Veelgestelde vragen over ANWB Ledenreizen

Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen over het boeken van je vakantie met ANWB Ledenreizen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Om een ANWB Ledenreizen-arrangement te boeken dient de hoofdboeker van de reis ANWB-lid te zijn (of partner van een ANWB-lid te zijn). Medereizigers zijn niet verplicht ANWB-lid te zijn. Indien de hoofdboeker geen ANWB-lid is, kan deze het ANWB basislidmaatschap aanvragen voor maar
€ 15,50 per 12 maanden en daarbij direct, samen met zijn reisgezelschap, profiteren van Ledenvoordeel op ANWB Ledenreizen. 

Voor alle medereizigers gelden dezelfde extra’s als voor de hoofdboeker. Heeft de hoofdboeker bijvoorbeeld een lidmaatschapspas kleur goud, dan ontvangen alle medereizigers de extra’s behorende bij de kleur goud.

ANWB Ledenreizen is zich bewust van de impact die onze reizen hebben op de bestemmingen. Vanaf 1 januari 2019 reis je CO2 neutraal.  Wij compenseren de reis voor je, van overnachting tot vlucht en van transfer tot excursie.

Samen met de andere ANWB reisdochters hebben wij diverse ambities vastgesteld die we willen behalen voor 2020. Lees alles hierover terug op de website voor CO2 compensatie.

De ANWB Ledenreizen-arrangementen worden aangeboden door diverse reisdochters en partners van de ANWB. Hier vind je een overzicht van de ANWB reisorganisaties.

Een reis kan, zolang de voorraad strekt, geboekt worden tot het einde van de looptijd van het arrangement, tenzij anders aangegeven bij het arrangement. 

Het is niet mogelijk om een arrangement te verlengen met extra dagen, tenzij anders vermeld bij het arrangement. Indien verlenging mogelijk is, verzoeken wij je telefonisch contact met ons op te nemen. Je kunt ons van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 uur en 17:00 uur en op zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur bereiken op 088-2690269 (lokaal tarief).

Bij een boeking op aanvraag moeten wij eerst contact opnemen met onze leverancier, voordat we de boeking definitief kunnen plaatsen. Wij ontvangen meestal binnen drie werkdagen bericht, maar in sommige gevallen kan dit uitlopen tot tien werkdagen, zoals bij rondreizen en andere arrangementen met verblijf in meerdere accommodaties.

Ondertussen is je aanvraagboeking wel bindend en kan niet meer kosteloos geannuleerd of gewijzigd worden. Als de aanvraag door de leverancier akkoord wordt gegeven, wordt je aanvraagboeking automatisch omgezet naar een definitieve boeking en ontvang je van ons per e-mail een bevestiging in de vorm van de factuur. Als de aanvraag niet akkoord wordt gegeven, nemen wij binnen 3 tot 10 werkdagen contact met je op met alternatieve mogelijkheden. Dat kan zijn hetzelfde arrangement op een andere datum of een ander vergelijkbaar arrangement.

In geval van vluchten controleren wij de beschikbaarheid van de vliegtuigstoelen voor die betreffende vertrekdatum. Het is voor een reis op aanvraag dus niet helemaal zeker dat deze kan worden bevestigd in de gepubliceerde prijsklasse, doordat de betreffende reisonderdelen niet voorradig zijn. Indien er (vlucht)toeslagen gelden, zullen wij eerst contact met je opnemen, alvorens wij de reis vastleggen voor je.

Wanneer u een reservering bij ons heeft geplaatst dient u eerst een aanbetaling te voldoen van 20% van de reissom plus de totale premie en poliskosten van de eventuele kortlopende reis- en/of annuleringsverzekeringen. De restantbetaling dient uiterlijk 6 weken voor vertrek op onze rekening te staan. Bij het maken van een boeking met aankomst binnen 6 weken dient de volledige reissom direct bij boeking te worden voldaan.
U kunt op de volgende manieren uw betaling voldoen:

  • U kunt online betalen met iDeal, Master Card of Visa via een betaallink. Deze vindt u terug op uw digitale factuur. 
  • Per overschrijving naar rekeningnummer NL52 RABO 0311 9443 29 t.n.v. ANWB Ledenreizen te Hoofddorp, onder vermelding van uw reserveringsnummer.U ontvangt geen acceptgiro. 
    Let op: als u de (rest)betaling overmaakt, gebruik dan uitsluitend bovenstaand rekeningnummer.
  • Voor betaling vanuit het buitenland kunt u gebruikmaken van onderstaande gegevens: IBAN: NL52 RABO 0311 9443 29/BIC: RABONL2U

Meer informatie over de aanbetaling vind je in de aanvullende reisvoorwaarden van ANWB Ledenreizen

Indien je jouw reis wenst te annuleren, dien je een schriftelijke annulering per brief, fax of mail te sturen naar ANWB Ledenreizen. Annuleren is mogelijk conform de aanvullende reisvoorwaarden van ANWB Reizen. Indien je geen bevestiging van annulering ontvangt verzoeken wij je contact op te nemen met ons.

Telefoon: 088-2690269 (ma t/m vrij: 09:00 - 17:00 / za: 10:00 - 16:00 uur)

Uiteraard doen wij er alles aan om je reis volledig naar wens te laten verlopen en eventuele problemen ter plaatse op te lossen. Mocht het onverhoopt voorkomen dat er toch iets niet naar wens verloopt dan willen wij je vriendelijk verzoeken dit ter plaatse direct bij de betrokken dienstverlener (bv. Lokale agent, accommodatiehouder, verhuurder etc.) kenbaar te maken. Mocht je er met hen niet uitkomen dan kun tijdens kantooruren telefonisch contact op te nemen met het ANWB Ledenreizen servicecenter, telnr. (0031) (0)88 – 269 0 269, zodat er gezocht kan worden naar een oplossing. Toch kan het voorkomen dat je na de reis een melding bij ons wilt maken. Je kunt dan tot 1 maand na afloop van je reis een klacht indienen via het klachtenformulier op onze website. 

Is er sprake van een noodgeval buiten onze kantoortijden, dan kun je contact opnemen met de ANWB Alarmcentrale telnr. (0031) (0)592-390 825.

Na totstandkoming van de overeenkomst kun je een wijziging daarvan, tot 42 dagen voor vertrek, verzoeken. Hiervoor geldt de voorwaarde, dat je de gewijzigde reissom onder aftrek van de reeds betaalde gelden voldoet. Bovendien gelden de wijzigingskosten van € 27,- per wijziging. Over het verzoek zal zo spoedig mogelijk worden beslist.

Als je een verzoek doet, wil dat niet zeggen dat de reisorganisator daaraan kan of moet voldoen. De reisorganisator is afhankelijk van de beschikbaarheid van de dienstverlener. Indien het ticket gewijzigd moet worden en deze is al geprint brengt de reisorganisator € 50,- dossierkosten in rekening bovenop de kosten van de luchtvaartmaatschappij.

Uw gezondheid is uiteraard van groot belang tijdens het maken van een reis.

Mocht het zijn dat u gezondheidsproblemen heeft die van grote invloed kunnen zijn op uw reis (bijvoorbeeld moeilijk ter been zijnde, hart- en suikerpatiënten), dan raden wij u aan eerst uw huisarts te raadplegen over uw voorgenomen reis.

Gebruikt u medicijnen, dan adviseren wij u deze te laten bijschrijven in uw medisch paspoort. Als u op reis gaat, neemt u dan dit paspoort en voldoende voorraad van uw medicijnen (in originele verpakking) mee in uw handbagage.

Indien uw (vloeibare) medicijnen gekoeld moeten blijven tijdens de vlucht, dient u dit bij boeking aan ons door te geven. Neemt u eveneens een verklaring van de arts mee, waarop uw gezondheidsproblemen en de benodigde medicijnen in Latijn, dan wel in het Engels staan vermeld: merknamen van medicijnen verschillen namelijk per land.

Diabetes - Insuline en naalden
Naalden die u tijdens de vlucht nodig heeft mogen worden meegenomen in de handbagage, in de originele verpakking, samen met een getekende medische verklaring door de (huis)arts! De overige naalden dienen in de koffer vervoerd te worden. De insuline mag in de handbagage meegenomen worden, mits wederom opgenomen in de medische verklaring. Een medisch paspoort wordt geadviseerd. Uiteraard kunt u zich voor meer informatie wenden tot uw behandelde arts en of uw apotheek. 

Medicamenten die onder de Opiumwet vallen.
Als u (of uw minderjarige kind) medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, kunt u deze geneesmiddelen niet zomaar meenemen naar het buitenland. In veel landen is het bezit en gebruik van opiaten, zoals sterke pijnstillers, verboden. Dat geldt voor onder andere sterke pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium, Seresta en Rohypnol. Of bijvoorbeeld middelen voor ADHD zoals Ritalin en Concerta. Maar ook medicinale cannabis. Daarom heeft u voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen een speciale verklaring nodig. Voor reizen binnen Europa (Schengenlanden)  heeft u een Schengenverklaring nodig. Voor niet Schengenlanden heeft u toestemming nodig van diens consulaat en/of ambassade. U riskeert strenge straffen als u de regels overtreedt. Meer informatie hierover, kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid ( www.rijksoverheid.nl)