Wegenkaart

In 1884 publiceerde de ANWB haar eerste wegenkaart voor fietsers. De kaart was getekend door de eerste voorzitter van de ANWB, de Engelsman C.H. Bingham. Hij was chef goederenvervoer van de Rhijnspoorwegmaatschappij in Utrecht en verkende de berijdbare wegen door in zijn vrije tijd van station naar station te fietsen.

kaart bingham

Alleen grind- en klinkerwegen

De kaart bevatte alleen grind- en klinkerwegen. De vele zand- en kleiwegen en de straten met kinderkopjes stonden er niet op, deze waren niet geschikt voor fietsers. Ook de meeste Waddeneilanden ontbraken op de kaart. Hier waren geen fietsbare wegen te vinden.

Niet sneller dan een paard in matige draf

Veel gemeentebesturen vonden fietsers gevaarlijk. In sommige gemeenten mochten ze niet harder rijden dan een 'paard in matige draf' en werden drukke winkelstraten afgesloten voor fietsers. De ANWB verzette zich hiertegen, maar vroeg haar leden met klem ook rekening te houden met andere weggebruikers.

maliebaan fietspad

Maliebaan

In 1885 werd één van de twee wandelstroken langs de Maliebaan in Utrecht opengesteld voor fietsers. Dit naar aanleiding van een verzoek van 45(!) fietsende particulieren. Het rijwielpad aan de Maliebaan werd snel populair, al zaten fietsers en wandelaars elkaar geregeld in de haren.