Bewegwijzering groot in de krant

Op verreweg de meeste borden langs de weg prijkt nog altijd de naam ANWB. Vandaar ruime aandacht voor de ANWB in het krantenartikel over 125 jaar bewegwijzering. Ook nu veel automobilisten blindvaren op hun navigatiesysteem, zijn wegwijzers onmisbaar. Sabine Kern, directeur van de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd), voorziet nog lang geen eind van de bewegwijzering. “Miljoenen mensen rijden nog op de borden.”

Naam ANWB op de borden

De NBd is onderdeel van Rijkswaterstaat en nam in 2013 de bewegwijzering over van de ANWB. Vandaar dat de naam ANWB nog prominent aanwezig is op de borden. De geschiedenis van de bewegwijzering beslaat 125 jaar, waarvan 120 jaar onder hoede van de ANWB. “De eerste, houten wegwijzers werden al snel vervangen door stalen exemplaren, omdat ze als brandhout in kachels belandden”, zo vertelt ANWB-historicus Hans Buiter in De Telegraaf.

Eropuit zet traditie voort

De rol van de ANWB als bordenmaker leeft overigens voort. De afdeling Eropuit maakt de bruine streekinformatieborden langs de A- en N-wegen, de toeristische informatieborden op monumenten en bezienswaardigheden en de schildjes voor beschermde monumenten.

Paddenstoel geliefd

Een geliefde relikwie is de paddenstoel. De VVV van Terschelling veilde ze onlangs voor een goed doel en haalde biedingen binnen tot duizenden euro’s. Hans Buiter verklaart in de krant waarom: “Het is een van de mooiste designs van de twintigste eeuw.”