Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afghanistan

Afghanistan is het land van uitersten. Sinds de val van de Taliban in 2001 is het land vooral bekend van oorlogen, aanslagen en ander geweld. Het toerisme is de afgelopen jaren hierdoor stil komen te liggen. We raden je voorlopig dan ook af om te reizen naar Afghanistan. 

Visum aanvragen voor Afghanistan 
Het regelen van een visum voor Afghanistan kost vaak veel tijd. Je kunt de afhandeling hiervan gemakkelijk via de ANWB en VisumCentrale laten lopen.

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Zelfs de grote steden zoals de hoofdstad Kaboel, Kandahar en Kunduz zijn niet veilig. Toch willen we je het moois wat dit land te bieden heeft je niet onthouden. Want onder die sluier van geweld gaan een hoop verloren schatten schuil.

Klimaat

Het weer in Afghanistan is er een van extremen. Doordat Afghanistan zo ver van de zee ligt, valt er nauwelijks neerslag en kan de temperatuur er in de zomer oplopen tot soms wel 45 graden. De warmte kan niet weg en blijft in de zomermaanden als een deken over het land liggen. Heel anders dan in de winter. Vanaf oktober koelt het sterk af en daalt de temperatuur tot of onder het vriespunt. Vooral in het hooggebergte kan het extreem koud worden.

Natuur

De natuur in Afghanistan is net zo grillig als het weer. Het Hindu Kush gebergte dat door heel Afghanistan loopt, heeft kale, onvruchtbare bergtoppen. Er is weinig groen, er leven wilde schapen en geiten. Doordat er door de jaren heen dammen zijn ontstaan, vind je tussen die kale, misschien wel onaantrekkelijke bergen de meest indrukwekkende meren. Door mineralen kleurt het water helderblauw of smaragdgroen. Juist dit contrast maakt deze omgeving zo bijzonder.

In het zuiden van Afghanistan vind je droge en vooral bloedhete woestijnen, zoals de Seistan en Registan.

Cultuur

Bijna 85% van de Afghanen zijn Soennitische Moslims. De bevolking is door de jarenlange oorlogen en politieke onrust arm. Het grootste exportproduct van de Afghanen is opium, maar de opbrengst hiervan komt toe aan slechts een klein aantal boeren.

Door diezelfde onderdrukking zijn veel culturele erfschatten verloren gegaan. Zo werden in 2001 de indrukwekkende boeddha-beelden van Bamiyan door de Taliban vernietigd, omdat ze niet pasten bij hun beeld van een volledig islamitisch Afghanistan. De restanten zijn nog steeds te bezichtigen. Opvallend genoeg vind je naast de verwoesting hier een prachtige groene vallei.

Familiebanden zijn in Afghanistan ontzettend belangrijk, waarbij de man het laatste woord heeft. Vrouwen zijn nog altijd ondergeschikt, mogen alleen de straat op als dat noodzakelijk is en gaan gesluierd door het leven.

Meer praktische informatie over Afghanistan?

Ben je op zoek naar praktische informatie over Afghanistan, bijvoorbeeld wat het actuele reisadvies is? Bekijk dan onze Landeninformatie.