ANWB en de mens

ANWB en haar medewerkers

Bij de ANWB en haar dochterondernemingen werken ruim 4.800 mensen. De ANWB wil voor hen een goede werkgever zijn. Dat vertaalt zich in een prettige werksfeer en een bedrijfscultuur met aandacht voor de mens. Competenties zoals ondernemerschap, openheid, vertrouwen en samenwerking staan bij de ANWB hoog in het vaandel.

Drie thema's die de komende jaren centraal staan:

  • Autonomie: het verlangen van de medewerkers om de regie te voeren over het eigen (werkzame) leven
  • Zingeving: de behoefte om iets te doen in dienst van een 'groter goed' dan de medewerker zelf
  • Meesterschap: de drive om steeds beter te worden in iets dat er voor de medewerker toe doet

Daarnaast vindt de ANWB het belangrijk om mee te gaan in de veranderende arbeidsmarkt waarin flexibilisering van werk (balans werk-privé, flexwerken en zelfstandig ondernemen) belangrijk is. Hier sluit de ANWB op aan door medewerkers te betrekken in de maatschappelijke doelstellingen en hen te stimuleren een bijdrage te leveren. Anderzijds biedt de ANWB een flexibele manier van werken. Om medewerkers te informeren en inspireren over deze zaken is in 2014 een loopbaanportal gelanceerd: Nu werken aan straks.

ANWB en haar leden

De ANWB vindt het belangrijk om haar leden te betrekken bij haar activiteiten. Zij vraagt hen voortdurend om hun mening. Ook wil de ANWB haar leden en klanten zo persoonlijk mogelijk van dienst zijn. ANWB-leden krijgen korting in ANWB-winkels en op verzekeringen, reizen en media. Hoe langer iemand lid is, hoe groter het voordeel. Daarnaast zorgt de ANWB er samen met haar partners voor dat zij haar leden voordelen en exclusiviteit kan bieden. Zoals een korting op een entreeprijs, een speciale actie of een kijkje achter de schermen. Daarmee helpt zij haar leden maar brengt zij ook mensen bij elkaar want samen met bijna 4 miljoen leden kan de ANWB nog meer bereiken. In dat kader heeft de ANWB in 2013 voor de tweede keer een energieveiling georganiseerd waarbij 15.000 leden zijn overgestapt naar een andere energieleverancier wat hen een persoonlijke besparing in energiekosten heeft opgeleverd.

Actieve leden

De ANWB biedt leden allerlei mogelijkheden om actief te participeren. 105 leden vormen samen de Bondsraad. Zij denken mee met de hoofddirectie bij het bepalen van de meest wenselijke koers en controleren het beleid.

Daarnaast zijn zo’n 10.000 leden actief als vrijwilliger. Zij zijn actief in diverse projecten zoals Streetwise, de accucheck van de Wegenwacht, diverse fietsbelevingsonderzoeken en de begeleiding van de maatschappelijke stages.

Meer lezen? Zie het ANWB Maatschappelijk Jaarverslag 2013