Nederlands Wegencongres

Van 20 tot 26 september 1920 werd in Den Haag het Nederlands Wegencongres gehouden. Maatschappelijke organisaties, zoals de KNAC, en vertegenwoordigers van grote steden en Rijkswaterstaat namen deel. Het congres pleitte voor het opstellen van een rijkswegenplan.

wegencongres

Wegdek kapot door zware wagens

De Nederlandse waren wegen niet berekend op het vrachtverkeer van na de Eerste Wereldoorlog. De zware wagens, vaak met ijzerbeslag om de wielen, reden het wegdek totaal kapot. Ook moesten de wegen breder worden om de groei van het aantal personenauto's op te vangen.

Congres

De ANWB richtte in 1920 met andere organisaties de vereniging 'het Nederlandse Wegencongres' op. De club vroeg met congressen en excursies voortdurend om verbetering van de wegen. Vanaf 1925 gaf de organisatie het blad Wegen uit.

De 'Groote Vergadering'

Omdat het rijkswegenplan lang uitbleef, organiseerde de ANWB op 26 januari 1925 de 'Groote Vergadering'. Voorzitter Edo Bergsma wist maar liefst 200 organisaties en instanties bij elkaar te brengen. De vergadering riep de rijksoverheid op zo snel mogelijk een wegennet geschikt voor het gemotoriseerd verkeer aan te leggen.