130 jaar Kampioen

Voor de jubileumcover hebben we ons laten inspireren door de schitterend geïllustreerde cover van 18 januari 1929, van de hand van grafisch kunstenaar André Vlaanderen.

De Cover van De Kampioen van 18 januari 1929 (links) is getekend door Cornelis Vlaanderen. Zijn Art Deco cover toont een luxe auto met een modieuze dame aan het stuur.  De tekening is een aankondiging van de RAI-tentoonstelling van dat jaar, de jaarlijkse grote autobeurs in Amsterdam. De auto is een pronkstuk. De pauwenveren (voorzien van de letters RAI) achter de getekende auto komen terug in de reclame voor Gazelle onder de auto. Gazelle adverteerde in deze periode op de cover van ieder nummer van De Kampioen.

Cornelis Vlaanderen

Vlaanderen (1881-1955) was een grafisch kunstenaar. Opgegroeid in een Amsterdams weeshuis, ontwikkelde hij zich tot een zeer succesvol grafisch ontwerper. Hij tekende affiches, boekomslagen en veel advertenties. Bijna 40 jaar werkte hij voor rijwielfabriek Gazelle uit Dieren. In deze periode was hij verantwoordelijk voor vrijwel alle reclame-uitingen van dit bedrijf. De advertenties die hij jarenlang voor De Kampioen tekenende, waren vaak ingenieuze beeldverhalen. 

Kampioen covers

De tekening van Vlaanderen, is een goed voorbeeld van hoe de covers van De Kampioen tussen 1890 en 1930 werden uitgevoerd. Fraaie, volgens de laatste mode vormgegeven titelpagina’s werden gecombineerd met advertenties voor auto’s, rijwielen en verzekeringen. Wie de Kampioen uit de adresband haalde, zag direct dat het een tijdschrift was gericht op toerisme en verkeer. En een tijdschrift dat bij de tijd was.   

Bekijk onze selectie covers van de Kampioen van de afgelopen 130 jaar

Nieuwsgierig naar de Kampioen uit 1890? Je kunt hem doorbladeren met Google Books. Je vindt hier het complete archief van alle Kampioenen van 1883 tot 2010.