Algerije

Algerije met de hoofdstad Algiers is een van de grootste landen van Afrika en bestaat voor maar liefst 85% uit woestijn. Vooral in Nederland is het land niet populair als vakantiebestemming. Buitenlandse Zaken raadt je zelfs af om op vakantie te gaan door het vele geweld in het land. 

De meningen zijn hierover verdeeld. Fransen en Duitsers zijn bijvoorbeeld veel minder terughoudend. Ondanks het negatieve reisadvies geven we je toch een indruk van het ruige Algerije met zijn woestijnen en UNESCO-hoogtepunten.

Steden

De hoofdstad van Algerije is Algiers. De stad kenmerkt zich door de spierwitte gebouwen, waardoor de stad in de volksmond ook wel ‘Algiers de Witte’ wordt genoemd. Je vindt hier bijzondere Romeinse ruïnes.

Deze ruïnes vind je ook in Timgad. Dit kleine dorp is een voormalige Romeinse kolonie midden in de woestijn. Met onder meer een indrukwekkende triomfboog en een halfrond amfitheater is het niet gek dat dit dorpje op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Een wandeling door deze goed bewaarde oude resten is een magische ervaring.

Klimaat

In Algerije heerst op de uitgestrekte zandvlaktes een woestijnklimaat met droogte en hitte. De warmste maand is mei met soms wel temperaturen die kunnen oplopen tot 50 graden. Aan de kust is het klimaat milder. De winters zijn hier zacht en nat, de zomers zijn er droog en heet met soms gigantische zandstormen (sirocco). Je kunt Algerije het beste bezoeken in januari, februari of maart. De temperatuur is dan niet zo hoog en je hebt weinig last van neerslag of zandstormen.

Natuur

De natuur in Algerije is vrij beperkt. Doordat het grootste gedeelte van het land bestaat uit woestijn, vind je hier met name uitgestrekte zandvlaktes. Het enige groen dat je tegenkomt zijn de cactussen en af en toe een oase. In het Hoggar gebergte hebben zich bizarre rotsformaties ontwikkeld. De Sahara is indrukwekkend met de kans om dieren als hyena’s, antilopen en gazellen in het wild te zien. Je kijkt hier echt je ogen uit.

In het noorden en het oosten vind je smalle kuststroken met zandduinen en groene heuvels. Bezoek bijvoorbeeld de kustplaats Annaba. Je ziet hier de meest bijzondere vogelsoorten.

Toch wat meer zien dan slechts zand en steen? Bezoek het Tlemcen National Park met zijn watervallen, druipsteengrotten en in het midden de oude moskee van Sidi Boumediène.

Cultuur

De Algerijnen zijn voor het grootste deel islamitisch. En dat is ook niet zo gek, want het is de staatgodsdienst. Feitelijk zijn daarmee alle overige geloofsovertuigingen verboden. Rai is een nog altijd populaire muzieksoort die in Algerije is ontstaan en later is overgewaaid naar buurland Marokko. Er hebben zelfs een aantal Rai-nummers in de Nederlandse Top-40 gestaan.

Meer praktische informatie?

Zoek je praktische informatie over Algerije? Bekijk dan onze Landeninformatie voor alle voorbereidende informatie die je nodig hebt voor je reis.

Bekijk praktische informatie Algerije