoels-Elderen (Ardennen)

In België wordt, net als in Nederland, tegenwoordig veel wijn gemaakt. Maar het enige echte wijnkasteel, Genoels-Elderen, ligt in Riemst, een paar kilometer onder Maastricht. Het werd in 1990 aangekocht door de Nederlandse Jaap van Rennes, een zeer markant man, die getooid met donkere gleufhoed, zwart pak en stok met zilveren knop als een echte kasteelheer het domein dagelijks aan zijn kritische oog onderwerpt. De wijnen winnen jaarlijks mooie internationale prijzen en er wordt ook een uitstekende bubbel gemaakt, die geen champagne mag heten, maar menige wijn met die naam in smaak en prijs verslaat. 

Wijnkasteel Genoels-Elderen, Kasteelstraat 9 | Riemst | info@wijnkasteel.com | wijnkasteel.com

3. Les Vignerons de Toulois (Lotharingen)

Pont-à-Mousson is gelegen in een lekkerbekken regio, ook al zou je dat niet zo snel verwachten door de zware industrie die er eeuwen de boventoon heeft gevoerd. Het stadje behoort tot de Lorraine (Lotharingen) en er is ook wijn te vinden, al zal je dat niet verwachten als je langs de velden vol mais en zonnebloemen rijdt. Het is een van de kleinste wijngebieden van Frankrijk en de wijngaarden vind je langs de Côtes de Meuse (inclusief Côtes de Toul). Voor de twee wereldoorlogen waren er veel meer wijnbedrijven, maar de langdurige gevechten op dit grondgebied hebben het arsenaal van 35.000 teruggebracht tot nog geen 200 hectare. De specialiteit is de vin gris. Deze wordt gemaakt van de pinot noir en de pinot gris. Er zijn mensen die ervan houden. Andere druiven die men er verbouwt zijn de gamay voor rood en auxerrois en chardonnay voor de zuivere witte wijnen.

Les Vignerons de Toulois 43, place de la Mairie (even buiten het centrum van Toul) | Mont le Vignoble

4. Domaine Jean Monnier et Fils (Bourgogne)

Het Clos de Citeaux van Domaine Jean Monnier & Fils is een van de grootste cru’s van Pommard. In 1207 gaf de hertog van Bourgondië de wijngaard voor eeuwig gebruik aan de cisterciënzer monniken. Op 20 maart 1557 verkochten de monniken het aan een particulier en vanaf 1950 is het in bezit van de familie Monnier, die al sinds 1720 wijn maakt in Meursault. Als je de familie wilt bezoeken, moet je eerst even mailen of bellen.

Domaine Jean Monnier et Fils 20, rue du 11 Novembre | Meursault | domaine-jeanmonnier.com

5. Janots Bos (Bourgogne)

Twee bijzondere wijnmakers om op te zoeken zijn Richard Bos (inderdaad een Nederlander) en Thierry Janots. De twee hebben elkaar leren kennen in 1996 tijdens de opleiding aan het Lyceé Viticole in Beaune. In 2005 besloten ze samen mooie wijnen te gaan maken in Meursault. Het zijn geen saaie en verveelde wijnboeren die een clichéverhaal afdraaien, maar enthousiaste idioten, die je meesleuren in hun verhaal. Als het uitkomt, laten ze je proeven van de wijnen die nog in ontwikkeling zijn. Thierry heeft bij de grootste wijnhuizen gewerkt zoals Joseph Drouhin, Louis Latour en Domaine des Comtes Lafon. Richard heeft in de Nijmeegse horeca gewerkt, maar door zijn bezetenheid van wijn is hij uiteindelijk hier terechtgekomen.

Janots Bos 2, Place de l’Europe | Meursault | info@janotsbos.eujanotsbos.eu

6. Château de Beaucastel

De Châteauneuf van Beaucastel wordt door de grote wijnschrijvers zoals Robert Parker en Antonio Galloni de hemel in geprezen. Om zijn prachtige donkere kleur bijvoorbeeld, en het geconcentreerde fruit waarin men altijd bramen en donkere kersen herkent. Sommigen herkennen de geur van een shiitakepaddenstoel in het bouquet. Ik vind dat wat gezocht, maar men zal wel de prachtige, aardse boersheid bedoelen, die anderen dan weer ‘stallucht’ noemen. Ook spice cake, oftwel kruidkoek, komt voor in de beschrijvingen. Ik zou zeggen: ga zelf eens op onderzoek uit en open zo’n fles (niet eerder dan tien jaar na botteling).

Château de Beaucastel Famille Perrin | Chemin de Beaucastel | Courthezon | 04 90 70 4100 | contact@beaucastel.com | beaucastel.com

7. Commanderie de Peyrassol

Er zijn meer wijnhuizen in Frankrijk die wijnmaken combineren met een ode aan de kunst. Ook in de Provence. In het 850 ha grote gebied, waarvan maar een tiende wordt gebruikt voor de wijnbouw, is een van de belangrijkste beeldenparken van Europate vinden. Philippe Austry en Valérie Bach, die in Brussel een kunstgalerie heeft, zijn bezeten van hedendaagse kunst. In het park vind je werken van onder anderen Jean Dubuffet, de propagandist van de term art brut, Bernar Venet conceptueel kunstenaar, de grote Belgische illustrator en schilder Jean-Michel Folon en de Catalaanse schilder en beeldhouwer Antoni Tàpies.

Maar de wijn mag er ook wezen. Niet zo gek, als je beseft dat de Tempeliers hier meer dan achthonderd jaar geleden al met dat kunstje zijn begonnen, 330 meter hoog op de flanken van de heuvels van het Massif des Maures. En wie zulke grootheden uit de kunstwereld verzamelt op zijn domein, kan de kwaliteit van de wijnen niet achter laten blijven.

Commanderie de Peyrassol, Flassans-sur-Issole | contact@peyrassol.compeyrassol.com

Bekijk ook de reisvlogs voor levensgenieters

Meer mooie wijnadressen vind je in de Reisgids voor Levensgenieters. Hier vind je alvast een plattegrond van de route: 

Bekijk de routekaart (pdf)

Bestel de Reisgids voor levensgenieters