Grenskiosk

In 1938 opende ANWB enkele kiosken aan de Nederlandse grens. Binnenkomende toeristen konden er informatie krijgen en geld wisselen. Ook hielp het personeel hen met het invullen van grenspapieren. De eerste kiosken stonden in Beek bij Nijmegen, Eijsden en Wernhout (op de weg naar Antwerpen). Na de Tweede Wereldoorlog groeide het aantal kiosken verder. Ze bleven in gebruik tot begin jaren zeventig.

grenskiosk

Ambassades van gastvrijheid

Het idee kwam van directeur Van Balen na een studiereis naar Zwitserland. De Kampioen schreef erover: 'Wij moeten de kiosken zien als ambassades der Nederlandsche gastvrijheid, welke, den invloeden van deze rampzalige tijden ten spijt, op toeristisch gebied nog in gerepte staat en in vollen omvang aanwezig is.'

Triptieken en carnet

Toen na 1890 de eerste toeristen per fiets naar het buitenland wilden, moesten zij invoerrechten betalen. Na 1900 gold dit ook voor auto's. Om hieraan een einde te maken, stelden de toeristenbonden zich garant voor hun leden. Deze konden met triptieken van de club de grens te passeren. Wie meer grenzen over wilde, deed dat met een carnet (feitelijk een serie triptieken).