ANWB wil garantieregeling voor losse vliegtickets

Anders dan bij pakketreizen, is er voor los geboekte vliegtickets geen garantieregeling als een aanbieder failliet gaat. De ANWB wil dat dat verandert.

Vliegveld, luchthaven, vliegtuig

Door de corona-uitbraak is het reisverkeer nagenoeg stilgevallen. Consumenten van wie de vakantie is geannuleerd, krijgen van hun reisaanbieder in veel gevallen een reisvoucher, een soort tegoedbon. De Europese Commissie heeft nu aanbevelingen gedaan over de eisen waaraan deze vouchers moeten voldoen.

Een van de eerste voorwaarden is dat ze gedekt moeten zijn tegen faillissement van de aanbieder. Voor pakketreizen is dat in Nederland geregeld door de garantieregeling van de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden), maar voor losse vliegtickets bestaat zo’n regeling niet. Daarom wil de ANWB dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zorgt dat die er op korte termijn komt.

Brede steun voor oproep

Het dringende verzoek van de ANWB aan de minister wordt door meerdere partijen ondersteund. Ook organisaties als de Consumentenbond en de ANVR – de branchevereniging van reisondernemingen – zijn pleitbezorgers van een garantieregeling voor losse vliegtickets. Omdat Nederland met de SGR al een goed functionerende uitvoeringsorganisatie heeft, kan zo’n regeling volgens de ANWB relatief snel worden ingevoerd.