ANWB en de maatschappij

 

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Vanwege het grote aantal leden dat ANWB vertegenwoordigt vindt zij het belangrijk om de kennis die zij heeft maatschappelijk in te zetten en de buitenwereld bewust te maken van maatschappelijke thema's. Op het gebied van mobiliteit en verkeersveiligheid maar ook zet de ANWB zich in voor meer groen in de woonomgeving en werkt zij aan het behoud van landschappen en cultureel erfgoed. Een aantal voorbeelden staan hieronder.

ANWB Streetwise

ANWB Streetwise is een verkeerseducatieprogramma voor leerlingen op de basisschool en het voortgezet onderwijs
ANWB Streetwise is onderverdeeld in de twee programma’s Streetwise en Streetwise next level.
Streetwise bestaat uit vier lessen voor alle kinderen op de basisschool. Next level heeft twee lessen voor de leerlingen in de eerste en tweede klas. Voor beide lesprogramma’s geldt dat zelfervarend leren en gedragsbeïnvloeding de hoofdzaak zijn.
ANWB Streetwise bezoekt in 2016 meer dan 1000 basisscholen met ruim 155000 leerlingen.
Next level is in 2015 geïntroduceerd en in 2016 worden al 100 middelbare scholen bezocht!

Lees meer over ANWB Streetwise (ook scholen kunnen zich hier aanmelden)

ANWB Fietsverlichtingsactie

De afgelopen jaren heeft de ANWB zich hard gemaakt voor goede fietsverlichting. In de aanloop naar de wintertijd ging de ANWB Fietsverlichtingsactie erop uit om met ludieke acties fietsers bewust te maken van het belang van goede fietsverlichting. Het motto? Straatverlichting aan? Fietsverlichting aan!

De ANWB Fietsverlichtingsactie deed honderden dorpen en steden aan. Van Winschoten in Groningen tot Maastricht. En van Den Helder tot aan Boxtel. Met als resultaat dat er in bijna vier weken tijd bij 2500 fietsverlichtingsacties meer dan 500.000 fietsers goed verlicht weer op pad heeft gestuurd.
Daarbij werden zij geholpen door meer dan 10.000 ANWB-vrijwilligers, 2300 scholen, de Wegenwacht en ANWB-winkels.

Ook dit jaar gaan wij weer hard aan de slag om zo veel mogelijk mensen verlicht de straat op te laten gaan.

Lees meer over de ANWB Fietsverlichtingsactie

ANWB Kinderfietsenplan

Wist je dat 60.000 kinderen in Nederland onder de armoedegrens leven? Voor gezinnen die nauwelijks kunnen rondkomen, is de aanschaf van een fiets een dure, vaak onmogelijke uitgave. ANWB wil deze kinderen aan een fiets helpen. Het ANWB Kinderfietsenplan doneert een veilige fiets aan kinderen vanaf 10 jaar.

Lees meer over ANWB Kinderfietsenplan

ANWB Groenpleinen

De ANWB vindt het belangrijk dat de natuur als recreatieplek toegankelijk blijft. Daarom heeft de ANWB besloten om te investeren in de ontwikkeling van stadsparken en groenpleinen. Het ANWB Groenplein is een plek die jong en oud samenbrengt om er hun vrije tijd door te brengen, om er te spelen, maar ook om in de openlucht te werken. In 2013 is het tweede Groenplein in Eindhoven geopend. Omwonenden en andere belangstellenden kunnen op speciaal daarvoor ingerichte websites meedenken over de specifieke invulling.

Meer over het ANWB Groenpleinen

Slimme bandenpompen voor auto's

In Overijssel zijn met een bijdrage van de ANWB 6 slimme bandenpompen geplaatst. Deze bandenpompen zijn gratis te gebruiken, eenvoudig via een touchscreen te bedienen en bevatten geijkte meetapparatuur en slimme software, zodat je altijd met de juiste spanning weer de weg op gaat. Gebruik van de pomp draagt bij aan het vergroten van de verkeersveiligheid en afname van de milieubelasting.

In Nederland rijdt zo’n 60 procent van alle auto’s met een te lage bandenspanning. Dit kost 2 tot 5 procent extra brandstof, versnelde bandenslijtage en de lucht wordt vervuild met CO2, fijnstof, en NOx. Auto’s met onderspanning zorgen voor een verdubbeling van verkeerslawaai en krijgen vaker ongelukken. Bijna 7 procent rijdt zelfs ongemerkt met een lekke band.

Ook de pomp zelf is met oog voor het milieu gemaakt. De behuizing is van bio composiet en het bijbehorende zonnepaneel levert genoeg stroom om altijd los van het stroomnet te kunnen functioneren.

Meer over slimme bandenpompen