Reizen

Verantwoord ondernemen

Reizen per auto of vliegtuig is natuurlijk erg leuk, maar helaas niet zo goed voor het milieu. De ANWB werkt samen met een aantal touroperators, die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. In 2020 behoren zij op het gebied van duurzaamheid tot de kopgroep van Nederlandse touroperators. Binnen hun eigen specialiteit willen ze zelfs de ‘groenste’ zijn. Lees hieronder hoe zij hier aan werken.

Groene insteek reisdochters

Elk jaar gaan tienduizenden mensen op reis met de ANWB. De ANWB biedt deze reizen deels aan onder de eigen naam (ANWB Ledenreizen, ANWB Kampeerreizen) en deels via dochterbedrijven  (FOX Vakanties, Pharos Reizen, Travel Home). Alle reisdochters proberen om negatieve gevolgen van hun reizen tot een minimum te beperken. Daarbij proberen ze zelfs een positieve bijdrage te leveren aan het ondersteunen van lokale gemeenschappen en het beschermen van de natuur.
Travelhome

CO2-neutraal reizen

Reizen per auto, boot of vliegtuig veroorzaakt een flinke uitstoot van het broeikasgas CO2. De klimaat¬verandering die hier op den duur het gevolg van is, heeft allerlei negatieve effecten, ook op het toerisme zelf. ANWB-touroperators verkennen momenteel de mogelijkheden om hun reizen ‘CO2-neutraal’ te maken, zodat de reizen per saldo geen CO2 toevoegen aan de atmosfeer.

Bereken je CO2-footprint

Om van elke reis de CO2-footprint nauwkeurig te kunnen berekenen, hebben de ANWB-touroperators een ‘carbon calculator’ ontwikkeld. Dat deden ze samen met een aantal concurrenten, de ANVR en de Nederlandse Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV). De calculator laat zien welke keuzes de touroperators kunnen maken om de CO2-footprint per reis of per reisdag te verlagen. Klanten kunnen in de toekomst (uiterlijk in 2020) de CO2-footprint van verschillende reizen vergelijken en mede op basis daarvan hun keuze maken.
www.cstt.nl/carmacal

Rondreizen per elektrische auto

Voor auto(rond)reizen zal de komende jaren steeds meer gebruik worden gemaakt van volledig elektrische auto’s. De elektrische autorondreis door Noorwegen, die Pharos sinds 2017 aanbiedt, is hiervan de voorloper.

Meer over rondreizen per elektrische auto

Bio-kerosine

De CO2-footprint van vliegreizen kan de komende jaren worden verlaagd door steeds meer gebruik te maken van bio-kerosine, oftewel vliegtuigbrandstof die gemaakt is van plantaardige olie. Om de ontwikkeling van grotere hoeveelheden betaalbare bio-kerosine te versnellen, ondersteunt de ANWB de Wageningen Universiteit in haar research.
Research Universiteit Wageningen

CO2-compensatie

Alle reizen van Travelhome zijn sinds 2018 CO2-neutraal. Alle andere ANWB-touroperators bieden hun klanten de mogelijkheid om hun reis op vrijwillige basis CO2-neutraal te maken. Dat kan je als klant doen door iets extra’s te betalen voor CO2-compensatie. Het geld wordt besteed aan projecten in ontwikkelingslanden waarbij duurzame energie wordt opgewekt. Denk aan windmolens of zonnepanelen. 

CO2-compensatie bij Pharos Reizen

Duurzame accommodaties

De duurzaamheid van een reis wordt voor een belangrijk deel bepaald door de accommodaties waarin men overnacht. Of het nou gaat om een vakantieboerderij in de Alpen of een eco-lodge in het regenwoud. ANWB-touroperators willen het liefst gebruik maken van accommodaties die aantoonbaar streven naar duurzaamheid en daar een internationaal erkend certificaat voor hebben ontvangen. 

Respect voor mens en dier

Lokale uitstapjes vormen vaak het hoogtepunt van een reis. Om deze te kunnen aanbieden werken touroperators vaak samen met lokale aanbieders. Helaas gaan sommige aanbieders niet altijd even respectvol om met de lokale bevolking en de natuur. De ANWB-touroperators zullen daarom hun excursie-aanbod screenen en vanaf 2020 alleen nog maar duurzame, gecertificeerde aanbieders inschakelen. Het eerste besluit is al genomen: FOX Vakanties is gestopt met het aanbieden van olifanten-excursies, ondanks dat hier veel vraag naar is. Hoewel de ritjes misschien onschuldig ogen, zijn de dieren achter de schermen vaak jarenlang ‘tam’ gemaakt via fysiek en mentaal geweld.

Deskundige reisleiders

Reisleiders moeten niet alleen vragen kunnen beantwoorden en problemen oplossen, maar ook de duurzaamheid van een reis bewaken. Daarom besteedt hun opleiding tijd aan duurzaam handelen op reis. Alle reisleiders van ANWB-touroperators zijn ANVR-gecertificeerd. Bovendien hebben de reisleiders van FOX Verre Reizen de speciale duurzaam reizen-module ‘Leading the Way’ gevolgd en het examen gehaald.

Duurzame kantoren

Wie duurzame reizen wil aanbieden, moet uiteraard zelf het goede voorbeeld geven. Daarom is het kantoor van FOX Vakanties en Pharos Reizen in Hoofddorp gebouwd en ingericht met recyclebare materialen. Daarbij maken ze gebruik van warmte- en koudeopslag. Dit maakt het kantoor tot één van de meest duurzame van Nederland. Ook op het kantoor van TravelHome wordt goed op de duurzaamheid van de eigen bedrijfsvoering gelet.

Beleid duurzaam toerisme van Travelhome (pdf)
 

Ondersteuning goede doelen

ANWB-touroperators willen in 2020 beschikken over een gemeenschappelijk fonds, waarin ze een vast percentage van de reissom storten ten behoeve van projecten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tot die tijd ondersteunt een aantal ANWB-touroperators een of meer goede doelen die passen bij hun reisaanbod.

FOX Vakanties: Stichting reis met je hart www.reismetjehart.nl
Pharos Reizen: Stichting BIO Kinderrevalidatie www.stichtingbio.nl