Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gevolgen nieuwe reiswet vakantieganger

Per 1 juli 2018 geldt een nieuwe wet voor pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen. De ANWB heeft de gevolgen voor het publiek op een rij gezet te vinden onder "Meer informatie". Belangrijkste verbetering is dat vakantiegangers die per internet hun vakantie boeken, beter beschermd worden. Zo gaan de verplichtingen van een reisorganisatie ook gelden als de vakantieganger reisonderdelen van verschillend sites kiest die met elkaar verbonden zijn.

Wat vindt de ANWB?

Nu bijna 80% van de Nederlanders zijn reis via internet vastlegt, is het van grote waarde om de ‘digitale vakantieganger’ dezelfde bescherming te bieden als de klassieke vakantieganger die een kant-en-klare reis via een reisbureau vastlegt. Reisaanbieders bieden steeds vaker verschillende losse reisdiensten op één website aan die de reiziger zelf kan combineren, bijvoorbeeld vlucht, huurauto en hotel. Deze aanbieders kunnen als reisorganisatie worden aangesproken voor bijvoorbeeld gebreken in de reis. Ook moet dezelfde zekerheid worden gesteld voor vooruitbetalingen via een garantiefonds. Uit oogpunt van duurzaamheid is de verplichting om een papieren reisbrochure uit te brengen geschrapt. 

Actie en resultaat

De ANWB is betrokken geweest bij de invoering van de nieuwe wet. Dagtochten, reisjes van niet-beroepsmatig opererende organisaties zoals scholen en sportverenigingen zijn buiten de regels gehouden. De ANWB had veel kritiek op het nieuw ingevoerd begrip ‘gekoppeld reisarrangement’ waarbij de vakantieganger minder rechten kan doen gelden dan bij een ‘pakketreis’. De verschillen zijn moeilijk te begrijpen en te herkennen voor het  publiek. De Europese Commissie heeft toegezegd de problemen die hierdoor ontstaan, nader te bespreken.

Vragen over de nieuwe reiswet

Op het ANWB Expertplatform kun je vragen stellen over dit onderwerp en gegeven antwoorden bekijken. 

ANWB-belangenbehartiger

Mike Pinckaers